Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_KZAMEN.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
716.29 Кб
Скачать

13. Мве як складова дидактики

Термін дидактика походить від грецьких слів didaktikos - той, що повчає та didasko - той, хто вивчає. Вважається, що цей термін ввів в педагогіку німецький педагог В. Ратке (1571-1635). Під дидактикою він розумів наукову дисципліну, яка займається дослідженням теоретичних основ навчання. Фундаментальну наукову розробку дидактики вперше здійснив Я. А. Коменський. В 1657 році він видав свою знамениту працю «Великая дидактика», під якою він розумів «всеобщее искусство всех учить всему». В сучасній педагогіці дидактика - це галузь педагогіки, яка розробляє теорію освіти та навчання. Предмет дидактики - навчальний процес, який протікає в умовах навчально-виховних закладів під керівництвом викладача. В дидактиці досліджуються закономірності цього процесу, розробляються наукові основи визначення змісту освіти, яке надається на тому чи іншому рівні в різних типах навчально-виховних закладів, шляхи підвищення ефективності засобів та методів навчання, а також ті організаційні форми, в яких протікає навчання. Дидактика відповідає на питання: Чому навчати? Як навчати? Де навчати? В яких організаційних формах здійснювати процес навчання? Дидактика відображає найбільш загальні закономірності навчального процесу, який здійснюється у різних типах навчальних закладів під час викладання різноманітних навчальних дисциплін. Істотно, кожна навчальна дисципліна має і свої характерні особливості, свої закономірності, принципи, потребує своїх особливих методів та форм організації навчання. Цими питаннями займаються часні методики або методики викладання окремих навчальних предметів (методика викладання математики, методика викладання історії, географії, фізики, методика викладання економіки тощо). Кожна наука різниться від інших наук не тільки предметом, але і методом дослідження. Одна із важливих особливостей економіки полягає в тісному переплетенні методів економічного аналізу із методами сучасних наукових досліджень.

Методика викладання економіки - це система способів, прийомів та засобів, спрямованих на організацію та стимулювання економічного навчання. Методика викладання економіки має об'єднувати дані психолого-педагогічної науки (зміст та особливості навчальної та інших видів діяльності, оволодіння змістом економічної освіти, урахування особливостей пізнавальних та інших психічних процесів, регулювання емоційно-психологічних станів діяльності тощо) із системою знань в галузях економічних дисциплін. Методика викладання економіки - це така наука, яка є і мистецтвом, і психологією організації пізнавальної діяльності, і педагогічною взаємодією того, хто навчає і тих, хто навчається. Але треба зазначити, що для того, щоб стати мистецтвом в діяльності фахівця педагога, методика викладання повинна бути засвоєна на технологічному рівні. Іншими словами, викладач економіки повинен бути обізнаним на таких питаннях:

• сутність економічного навчання, його зміст та структура;

• принципи організації навчального процесу;

• система організації навчання в економічній освіті;

• форми організації економічного навчання;

• види економічного навчання;

• методи та засоби навчання в системі економічної освіти;

• засоби стимулювання та активізації навчально-пізнавальної діяльності студентів (учнів);

• види та методи контролю;

• сутність та види педагогічного моніторингу.

Тому можна сказати, що методика викладання - це оптимальне поєднання загально дидактичного та спеціального, зумовленого необхідністю передачі та засвоєння саме змісту економічної освіти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]