Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_KZAMEN.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
716.29 Кб
Скачать

28.Засоби навчання та їх використання при викладанні економічних дисциплін.

Засіб навчання - це матеріальний або ідеальний об'єкт, який «розміщений» поміж вчителем і учнями і використовується для засвоєння знань, формулювання досвіду пізнавальної і практичної діяльності. Засоби навчання здійснюють суттєвий вплив на якість знань учнів, їх розумовий розвиток і професійне становлення. Об’єкти, які виконують функцію засобів навчання можна класифікувати за різними підставами: за їх властивостями, суб’єктами діяльності, впливу на якість знань і на розвиток різних здібностей, їх ефективності в навчальному процесі (наприклад, в плані зменшення кількості помилок під час розв’язання задач).

За суб’єктами діяльності засоби навчання можна умовно розділити на засоби викладання та засоби учіння. Так, обладнання демонстраційного експерименту відносяться до засобів викладання, а обладнання лабораторного практикуму – до засобів учіння. Засобами викладання користується в основному вчитель для пояснення, закріплення навчального матеріалу, а засобами учіння – учні для його засвоєння. В той же час засоби навчання можуть бути і тим і іншим, в залежності від етапу навчання.За складом об'єктів засоби навчання поділяють на матеріальні та ідеальні. Матеріальні в свою чергу: на матеріальні матеріально-технічні. До матеріальних відносяться: підручники і навчальні посібники, таблиці, моделі, макети, карти, схеми, приміщення, меблі, розклад занять. До матеріально-технічних - кінопроектори, діапроектори, відео магнітофони, аудіо магнітофони, телевізори комп'ютери, програвачі, тощо. Наочні посібники поділяються на три групи: 1) об'ємні посібники (моделі, колекції, прибори, апарати та ін.); 2) друковані посібники (картини, плакати, портрети, графіки, таблиці, тощо); 3) проекційний матеріал (кінофільми, відеофільми, слайди, комп’ютерні диски та ін.). Моделі бувають трьох видів: 1) на яких можна показати принцип дії об'єкту; 2) на яких зображений пристрій або схема роботи: 3) відтворюючі зовнішній вигляд виробу або предмету.З багатьох дисциплін використовуються також діаграми, які бувають порівняльними та лінійними. Порівняльні діаграми використовуються у вигляді прямокутників, секторів і інших геометричних фігур для співставлення процесів або характеристик. Лінійні діаграми використовуються для графічного зображення функціональних залежностей. Навчання являє собою комунікацію, в ході якої проходить обмін інформацією поміж учасниками навчального процесу, який протікає у вигляді спілкування, бесіди, дискусії, доповіді, лекції та ін. Використовують три види засобів комунікації: лінгвістичні (усна і письмова мова), семіотична (абстрактно-символічні знаки, рівняння, графіки та ін.) і паралінгвістичні (жести, міміка).

Матеріальні і ідеальні засоби навчання не протистоять, а доповнюють один

29. Види контролю навчальної діяльності.

Важливою умовою підвищення ефективності навчального процесу є систематичне отримання вчителем/викладачем об'єктивної інформації (зворотного в'язку) про хід навчально-пізнавальної діяльності учнів/студентів. Цю інформацію вчитель/викладач отримує в процесі контролю навчально-пізнавальної діяльності учнів/студентів. Контроль, або перевірка результатів навчання, є обов'язковим компонентом процесу навчання. Він має місце на всіх стадіях процесу навчання, але особливе значення набуває після вивчення будь-якого розділу програми і завершеності ступеню навчання. Сутність перевірки результатів навчання складається в виявленні рівня засвоєння знань, які повинні відповідати освітньому стандарту з даної програми, предмету.На різних етапах навчального процесу використовуються різні види контролю знань, вмінь та навичок учнів: попередній, поточний, періодичний (тематичний) і підсумковий. Попередній контроль (ввідний) проводиться, в основному, перед вивченням нової теми або з початку року, чверті. Його мета - ознайомитися з загальним рівнем підготовки тих, хто навчається, з предмету. Під час такої перевірки визначається рівень оволодіння тими, хто навчається, вихідними категоріями предмету (або окремої теми, розділу), встановлюються обсяг і рівень знань тих, хто навчається. На основі отриманих результатів вчитель планує, якщо необхідно, повторення (пояснення) матеріалу; враховує ці результати в подальшій організації навчально-пізнавальної діяльності школярів. Поточний контроль здійснюється в повсякденній навчальній роботі та має вираз в систематичних спостереженнях вчителя за навчально-пізнавальною діяльністю учнів на кожному уроці. Головне його призначення - отримання оперативних об'єктивних даних про рівень знань учнів і якості навчально-виховної роботи на уроці. Періодичний (тематичний) контроль. Вияв та оцінка знань та вмінь учнів, які засвоєні не на одному, а на декількох уроках. Періодичний контроль проводиться, як правило, після вивчення логічно завершеної частини навчального матеріалу - теми, підтеми, декількох тем (розділу) або повного курсу. Якщо ж перевіряється матеріал по системі уроків, яка охоплює певну тему, то це тематичний контроль (різновид періодичного).

Підсумковий контроль (заключний). Контроль за чверть, півріччя, рік або закінчення вивчення курсу (заключний контроль). Особлива форма підсумкового контролю - заліки та екзамени

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]