Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi-gosi_2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
658.94 Кб
Скачать

4.2. Делегування і відповідальність при делегуванні.

Делегування – процес передавання керівником частини б-я своєї роботи та повноважень, необхідних для її виконання, підлеглому, який приймає на себе вілповідальність за їх виконання. За доп делегування повноважень встановлюються формальні відносини та посадові зв’язки прац-ів в орг-ї. Необхідність делегування повноважень є наслідком обмеженості можливостей та здібностей керівника (1 людина не спроможна виконувати весь комплекс робіт по упр-ню всією орг-єю).

Делегування повноважень охоплює: - передавання повноважень (надання підлеглому обмеженого права приймати рішення, використовувати ресурси і спрямовувати зусилля підлеглих на виконання поставлених завдань); - прийняття відповідальності (прийняття підлеглим зобов’язань виконувати поставлені завдання і забезпечувати їх задовільне вирішення); - підзвітність (вимога до підлеглого усвідомлювати наслідки своїх дій і повідомляти про них своєму безпосередньому начальнику).

При делегуванні завдань та повноважень відповідальність не делегується. Делегування – це спосіб домогтися виконання роботи іншими людьми. Повноваження – обмежене право використовувати ресурси під-ва і спрямовувати зусилля підлеглих співробітників на виконання певних завдань. Повноваження делегують посаді, а не особі. Лінійні повноваження – передаються безпосередньо до підлеглих робітників. Вони дають узаконену владу. Делегування лінійних повноважень утворює ієрархію рівнів упр-ня в орг-ї. Повноваження лін керівника знах у прямому ланцюгу команд від вищого керівника до виконавця, але керівник в межах лін повноважень може розв’язувати проблеми без погодження з вищим керівником. Штабні повноваження – повноваження, що передаються особам, які здійснюють консультативні, обслуговуючі ф-ії щодо лінійних керівників. Їх повноваження пов’язані з експертизою, підготовкою рекомендацій, підтримкою лін керівників. Функціональні повноваження – повноваження, що дозволяють особі, якій вони передаються, в межах її компетенції пропонувати або забороняти певні дії підлеглим лін керівників (дають право контролю за окремими видами діяльності ін підрозділів, охоплюють лише окремі специфічні види діяльності – робота з кадрами, орг-я обліку).

4.3. Обгрунтування величини витрат на паливно-мастильні матеріали

Потреба у паливі, л: Zn=(R1*Lзаг(0)/100)*Кз; К1-норма витрат палива на 100 км, л; Кз-коеф. корегування витрат палива у зв’язку з рухом в умовах, що відрізняються від нормативних. Збільшення витрат палива у зимовий період, л: Zn(3)=4,2%Zn. Внутрішньо-гаражні витрати палива, л: Zn(в)=0,5%*(Zn+Zn(з)). Загальні витрати палива,л: Zзаг=Zn+Zn(з)+Zn(в).Затрати на паливо , грн:Зп=Цп*Zзаг. Витрати мастильних матеріалів: витрати моторного масла: Zмм= nмм*Zn/100,де nмм-норма витрат моторного масла на 100л заг витрат палива,л/100л; витрати трансмісійного масла,л: Zтм=nтм*Zзаг/100,де nтм – норма витрат трансмісійного масла на 100 л заг витрат палива, л/100л;витрати спеціального масла, л:Zсм=nсм*Zзаг/100; витрати пластичного масла, л: Zпм=nпм*Zзаг/100; витрати гасу,л: Zг=0,5%*Zзаг;витрати обтирочних матеріалів, кг: Zом=nом*nм*Ас; nом – норма витрат обтирочних матеріалів за місяць на 1 автобус, кг; nм – к-сть місяців у плановому періоді. Затрати на мастильні матеріали – затрати на моторне масло, грн.: Змм=Цмм*Zмм; затрати на трансмісійне масло, грн.:Зтм=Цтм*Zтм;затрати на спеціальне масло, грн.: Зсм=Цсм*Zсм; затрати на пластичне масло, грн.: Зпм=Цпм*Zпм;затрати на гас, грн.: Зг=Цг*Zг; затрати на обтир. матеріали, грн.: Зом=Цом*Zом; заг витрати на мастильні матеріали, грн.: Змм(заг)=Змм+Зтм+Зсм+Зпм+Зг+Зом.

Задача 4. Середньоспискова чисельність рем. працівників АТП в баз періоді становить N. В результаті реконструкції зони ТО-2, в якій працює а % рем робітників, очікується досягти підвищення ПП на 30%. Крім того, шляхом продовження заходів по укріпленню дисципліни праці рем працівників очікується,що зменшаться втрати роб часу з tnd до tnn. Визначити потрібну чисельність рем. робітників в плановому періоді при незмінній програмі ТО і ТР.

Економію чисельності працівників за рах запровадження новітніх технологій можна розрахувати Еч= ((tн-tc)/tn)*(Чр/100)*Чвих, де tн і tc – трудомісткість виробництва з новим та старим обладнанням відповідно. Чр-питома вага робітників, що зайняті на цьому обладнанні у заг к-сті працівників у баз періоді,%.Чвих – вихідна чисельність промислово-виробничого персоналу в розрахунковому періоді. В задачі замість продуктивнеості використовується % втрати роб часу: Еч= (25-22)/25*20/100*110=2,64=3. Відповідб – необхідно 110-3=107 працівників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]