Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_KZAMEN.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
716.29 Кб
Скачать

19.Дидактичні принципи організації навчальної діяльності при вивченні економічних дисциплін.

Принципом навчання називають вихідну вимогу до процесу навчання, що випливає із закономірностей його ефективної організації.

На сучасному етапі виокремлюється наступна система дидактичних принципів: свідомості і активності; наочності; систематичності і послідовності; міцності; науковості; доступності; зв’язку з практикою.

Принцип свідомості і активності передбачає глибоке і самостійне усвідомлення учнями знань, що набуваються шляхом інтенсивного напруження власної розумової діяльності. При цьому свідоме засвоєння знань залежить від наступних умов і факторів:мотивів навчання;рівня і характеру пізнавальної активності;організації учбово-виховного процесу і управління пізнавальною діяльністю учнів;застосованих вчителем методів і засобів навчання тощо.

передбачає розяснення мети і завдань навчального предмету , значення його для вирішення життєйських проблем, для перспектив самого учня; використання у процесі навчання мислитель них операцій ( аналіз, синтез, узагальнення, індукція, дедукція ); наявність позитивних мотивів навчання.

Принцип наочності сприяє розумовому розвитку учнів,полегшує процес засвоєння знань і сприяє розвитку інтересу до знань. Передбачає дотримання наступних правил:використовувати той матеріал, що краще запам’ятовується через сприйняття натуральних об’єктів навчання: малюнки, моделі тощо;використання наочного навчання через конкретні образи;пам’ятати про те, що наочність не мета, а засіб навчання та розвитку мислення учнів;

враховувати те, що усвідомлення відбувається краще, якщо слово підкріплюється наочністю;використовувати наочність і для створення проблемних ситуацій; забезпечення через наочні посібники більш чіткого і правильного представлення про вивчаємі предмети і явища;Принцип систематичності і послідовності . К. Д. Ушинський про систематичність знань. Система в роботі вчителя: систематична робота над собою, опора на пройдене при вивчені нового матеріалу, розгляд нового матеріалу по частинах, фіксування уваги учнів на вузлових питаннях, родумування системи уоків. Система в роботі учнів: систематичне відвідування школи, систематичне виконання домашніх завдань, час виконання завдань, повторення навчального матеріалу.Принцип міцності знань, умінь і навичок передбачає засвоєння змісту освіти і розвиток пізнавальних сил учнів. Базується: на повторенні навчального матеріалу за розділами і структурними смисловими частинами; запам’ятовування нового навчального матеріалу в поєднанні з пройденим раніше; використання під час повторення, активізація учнів ( запитання, порівняння, аналіз синтез, узагальнення); виділення при повторенні основних та провідних ідей; використання вправ, самостійної роботи по творчому застосуванню знань.Принцип доступності – включає врахування рівня розвитку учнів, врахування їх індивідуальних особливостей, врахування вікових особливостей; дотримання правил від простого до складного, від відомого до невідомого, від легкого до складного.

Принцип науковості включає в себе: розкриття причино наслідкових зв’язків, явищ, процесів , подій; проникнення в суть явищ і подій; ознайомлення з методами науки, пізнання; розкриття історії розвитку науки, зв'язок даної науки з іншими

підтримувати зв’язок школи із виробництвом тощо.Принцип індивідуальноо підходу до учнів. При реалізації цього принципу враховують: рівень розумового розвитку; рівень знань і вмінь; працездатність; рівень пізнавальної та практичної самостійності; темп роботи; ставлення та інтерес до навчання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]