Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_KZAMEN.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
716.29 Кб
Скачать

12. Наведіть приклад, визначте мету використання виробничих ситуацій при вивчені теми «Підприємство в умовах ринкового господарювання», та обґрунтуйте їх застосування

Аналіз виробничої ситуації є характерним прикладом проблемного навчання , що в ньому якнайповніше реалізуються вимоги єдності практичної та теоретичної діяльності, зв'язок підготовки у вищих навчальних закладах освіти із господарською практикою, економічними експериментами, досвідом передових підприємств.

Участь у розборі виробничих ситуацій дозволяє розвивати певний рівень економічного мислення в учнів. Таке мислення вимагає від них уміння аналізувати явища і процеси,бачити в них економічний бік діяльності, вміння переводити мову статистичних даних у площину ділових пропозицій. Крім того, потрібно на основі спільної ідеї вирішення виробничої ситуації розробити комплекс заходів стосовно конкретних умов виробництва та домагатись впровадження пропозицій.

Аналізуючи виробничі ситуації та проблеми, учні формують економічне мислення і моделюють основні етапи своєї майбутньої професійної діяльності.

У процесі колективного аналізу виробничих ситуацій виникає дискусія – складна форма активізації мислення учнів. Тому доручати проведення аналізу ситуацій випадковим людям не можна. Це тільки дискредитує важливий метод навчання

Приклад виробничої ситуації: Власники великих підприємств часто самі не управляють бізнесом, а наймають для цього спеціально підготовлених професіоналів. Проаналізуйте причини і переваги відмежування власності від управління виробництвом.

Вирішення цієї проблемної ситуації дозволить учням замислитись над причиною таких дій, висловити свою думку з цього приводу,зробити для себе висновки. А головне поставити себе на місце власника великого підприємства, намагатись аналізувати причини і переваги відмежування власності від управління виробництвом.

17. Спроектуйте основні етапи лекції із блочною структурою з теми „Інфляція та зайнятість населення”

ЗРАЗОК Плану-конспекту лекції з блочною структурою

з теми: «Економічні цикли» в вищих навчальних закладах

І-ІІ рівня акредитації

Освітня мета: Пояснити студентам сутність економічних циклів і відмінностей між різними їх видами. Розкрити зміст структури економічних циклів і пояснити основні ознаки кожної стадії цієї структури, їх взаємозалежність і взаємообумовленість. Пояснити суть економічної кризи, причини її виникнення і наслідки.

Виховна мета: Виховати у студентів розуміння причин і наслідків циклічного розвитку економіки, зокрема в Україні.

Розвиваюча мета: Розвинути у студентів вміння встановлювати причинно-наслідкові зв’язки між станом розвитку економіки і стадією економічного циклу, на якій знаходиться країна; розвинути вміння аналізувати прослуханий матеріал і робити висновки.

Форма заняття: лекція.

Тип заняття: лекція з блочною структурою.

Методи навчання:

  • Словесні (лекція);

  • Наочні (ілюстрація);

  • Репродуктивні і проблемно-пошукові;

  • Контролю (тестовий);

Дидактичне забезпечення:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]