Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_KZAMEN.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
716.29 Кб
Скачать

23. Запропонуйте програму проведення економічного тижня в загальноосвітній школі.

План

1. Конкурс стін газет з економіки. (Учням всіх класів пропонується, намалювати яскраві стін газети, які були б тематично пов’язані з економічним життям суспільства, або економічним навчанням)

2. Проведення економічної вікторини між декількома класами. (Якщо дисципліну «основи економіки» викладають в 10 та 11 класах, можна зібрати дві команди, склад однієї з 10-х (щоб ті могли закріпити отримані), іншої з 11-х (для повторення пройденого курсу). Командам задаються питання, на які вони в короткі строки повинні відповісти. Також оцінюється правильність і влучність.)

3. Економічна гра: «Що? Де? Коли?». (Можна провести за зразком оригінальної гри, але кілька команд знатоків грають водночас, а запитання як від школярів, так і від вчителів, приготувати заздалегідь. Принцип гри той же, але відповіді гравці записують на папірцях, які в них збирає помічник ведучого на протязі 15 секунд після прочитання запитання. Тематика запитань економічна)4. Засідання круглого столу на тему: «Міжнародні валютні організації» (Можна провести у вигляді засідання на конференції, де б могли виступити, крім школярів, в яких вже читається дисципліна, ще й всі охочі та не байдужі до проблем економіки і загалом з даної теми. Обговорення можна підкріпити не лише поданням окремих аспектів, а й обговоренням проблемних питань, оприлюднень теорій подальшого розвитку, дискусій з доповідачем)

5. Підведення підсумків конкурсних робіт. (Оприлюднення результатів. Представлення переможців за найвищим рейтингом, після проведення економічного тижня. Нагородження переможців та учасників солодкими призами та грамотами.)

24. Покажіть на прикладі впровадження одного з активних методів навчання при вивченні курсу “Основи економіки” за редакцією л.П. Крупської, обґрунтуйте свій вибір.

Ознайомившись з курсом «Основи економіки» за редакцією Л.П. Крупської, мною була обрана тема «Види грошей та їх функції». Методом активізації обрано урок-гра.

Структура уроку:

1. Організаційний момент.

2. Повідомлення теми, мети, завдань уроку.

3. Мотивація учбової діяльності.

4. Повідомлення правил гри.

5. Проведення гри.

6. Підведення підсумків.

1. Організаційний момент.

Хід уроку

1. Вітання вчителя з учнями. Учні розміщуються по групам (командам). Їх кількість – від 3 до 6 (припустимо 4 команди). Їм пропонується дати назву командам та обрати капітанів.

2. Розповідається про те, що урок буде незвичним. Повідомляється тема, мета та завдання уроку.

3. Наголошується. Що є дуже важливим вивчення видів грошей та їх функцій, як повсякденному житті, так і в професійній діяльності.

4. Учням розповідається послідовність проведення конкурсів, характеризуються питання.

Групи обирають номер запитання. Запитання зачитується в голос.

Якщо група не відповідає на запитання навіть після навідних підказок ведучого, відповідає та група, яка знає відповідь та першою просигналізувала про це карткою. Першою обирати питання з наступного блоку буде наступна група.

За вірну відповідь група отримає 5 балів, за близьку 3. Проміжні – 2 та 1 ставляться за власним розсудом ведучого або за розсудом експертів, які можуть залучатися для допомоги ведучому. Вони слідкують за тим, хто перший підняв картку, за дисципліною та за правильністю дій ведучого.

Для достовірності та наочності всі отримані бали відображаються на дошці.5. Гру можна поділити на декілька конкурсів.Питання конкурсу «ерудит» стосуються економічних термінів.

Далі можна провести конкурс капітанів.

Капітани запрошуються до дошки і обирають номер завдання. Йому дається ілюстрація, на якій написані деякі діалоги банківських робітників. Їм потрібного сказати про який вид грошей йдеться в діалозі.

За ним слідує конкурс «чи знаєш ти властивості грошей?».Наступним можна провести конкурс «головна ознака».9. Після останнього конкурсу підводиться кінцевий підсумок. Відмічається команда, яка набрала найбільшу кількість балів, а також по одному найбільш активному учню з інших груп. Всім дякується за увагу.

Для активізації навчання учнів можна користуватись й іншими методами. Наприклад: метод змагань, який виховує в людині, яка навчається конкурентоспроможність, а також щоб прийняти в такому занятті активну участь, необхідно добре підготуватися до теми. Або метод аналізу конкретних економічних ситуацій, який сприяє розвитку у студентів дослідницького підходу, а також використання методу аналізу конкретних ситуацій рекомендується для поглиблення знань з теми, встановлення зв'язку теорії і практики, формування вмінь слухачів аналізувати ситуацію, робити висновки, приймати відповідні рішення в нетипових або непередбачених ситуаціях.Таким чином, проведення уроку за даним планом-конспектом, забезпечить процес активізації учнів.Активізація навчальної діяльності базується на певних психологічних механізмах, основою яких є здатність психіки відображати навколишнє середовище. Відображення проявляється у вибірковості діяльності на підставі мотивів, перш за все мотиву пізнавального інтересу. Отже, для активізації теорію потрібно проілюструвати на практиці. Для цього в педагогічній діяльності можна використати урок-гру, як один з методів активізації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]