Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi-gosi_2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
658.94 Кб
Скачать

8.3. Основи бізнес-планування на підпр-ві (з врах. Особливості діяльності атп, сто).

Бізнес-план – це осн-й документ, у відповідності з яким підпр-во здійснює діяльність. Це програма дій підпр-ва у визначеному періоді, пов’язана з інвестиц-ю диверсифікацією вир-ва, впровадженням нової техніки, а також створенням нового підпр-ва.

Структура БП для АТП:

- Зміст, - Резюме, - вступ, - вид послуг та план вир-ва, - план матер.-техн. забезпечення, - план по праці та ЗП, - план по собівартості, прибутку та ціноутворенню, фінансовий план, - стратегія маркетингу, - ризики та страхування, - план соц.-ек. розвитку, - план інвестицій, - охорона навкол.серед-ща.

Етапи планування: 1. періодичний, ситуаційний аналіз: аналіз екон-го розвитку країни (законодавство, можливості розвитку фірми), прогноз розвитку фірми, ресурсів, технологій, аналіз внутр.та зовнішніх факторів фірми. 2. проведення маркетингового аналізу : визначення цілей розвитку організації; аналіз довготривалих зв’язків (існуючих і перспективних), можливість та результати удосконалення системи сплати податків, прогноз стабілізації економіки. 3. стратегічне планування: визначення мети та методу планування, обґрунтування стратегічного плану. 4. практичне планування: розробка тактичних планів та їх забезпечення. 5. маркетинговий контроль: збір інформації про зміну на ринку для досягнення визначеного рівня фін-ї стійкості; обґрунтування методів збору даних; обґрунтування системи оцінки даних; обґрунтування необхідності проведення локального чи ситуаційного аналізу.

ЗАДАЧА 8.

Методологія прийняття раціон-х управлінських рішень:

1й етап – визначення цілі організації (АТП). Вигідно для себе укласти контракт та досягти згоди між сторонами. 2 – виявлення проблеми в процесі досягнення цілей. Різноманітність організацій сумнівного типу та велика відповідальність та ризик при укладенні контракту. Вибір найвигіднішої та найвідповіднішої організації. 3 – дослідження проблеми та постановка діагнозу. Перелік всіх основних організацій та їх резюме. 4 – пошук розв’язання проблеми. Підняття усієї документації щодо запропонованих фірм. Провести розслідування попередніх робіт даних фірм. Визначити основні обов’язки з двох сторін. 5 – оцінка всіх альтернатив та вибір найкращої. Вибрати постачальника, який має певну вагу на ринку послуг країни, але якщо підпр-во не має фін.незалежності, то необхідно вибрати постачальника, який пропонує найбільш прийнятні умови, але низькою ціною за обслуг-ня при прийнятній якості. 6 – узгодження рішення в організації. Оформлення відповідного письмового пояснення вибраного варіанту рішення.7 – затвердження рішення. Рецензування керівником. 8 – підготовка до задіяння рішення. Підготовка відповідної юридично оформленої документації. 9 – управління застосуванням рішення. Укладання двостороннього контракту. 10 – перевірка ефективності рішення. Перевірка даного рішення буде здійснена шляхом виконання умов контракту в умовах своєчасного постачання матеріальних ресурсів.

8.5. Обовязки роботодавця щодо створення на підприємстві здорових безпечних умов праці

Згідно з чинним законодавством роботодавець зобов’язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі належні умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити дотримання вимог законодавства щодо прав працівників з охорони праці.З цією метою роботодавець забезпечує належне утримання будівель і споруд, виробничого обладнання та устаткування, моніторинг за їх техні-чним станом, впровадження прогресивних технологій, досягнень науки і техніки, засобів механізації та автоматизації виробництва, вимог гігієни праці, виробничої санітарії. На роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, а також на ро-ботах, пов’язаних із забрудненням або несприятливими метеорологічними умовами, роботодавець зобов’язаний видати безплатно за встановленими нор-мами спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захи-сту, а також мийні та знешкоджуючі засоби.

Роботодавець зобов’язаний забезпечити за свій рахунок придбання, ком-плектування, видачу та утримання засобів індивідуального захисту відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці та колективного договору, а уразі передчасного зношення цих засобів не з вини працівника, замінити їх за свій рахунок.

Роботодавець через створену ним службу з охорони праці, комісію з питань охорони праці здійснює контроль за додержанням працівниками вимог виробничої санітарії, гігієни праці, техніки безпеки, використання засобів колективного та індивідуального захисту, виконання робіт згідно з розробленими і затвердженими на підприємстві положеннями, інструк-ціями та іншими актами з охорони праці.

роботодавець зобов’язаний організувати навчання працюючих, вдосконалювати їхні знання та навички у сфері охорони праці проведенням інструктажів, підвищенням кваліфікації з ви-робничої санітарії, техніки безпеки, цілеспрямовано вести пропаганду безпечних методів праці.

До обов’язків роботодавця входить своєчасне проведення загально-обов’язкового державного соціального страхування працівників від нещас-ного випадку на виробництві та професійного захворювання, вживання те-рмінових заходів для допомоги потерпілим, у т.ч. залучення за необхідності професійних аварійно-рятувальних формувань, вести облік і розслідування нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві.

Білет 9

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]