Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_KZAMEN.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
716.29 Кб
Скачать

2.Реформування економічної освіти в Україні.

Існує певний зв'язок між рівнем організації освіти та соціальне - економічним розвитком країни. Як відомо, освіта має випереджати розвиток економіки, з одного боку, а з іншого - сам розвиток економіки вимагає розвитку системи освіти.

Зараз в Україні існують різні форми здобуття економічної освіти: економічні класи в гімназіях та ліцеях, бізнес-ліцеї для учнів 8-11 класів, вечірні заклади, створені на комерційних засадах, академія дитячого підприємництва "Ділові діти України". Діє система державних та недержавних економічних університетів і вузів, різні курси та семінари тренінги і т.п.

Вже діють в Києві та в Україні школи, де за спеціально розробленими програмами проводяться уроки з економіки для 1,2,3,4,5 класів.Освіта — основи інтелектуального, культурного, духовного, соціальною, економічного розпитку суспільства і держави.

Метою освіти є всебічний розпиток людини як особистості га найвищої цінності суспільства, розвиток її талантів, розумових і фізичних здібностей, виховання високих моральних якостей, формування громадян, здатних до свідомого суспільного вибору, збагачення на цій основі інтелектуального, творчого, культурного потенціалу народу, підвищення освітнього рівня народу, забезпечення народного господарства кваліфікованими фахівцями.Освіта в Україні ґрунтується на засадах гуманізму, демократії, національної свідомості, взаємоповаги між націями і народами

Законодавство України про освіту базується на Конституції України і складається з цього Закону, інших актів законодавства України.

Завданням законодавства України про освіту є регулювання суспільних відносин у галузі навчання, виховання, професійної, наукової, за і загальнокультурної підготовки громадян України.

3.Сутність економічної культури та її складники.

Кожна людина в силу обставин занурюється в певний культурний контекст, з якого вона черпає свої уявлення, ідеї, правила життя. Саме через культуру значуща інформація не зникає із смертю індивідуального здобувача, а утворює специфічний людський , вегетативний механізм її наслідування – суспільну спадковість. Завдяки культурі в суспільстві стає можливим історичне накопичення та примноження інформації, до якої прилучається кожна окрема людина. Систематизуючою сферою культури справедливо визначити економічну культуру суспільства, економічну культуру людини.

Економічна культура особистості в широкому розумінні є характеристикою способу та рівня життєдіяльності людини у сфері економіки. Вона виявляється через психолого-економічні властивості особистості і реалізується через ставлення індивіда до економічної реальності та взаємовідносини з іншими людьми. В ці відносини включено такі психічні феномени, як цілі, мотиви, наміри, очікування тощо.

Економічна культура виражає рівень розвитку економічного мислення у учнів, міру оволодіння ними економічними знаннями , уміннями та навичками,їх вихованість і переконання та стан економічної діяльності, повсякденного використання отриманих знань, умінь та навичок в трудовій і громадській діяльності, перетворення відповідних рис характеру в норму поведінки.Складники економічної культури — економічне мислення, економічна діяльність, ек-на підготовка, економічне виховання, економічна освіта.Складники економічної культури:1) економічне мислення як узагальненого і опосередкованого відображення економічної ситуації.;2) економічна діяльність – це спосіб участі в економічному житті суспільства;3) економ.поведінка – складається з мотивації,що спрямована на задоволення життєвих потреб;

4) економ.підготовка, яка включає в себе ек.освіту та ек.виховання. Ек. підготовка відіграє активну роль у формуванні ек.мислення та поведінки.5)Економічна освіта – вироблення у студентів чіткої уяви про наукові закономірності розвитку економіки, особливості ринкових відносин, цілеспрямованість, систематичність формування у майбутніх фахівців економічних знань, високої організованості, та творчої ініціативи, підготовки їх до високо-професійної праці, вироблення звички практично використовувати економічні знання у реальному житті. Основним завданням економічної освіти – формування нового економічного мислення у студентів в умовах ринкових відносин.

Зміст економічної освіти студентів повинен базуватися на слідуючи засадах: врахування взаємозв’язку між потребами держави та природи, економічними, науково-технічними, практичними сторонами їх вирішення; врахування розвитку і наукового ставлення до природи в економічній і практичній діяльності, які забезпечують формування економічної культури особистості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]