Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi-gosi_2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
658.94 Кб
Скачать

16.1. Формування і використання прибутку в умовах акціонерних товариств.

Одним з основних завдань виробничо-господ-ї діяльності будь-якого підпр-ва є отримання прибутку. Прибуток є важливим джерелом фінансування виробн-го і соц.-го розвитку підпр-ва.

Прибуток акц. товариства (АТ) утвор-ся з надходжень від діял-ті компанії після покриття матер-х і прирівняних до них витрат та витрат на оплату праці. Прибуток, що залишається після сплати податків та ін. обов’язкових платежів, є чистим прибутком АТ. ЧП компанії спрямовується: 1. на створення резервного капіталу (фонду); 2.на виплату дивідендів; 3.на збільшення стат-го капіталу. 4. на заохочення прац-в та ін.

Резервний капітал (фонд) компанії створюється у розмірі не менше 25% стат-го капіталу і призначається для покриття витрат, пов’язаних із відшкодуванням збитків, та запланованих витрат. Рез-й капітал (фонд) формується шляхом щорічних відрахувань у розмірі не менше 5% суми ЧП компанії до досягнення визначеного розміру.

На виплату дивідендів спрямовується частина ЧП, визначена Загальними зборами акціонерів. Дивіденди виплачуються акціонерам пропорційно загальній кіл-ті акцій, що їм належать. Виплата дивід-в проводиться шляхом їх перерахування на рахунки акціонерів або іншим чином за рішенням Загальних зборів акціонерів компанії.

16.2. Як класифікуються норми праці.

В залежності від тих ознак, які покладені в основу класиф-ції всі норми праці поділ-ся:

1. за характером побудови: 1.1. диференційовані – норми (н), які передбачають детальний поділ нормованої праці на окремі елементи і встановлення реглам-х витрат роб.часу на кожен з цих ел-тів. 1.2. укрупнені – н, розробл-ся на завершені обсяги робіт; 1.3. типові – н, які розроб-ся на характерні операції технол. процесу.

2. в залеж-ті від терміну дії: 2.1. постійні – н, які залишаються незмінними на тривалий інтервал часу; 2.2. тимчасові – н,які діють на обмеж. інтервалі часу; 2.3. сезонні – н, які діють протягом певного сезону; 2.4. разові – н, які викор-ся при виконанні обмеженого обсягу робіт, які в майбутньому може не повторяться.

3. в залежності від сфери викор-ня: 3.1. єдині – н, які розробляються на роботи, що вик-ся по єдиній або схожій технології; 3.2. міжгалузеві – н, які викор-сяна підпр-вах 2 або більше галузях народ.госп-ва; 3.3. галузеві – н,які викор-ся на підпр-вах 1 галузі нар.госп-ва; 3.4. місцеві – н, які викор-ся лише на даному підпр-ві.

4. за методом становлення: 4.1. технічно-обгрунтовані 4.2. дослідно-статистичні

5. за змістом: 5.1. норма часу- витрати роб.часу, які необхідні на вигот-ня 1 продукції, викон-ня 1 роботи, або надання 1 послуг в заданих організ-техн.умовах; 5.2. н.виробітку – к-ть одиниць продукції, обсяг робіт або обсяг послуг, які необхідно виготовити, виконати або надати за од-цю часу в ЗОТУ. 5.3. н.обслуг-ня – к-ть од-ць обладнання чи ін.вироб-х об’єктів, які повинні бути обслужені 1 робітником або групою роб-в в ЗОТУ; 5.4. н.часу обслуг-ня – час, який необхідно затратити на обслуг-ня 1 облад-ня, чи ін.вироб-х об’єктів в ЗОТУ; 5.5. н.чисельності – к-ть праців-в, які необхідні для викон-ня заданої роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]