Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi-gosi_2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
658.94 Кб
Скачать

3.Математичні методи економічного аналізу.

Під методом економічного аналізу розуміють діалектичний спосіб вивчення господарських процесів у їх становленні та розвитку. Особливості їх полягають в викристанні системи показників,що характеризують господарські процеси; встановлення причинно-наслідкових зв’язків,що обумовлюють зміну показників; виділення факторів та встановлення резервів підвищення ефективності розвитку виробництва.

При наявності стохастичної форми зв’язку застосовуються математичні методи обробки інформації. Вони поділяються на: –методи оптимізації (точні) – сітьове планування,теорія ігор, теорія масового обслуговування; -неоптимізації (приблизні) – кореляційно-регресійний аналіз,економічна кібернетика.

До них відносяться: а) метод класичного математичного аналізу (диференційне та інтегральне обчисл-я,варіаційне обчис-я); б)економетричні (виробничі функції, метод галузевого балансу-затрат-випуску); в)методи математичного програмування (лінійного, динамічного); г)методи дослідження операцій (управління запасами, теорія ігор, теорія масового обслуговування, теорія розвитку); д)методи економічної кібернетики (СА, імітації, моделювання, розпізнання образів); е)мат.теорія оптимізації процесів (мінімізація затрат, максимізація управління запасами); є)мат.статистики (вивчення однорідних і багатовимірних стохастичних сукупностей).

Вони застосовуються для обґрунтування потреби у виробничих ресурсах, для балансових та інших розрахунків. Для дослідження складніших економічних явищ застосовуються методи вищої математики, наприклад диференціальне та інтегральне числення, логарифмування.

Методи спрощують вивчення впливу додаткових факторів на об’єкт дослідження.

Метод математичних перетворень є найбільш ефективним у кратних економіко-математичних моделях, де значення підсумкового показника визначається як співвідношення факторних показників.

Задача

Час переміщення робітника за кожну операцію

Тпер а=0,0095/4,3=0,0022 год

Тпер б=0,0081/4,3=0,0019 год

Витрати часу на переміщення за зміну

Тзм а=0,0022*127=0,28 год

Тзм б=0,0019*127=0,24 год

Тзм=0,28-0,24=0,04 год

Приріст ПП

ПП=(Тзм+∆Тзм)*100%/Тзм

Тзм=8 год

ПП=(8+0,04)*100%/8=0,5%

Через неправильне планування робочого місця робітник за зміну витрачає зайві 0,04 год часу оперативної роботи на подолання відстані переміщення. При зміні планування за рахунок скорочення цієї відстані ПП може зрости на 0,5%.

27.5Класифікація посудин, щопрацюють під тиском.

Посудини, що працюють під тиском, належать до обладнання підвищеної небезпеки. Залежно від умов роботи посудини поділяються на дві групи. До першої групи належать посудини й апарати, наведені в табл. 19.1.

Усе обладнання першої групи реєструється і перебуває під контролем органів Держнаглядохоронпраці України.

Посудини з умовами роботи, відмінними від посудин першої групи, належать до другої групи. Вимоги безпеки до таких посудин наведені у галузевих правилах безпеки. Вони не підлягають реєстрації в органах Держнаглядохоронпраці України. Нагляд за об'єктами цієї групи здійснює підприємство, яке несе відповідальність за безпечну експлуатацію, виконання ремонтних робіт та контроль за цими об'єктами.

Білет 28

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]