Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_KZAMEN.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
716.29 Кб
Скачать

9.Формування підприємницької культури молоді в системі економічної підготовки

Поняття культури охоплює предметні результати діяльності, знання, здібності, навич­ки, морально-естетичні запити тощо. Культура — це форма життє­діяльності людей у єдності і відмінностях історії людства, які вияв­ляються через сукупність практичних, матеріальних і духовних надбань та цінностей суспільства.

Словосполучення "культура підприємництва" існує досить давно, бо підприємництво як вид справи взагалі не може існувати поза сферою культури.

Ще Адам Сміт, професор етики Единбурзького університету, у своїх дослідженнях прагнув пояснити, яким чином морально-етичні чинники впливають на поведінку підприємця.

Щоб повніше зрозуміти поняття "культура підприємництва", пропонуємо повернутися ще й до сутності самого підприємництва.

Підприємництво — ініціативна господарсько-фінансова діяль­ність суб'єктів різних форм власності в рамках діючого законо­давства на свій ризик і під власну фінансову та майнову відпо­відальність для отримання прибутку.

Необхідно виділити саме творчу складову підприємництва, яке в умовах невизначенності уможливлює підприємцю знаходити ефек­тивні господарські рішення оптимально використовувати обмежені ресурси та здійснювати плани і задуми на практиці.

Фундаментом, на якому будується цілісна природа підпри­ємництва, є особливості характеру самої людини, її ментальність. Його основи становлять раціоналізм, завзятість, гострий розум, готовність ризикувати, природна Інтуїція, його культура тощо.

Для повноти методології культури підприємництва як виду діяльності наведемо основні чинники, що впливають на його рівень. До них належать:

- рівень загальнокультурного розвитку країни, її матеріальний і духовний стан у конкретний період розвитку, що визначає організаційну культуру конкретної системи управління, її суб'єктів;

- рівень розвитку конкретного об'єкта управління, стан його потенціалу, зв'язки Із зовнішнім середовищем, стан техно­логії, його конкурентоспроможність, можливість через техно­логічний порядок впливати на систему управління власним виробництвом, його культуру;

- стан правової забезпеченості виробництва, всіх видів суспіль­не корисної діяльності, адекватності правових норм країни потребам конкретної організації, можливості спиратися на правовий базис країни і конкретного об'єкта управління; # система зовнішніх зв'язків, зовнішніх "подразників", які сто­суються безпосередньо конкретного об'єкта управління, а звідси і конкретного виду управлінської діяльності орга­нізації, її культури, каналів доступу сторонньої культури управління, ступінь Інтенсивності такої доступності, їх об'єк­тивний чи суб'єктивний характер;

- організаційно-правовий і організаційно-культурний порядок на підприємстві, установі чи навчальному закладі, рівень його культури, загальні, національні, галузеві, конкретно вироб­ничі (організаційні) схеми поведінки робітників, які забез­печують запрограмований рівень культури управлінського персоналу;

- програми розрахункової ефективності праці управлінського персоналу, їх місце і роль у підвищенні продуктивності праці через культуру постановки справи, культуру управлінських комунікацій, через систему управлінських рішень, внесених у технологію виготовлення продукту (матеріального чи духов­ного).Отже, необхідно зазначити в системі економічної підготовки молодь отримує певні знання, навички і тим самим відбувається формування підприємницької культури. Тобто, на сьогодні в Україні вимагається наявність кадрів, здатних працювати справді в демократичних умовах. А формування кадрів відбувається насамперед під счас отримання економічної освіти, та формування відповідної при цьому підприємницької культури. Потрібен не тільки новий ступінь політичної культури управлінців, а й куди досконаліший рівень управлінського професіоналізму та підприємництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]