Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_KZAMEN.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
716.29 Кб
Скачать

Питання

1. Як ви вважаєте, на якій стадії циклічного розвитку знаходиться Україна сьогодні?

2. Проаналізуйте проміжок часу з 2000 року по 2009 рік і назвіть стадії економічного циклу які, на вашу думку, Україна пройшла за цей період.

VI. Синтезуючий (узагальнюючий) блок (5 хв.): узагальнюється інформація всього матеріалу, викладеного під час лекції, підводяться підсумки, робляться висновки.

Економічний цикл – це регулярні коливання рівня ділової активності, коли за зростанням активності настає її зниження, яке знову змінюється зростанням.

За тривалістю виділяють три види економічних циклів: цикли Кінчена (короткі цикли) тривалістю 3 роки 4 місяці; середні цикли тривалістю 8-10 років. До них також відносяться будівельні цикли С. Кузнеця тривалістю 15-20 років; довгі цикли. Тривалість довгих циклів перевищує 10 років.

Основними причинами економічної кризи є: перенасичення ринку товарами, що не узгоджується з платоспроможним попитом на них; світова економічна криза тощо.

VII. Блок контролю (10 хв.): контроль за засвоєнням студентами матеріалу лекції здійснюється за допомогою тестового безмашинного контролю.

Приклади тестів

Вибрати вірну відповідь:

1. Застій у виробництві, низький рівень цін, ліквідація товарних надлишків – це ознаки:

А) економічної кризи;

Б) пожвавлення;

В) депресії.

Вірна відповідь: В).

2. Матеріальною основою середніх (промислових) циклів є:

А) періодичне оновлення капіталу;

Б) наявність природних ресурсів;

В) вивільнення робочої сили.

Вірна відповідь: А).

18. Змоделюйте етап засвоєння нових знань з теми „Попит і пропозиція” для учнів середньої загальноосвітньої школи

Існує багато визначень терміну „засвоєння". Зокрема, зазначається, що процес засвоєння знань можна розглядати як зв'язок нових елементів (нової інформації) з вже набутими „вузлами" мережі знань (С.А.Ізюмова). Багато дослідників схиляються до думки, що засвоєння є однією з форм пізнавальної діяльності. Згідно з С.Л.Рубінштейном, засвоєння виступає центральною ланкою процесу навчання.

У даному випадку ми запропонуємо етап засвоєння нових знань з теми «Попит і пропозиція» для учнів середньої загальноосвітньої школи.

Увесь процес засвоєння знань можна поділити на такі етапи.

1. Організаційний момент Під час якого вчитель повинен створити позитивний психологічний клімат, що має сприяти засвоєнню нового матеріалу та встановленню зворотного зв’язку з вчителем2. Повідомлення теми та мети уроку

3.Мотивація навчальної діяльності учнів. Тобто необхідно змотивувати учнів до засвоєння нових знань, великої ваги при цьому надати актуальності теми. Наголосити на тому, що попит і пропозиція є базовою темою при вивченні економічних дисциплін, ці знання їм стануть у пригоді при їх майбутній діяльності, збагатять їх багаж знань з економічної теорії, сприятимуть формуванню економічної свідомості та економічної культури.4.Повідомлення нового матеріалу.

Учням необхідно повідомити план уроку:1.Попит і закон попиту.2.Пропозиція і закон пропозиції

Розкриваючи перше питання, вчитель має наголосити на тому, що попит є основним елементом будь-якого ринку. Попит – являється кількістю продукту, який споживачі готові купити за певну ціну протягом відповідного проміжку часу і в певному місці.

Учні мають усвідомити фактори, які впливають на попит.

Особливу увагу необхідно надати саме закону попиту.

Учням необхідно усвідомити такі поняття як ефект доходу, ефект заміщення. Вои повинні зрозуміти, що ці два ефекти діють одному напрямі.

Також учнімаюь знати, що даний закон попиту не діє за ажіотажного попиту (тобто значного додаткового попиту, замовленого очікуванням суттєвого підвищення цін на товар або у разі його зникнення з обігу), для окремих рідкісних, дорогих і не відтворюючих товарів.

Розглядаючи наступне питання вчитель разом з учнями має дати визначення основним поняттям пропозиції. Необхідно обґрунтувати закон пропозиції.

Насамкінець, вчитель повинен вивести взаємодію між двома названими законами(законом попиту і пропозиції), що виражається у законі попиту і пропозиції.

6.підведення підсумку уроку.

Вчитель ще раз наголошує, що попит і пропозиція являються невід’ємним атрибутом ринкової економіки.

Отже, під час засвоєння нових знань, вчитель має побудувати відповідну структуру уроку, яка б забезпечувала максимальний ефект від проведення заняття. Велику роль під час засвоєння нових знань з даної теми відводиться актуальності теми, мотивації до нових знань, при цьому необхідно використовувати певні схеми, графіки. Оскільки наочність відіграє важливу роль при опануванні новими знаннями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]