Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi-gosi_2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
658.94 Кб
Скачать

22.5.Розслідування спеціальних нещасних випадків

Розслідування нещасних випадків із смертельним результатом, а також групових, проводиться комісією з спеціального розслідування, що призначається наказом керівника територіального органу Держнаглядохоронпраці за узгодженням з органами, представники яких входять до складу комісії.

До складу комісії із спеціального розслідування включаються: посадова особа територіального органу Держнаглядохоронпраці, який є головою комісії; представник відповідного робочого органу виконавчої дирекції Фонду; представники органу, до сфери керування якого відноситься підприємство, а у разі його відсутності – представники відповідної місцевої держадміністрації; представники роботодавця, профорганізації, членом якої є потерпілий; уповноважений трудового колективу з питань охорони праці, якщо потерпілий не є членом профспілки.

Спеціальне розслідування проводиться протягом 10 робочих днів. За результатами розслідування складається акт спеціального розслідування за формою Н-5, а також оформляються інші необхідні матеріали.

Акт за формою Н-1 або НТ на кожного потерпілого складається відповідно до акту спеціального розслідування (Н-5) у двох примірниках.

Роботодавець у п'ятиденний термін після закінчення терміну, відведеного на спеціальне розслідування, надсилає копії всіх матеріалів розслідування органам прокуратури, іншим органам, представники яких брали участь у розслідуванні.

Перший примірник матеріалів розслідування залишається на підприємстві і зберігається 45 років. Потерпілому, членам його родини або довіреній особі надсилається затверджений акт Н-1 або НТ разом з копією акта спеціального розслідування (Н-5).

Білет 23

1. Управлінське рішення. Природа процесу прийняття рішення.

Рішення – альтернатива (необхідність вибору між 2-ма або кількох виключаючих одна одну рішень), речове відображення упр-ня, певною мірою його підсумок. Воно є результатом обдумувань, дій та намірів, висновків, міркувань, обговорень, спрямованих на реалізацію цілей упр-ня. Рішення вимагають відповідальності, систематизації дій, організованості. Перед тим, як почати впливати за доп засобів праці та предметів праці, людина подумки ставить перд собою ціль та спосіб дій, тобто застосовує рішення. В процесі роботи він непреривно слідкує за відповідністю своїх дій обраному способу, результат порівнюється з поставленою ціллю. При необхідності змінює програму дій (приймає нове рішення). Цикл повторюється. Такі процеси самоупр-ня відбув на роб місцях, вони склад з 3 фаз : 1. знах цілі і програми дій в даний момент упр-ня – процес прийняття рішень, цілеспрямований, обдуманий вплив на предмет праці – виконання прийнятого рішення; 2. постійний нагляд за здійсненням процесу – збір інформації для наступного прийняття рішення; 3. в циклі упр-ня – прийняття рішень є найбільш відповідальною фазою. Від якості прийнятого рішення залежить успіх його виконання. Рішення, які приймає керівник в рамках виконання своїх посадових обов’язків наз орг-им рішенням. Їх поділяють на запрограмовані і незапрограмовані. Запрограмовані є результатом раніше передбачених дій в ситуаціях, що повторюються. Незапрограмовані – рішення в нових ситуаціях і пов’язані з невідомими факторами.

Успішне прийняття рішень базується на таких умовах: права, повноваження, обов’язковість, компетентність, відповідальність.

Вимоги до рішення проблеми: 1. головне в рішенні є ступінь досягнення мети, тобто бути еф-им; 2. рішення проблеми з мін затратами; 3. ріш повинно бути забезпеч всіма необхідними ресурсами.

2 Яка відмінність норм та нормативів праці.

Норми часу відрізняються від нормативів часу тим, що розробляються не на стандартні уніфіковані елементи процесу праці, а на конкретні операції, що використовуються за організаційно-технічних умов конкретного підприємства в той час, як нормативи передбачають типові умови виконання робіт. За змістом норм: норми часу; норми обслуговування; норми часу обслуговування; норми чисельності; норми керованості; норми виробітку. За строком дій: постійні; тимчасові; розові. За сферою використання: єдині; міжгалузеві; галузеві; місцеві. За способом оформлення: табличні; графічні; індексні. Методи нормування праці. Аналітичні методи: аналітично-розрахункові; аналітично-дослідницькі. Сумарні: дослідний, порівняльний, статистичний.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]