Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FM_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
248.32 Кб
Скачать

Тема 1. Теоретичні та організаційні основи фінансового менеджменту

1. Суть фінансового менеджменту.

Складність зовнішніх і внутрішніх фінансових відносин господарюючого суб'єкта визначає необхідність організації високоефективного управління його фінансами. Адже від того наскільки ефективно і доцільно фінансові ресурси трансформуються в основні та оборотні фонди, а також в засоби стимулювання робочої сили, залежить фінансовий рівень підприємства в цілому, його власників та працівників (трудящих). Таке управління фінансами окремого суб'єкта господарювання виділилося в країнах з ринковою економікою ще на початку ХХ століття в спеціальну галузь знань, яка отримала назву «фінансо-вий менеджмент».

Менеджмент - (у перекладі з англійської мови - "управління") узагальнено можна візначіті Як систему Управління, Що включає сукупність Принципів, методів, форм и прійомів Управління, район застосування менеджменту практично безмежне.

Фінансовий менеджмент - Це процес Управління формуванням, розподі-лом и використання фінансовіх ресурсів. Це також система форм, методів і прийомів, за допомогою яких здійснюється управління грошовим обігом і фінансовими ресурсами. Слід підкреслити, що термін «фінансове управління» по відношенню до фінансового менеджменту буде недостатньо точним, тому що фінансове управління - це один з методів управління, а фінансовий менеджмент - це всеосяжна система управління фінансами. У різних авторів є деякі відмінності у визначенні поняття «фінансовий менеджмент», але в найбільш загальному плані мова йде про «науці управління фінансами, спрямовану на досягнення його стратегічних і тактичних цілей» (про це ми поговоримо ще трохи пізніше).

Сутність фінансового менеджменту полягає в управлінні фінансами з метою підвищення ефективності виробництва і розподілу продукту.

2. Фінансовий менеджмент як комплексна система управління фінансовою діяльністю підприємства.

Фінансовий менеджмент можна представити у виді системи раціонального й ефективного використання капіталу, механізму управління рухом фінансових ресурсів.

Фінансовий менеджмент, спрямований на збільшення фінансових ресурсів, інвестицій і нарощування об'єму капіталу.

Ціль фінансового менеджменту відповідає найголовнішій цілі компанії - одержанню прибутку. Фінансовий менеджмент, керуючи рухом капіталу, може направити його на збільшення виробничих потужностей; керуючи фінансовими ресурсами, можна використовувати їх для зниження собівартості продукції й збільшення капіталу.

Задача фінансового менеджменту полягає в керуванні рухом фінансових ресурсів і фінансових відносин, які виникають між компаніями в процесі руху цих ресурсів. Відповідь на питання, як найуспішніше керувати цим рухом та відносинами, і складає сутність фінансового менеджменту.

Фінансовий менеджмент являє собою процес розробки цілей управління фінансами й здійснення впливу на них за допомогою методів і важелів фінансового механізму.

Об'єкт керування у фінансовому менеджменті - це сукупність умов здійснення грошового обігу, кругообігу, вартості, руху фінансових ресурсів і фінансових відносин між господарськими суб'єктами і їхніми підрозділами в процесі господарювання.

Суб'єкт керування - це група людей (фінансова дирекція як апарат керування, фінансовий менеджер як керівник), яка за допомогою різних форм управлінського впливу здійснює цілеспрямоване функціонування об'єкта.

Будь-який об'єкт керування, будь-який процес являють собою систему. Система - це сукупність взаємодіючих елементів, які складають цілісне утворення.

Елемент системи - це така підсистема, яка в умовах даного дослідження є нероздільною і не підлягає подальшому розчленовуванню на складові. Виходить, елемент завжди є структурною частиною будь-якої системи. Наприклад, фінансова система в цілому містить у собі наступні елементи: грошові, основні й оборотні фонди, фонди обертання, статутний капітал. Властивості елементів фінансової системи дозволяють вивести загальне правило фінансового менеджменту: завжди необхідно прагнути до стійкості фінансової системи в цілому, а не тих чи інших її елементів, підсистем.

Фінанси кожного підприємства охоплюють грошові відносини:

• з іншими організаціями (оплата поставок сировини, товарів, інших матеріальних цінностей, реалізація продукції, при одержанні фінансових і комерційних кредитів, при вкладенні капіталу і тощо);

• із засновниками (при розподілі прибутку);

• з трудовим колективом (при оплаті праці, при розподілі доходів і прибутку, при сплаті дивідендів по акціях, відсотків по облігаціях і тощо.);

• з державними органами управління (при сплаті податків, обов'язковому продажеві частини експортного виторгу і тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]