Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_KZAMEN.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
716.29 Кб
Скачать

1.Характеристика компонентів «Концепції неперервної освіти з економіки».

Зміст економічної освіти регламентується та розкривається в розроблених нормативних документах.

В "Концепції Неперервної Освіти з економіки" порушені наступні життєво-необхідні проблеми: - доцільність викладання економіки як базової дисципліни в середній школі;-необхідність системного підходу до орієнтації неперервної освіти з економіки; -необхідність розробки програм, підручників для навчальних закладів різного типу.

В концепції пропонується запропонувати вивчення економіки як базової дисципліни 4 роки в загально освітній школі і 1-2 роки у вищих закладах освіти неекономічного спрямування. Для цього основи сучасних економічних знань концентруються в 5 комплексах: - родинна економіка (8 клас); - економік підприємництва (9 клас); - економічна система суспільства (10 клас); - міжнародна економіка (11 клас); - основи ринкової економіки (1-2 курси ВУЗів).

Відокремлені комплекси мають реалізовуватися у програмах, підручниках, наукових посібниках, методичних вказівках і рекомендаціях.

Зміст шкільних курсів з економіки.

1. Сімейна економіка: Людина та її потреби. Сім’я - основна економічна ланка. Сімейний бюджет. Сім'я і ринок.

2. Економіка підприємництва: Підприємництво, його функції. Види підприємництва. Процес виробництва. Управління підприємством. Економічні показники діяльності підприємством.

3. Економічна система суспільства: Макроекономічне регулювання ринкової економіки. Фінансова система. Грошово-банківська система. Управління економікою на державному та регіональному рівні.

4. Міжнародна економіка: Міжнародні економічні відносини і світовий ринок. Міжнародний рух капіталу та робочої сили. Світова валютна система Міжнародна економічна інтеграція. Зовнішньоекономічна політика України.

У вищих навчальних закладах, які готують фахівців для невиробничої сфери, програма з "Основ Ринкової Економіки" містить: ринок і його функції, моделі ринкової економіки, попит і пропозиція, ціни і зарплата, банки і монетарна система, інфляція і безробіття, економічна роль держави.

Основою безперервної економічної освіти є економіка як наука, що віддзеркалює закономірності складної економічної системи. При цьому знання організаційно-економічних відносин і відповідних галузей допоможуть створювати матеріальні блага, а знання соціально-економічних відносин і загальної економічної теорії дадуть змогу так організувати процеси відтворення всіх ресурсів, щоб неухильно підвищувати суспільний добробут.

На кожному етапі безперервної економічної освіти для кожної людини зміст і форма освітнього процесу повинні віддзеркалювати задоволення потреб особистості відповідно до особливостей етапу та професії.

Початкові економічні знання засвоюються в дошкільному віці через емоційно-естетичне сприйняття основ домашнього господарства та розвиток навичок дбайливого ставлення до матеріальних цінностей, природних багатств, сприйняття реальних економічних явищ, усвідомлення життєво необхідних потреб, а також ознайомлення з елементарними відомостями про економічні стосунки людей. Цей процес відбувається під час активної діяльності, коли діти оволодівають умінням бережливого ставлення до предметів, що їх оточують, і створення умов для їх нормального використання.Загальна середня освіта дає змогу школярам здобути базові економічні знання, оволодіти елементами економіки, щоб використовувати їх для вирішення життєвих ситуацій. Знання про взаємозв'язки між компонентами економічних знань і людською діяльністю потрібні для сприйняття цілісного економічно-предметно-просторового середовища, яке їх оточує і основою здорового способу життя Зміст шкільної економічної освіти структурується за блочно-модульним принципом навчання і сприяє розвитку економічної культури та формуванню економічного мислення. Шкільна економічна освіта є базою для її подальшого розвитку і поглиблення.

Професійна економічна освіта студентів вищих навчальних закладів I-II рівнів акредитації спрямована на опанування спеціальними фаховими знаннями про економічні закономірності та отримання практичних умінь і навичок для застосування їх у майбутній трудовій діяльності.

Економічна освіта у вищих навчальних закладах III-IV рівнів акредитації має за мету підготовку фахівців-економістів із сучасним світоглядом, професійними знаннями інноваційного характеру, вміннями їх практичного використання при розв'язанні соціально-економічних проблем на базі постійної самоосвіти.

Бакалавр - має ґрунтовну соціально-гуманітарну,природничо-наукову, загальноекономічну та професійну підготовку, а також спеціальні вміння і навички, достатні для самостійного виконання переважно стереотипних, частково діагностичних завдань,виконання економічних розрахунків, підготовки та опрацювання інформації, на підставі якої приймаються управлінські рішення. Спеціаліст - має цілісні знання про функціонування і розвиток соціально-економічної системи, її рівнів, прогнозування змін і оцінку соціальних наслідків економічних трансформацій, уміння самостійно аналізувати і моделювати типові економічні ситуації в мікро- і макропредметно-просторовому середовищі з орієнтацією на

керування останніми, якісно виконувати комплексні економічні експертизи, приймати практичні поточні рішення. Магістр - має розвинутий апарат наукового дослідження,науково-педагогічні вміння та цілісні знання про функціонування і розвиток соціально-економічної системи, її рівнів, прогнозування змін і оцінку соціальних наслідків економічних трансформацій,уміння самостійно аналізувати і моделювати типові економічні ситуації в мікро- і макропредметно-просторовому середовищі з орієнтацією на керування останніми, якісно виконувати комплексні економічні експертизи, приймати практичні поточні рішення. Система безперервної економічної освіти охоплює післядипломну економічну освіту, метою якої є підвищення рівня економічних знань, ознайомлення з новітніми досягненнями економіки у всіх сферах людської діяльності. Базовий зміст післядипломної освіти полягає у формуванні сучасного уявлення про економікупредметно-просторового середовища, його склад, функціонування,стан та перспективи розвитку; розумінні понять і законів економіки, відомостей про основні перспективні напрями економічних досліджень і господарських трансформацій; знанні правових аспектів економічної діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]