Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FM_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
248.32 Кб
Скачать

19.Фінансова служба.

Для ведення фінансової роботи на великих підприємствах створюють фінансовий (фінансово-економічний) відділ. Зазвичай, окремі ланки фінансової роботи у фінансовому відділі виконують окремі сектори і групи. Слід зазначити, що на підприємствах зі значним обсягом зовнішньоекономічних операцій може бути створена група (сектор) валютних розрахунків і валютного контролю.

На невеликих підприємствах, де немає самостійного фінансового відділу, фінансову роботу виконує фінансовий сектор (група) у складі бухгалтерії. На малих підприємствах функції фінансиста виконує головний бухгалтер або бухгалтер, якому доручається ця ділянка роботи.

Фінансова служба на підприємстві виконує такі функції:

а) на основі аналізу резервів зниження витрат і збільшення доходів підприємства розробляє перспективні, поточні та оперативні фінансові плани;

б) організовує оперативний контроль за надходженнями грошових коштів від продажу продукції, товарів робіт чи послуг;

в) контролює розподіл і цільове використання фінансових ресурсів;

г) забезпечує роботу щодо виконання фінансових зобов’язань підприємства перед державним бюджетом, цільовими фондами;

д) здійснює розрахунки з контрагентами;

е) організовує розрахунки з працівниками підприємства;

є) разом з економічним, виробничим і технічним підрозділами комплексно аналізує фінансову діяльність підприємства;

ж) вивчає стан фінансового ринку країни і регіону, приймає рішення та здійснює планування інвестиційній сфері.

20.Відділи фінансової служби.

Фінансовий директор

Відділ фінансового забезпечення, бухгалтерського обліку та звітності

Відділ цінних парерів

Операційного управління,

Прогнозування та планування

Аналітичний відділ

Отдел финансового контроллинга

Казначейство

Контрольно-ревизионный отдел

Отдел бухгалтерского учета и отчетности

Служба IT-сопровождения

Финансовый блок

21.Професійні якості фінансового менеджера.

Менеджер, як будь-який інший фахівець, має набір стандартних методів та інструментів, які при необхідності використовує для вирішення тих чи інших проблем. Оволодіння цими методами розкрива нові шанси та можливості для конкурентноспроможного господарювання.

Крім обовязків перед фірмою та акціонерами, а саме: пошуки найкращих та найдешевших джерел фінансування і вкладання коштів в найбільш ефективні активи, використання такого капіталу, який принесе найвищу віддачу при найменшому ризикові, фінансові менеджери повинни прагнути виконувати свої обовязки перед суспільством, робити все, щщоб підвищити престиж фірми, залучити нових акціонерів, покупців. Обовязково приймати усать або хоча б підтримувати соціально-вагомі та необхідні програми і проекти з екології, допомоги малозабезпеченим, хворим, сиртам, піклуватися про охорону праці, техніку безпеки, нормальні санітарні умови. Все це робиться в інтересах фірми та її співпрацівників, хоча це призводить до додаткових затрат. Роблячи відбракування інвестиційних проектів. Менеджер повинен віддати перевагу таким технологіям, які не ведуть до забруднення навколишнього середовища.

Фінансові менеджери повинні відповідати вищим етичним вимогам, не робити нічого такого, що може нашкодити престижу фірми. Все спрямоване на досягнення головної мети фінансового менеджера – досягнення найвищих ринкових цін на акції фірми. Хоча максимізація прибутку, доходів – це тактична короткострокова мета, яка не враховує такий важливий фактор як припустимий рівень ризику. Прагнення максимізувати ціни на акції може в кінці кінців вступити в протиріччя з прагненням оптимізації прибутків, але головним завжди повинна бути максимізація цін на акції фірми.

Функції та посадові обовязки фінансового менеджера на підприємстві регламентуються Посадовою інструкцією. Хоча в залежності від масштабів підприємства ці обовязки покладаються або на бухгалтера, або на економіста підприємства, або на віце-президента з фінансів, або фінансового директора підприємства чи управляючого фінансами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]