Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_KZAMEN.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
716.29 Кб
Скачать

25. Запропонуйте варіанти творчих завдань до одного з економічних курсів для студентів, обґрунтуйте їх використання.

Вимоги до сучасної освіти спонукають викладача активніше використовувати різноманітні методи навчання. Особливу увагу необхідно приділяти завданням та вправам, що створюють творчу атмосферу на парі, сприяють розвитку пам’яті, мислення, кращому засвоєнню знань.

Постановка та вирішення творчих завдань сприяють активізації навчальної діяльності студентів, спрямовують їх на пошук інформації та самостійному аналізу матеріалу. Даний метод повинен виконувати три функції як пізнавальну, виховну та розвиваючу, що сприятиме отриманню більш тривалих знань про політичні, економічні процеси, що відбуваються у світі і отримані самостійно результати перетворюються у переконання,а це саме той результат, який потрібно отримати у ході вивчення економіки. Також використання такого способу як творче завдання сприятиме активізації не тільки навчальної діяльності учня, а й може сприяти активізації знань і діяльності інших учнів. З даною метою запропонуємо таке творче завдання як написати економічну байку за темою «Фінанси домогосподарств». В процесі виконання даного завдання студент повинен розкрити такі поняття як фінанси, домогосподарство, економія, потреби, дохід, капітал. Визначити як впливає держава на функціонування домогосподарств та зазначити негативний чи позитивний ефект. У вступі необхідно розкрити актуальність вивчення даної теми, в основній частині показати використання зазначених понять у повсякденному життя , наприклад, певної родини, а у кінці визначити мораль даної байки.

Таким чином, рішення даного творчого завдання вимагає від студента застосовування раніше засвоєних знань та умінь у новій ситуації, їх комбінацію та перетворення, побудову їх на основі способу рішення, бачення нової проблеми в традиційній ситуації, бачення структури і нової функції об'єкта, важливе напруження думки, збудження розумової діяльності.

26.Обгрунтуйте (на прикладі) поєднання різних методів навчання у вивченні курсу «Економіка» за програмою с.В.Степаненко.

Метод навчання - це взаємопов’язана діяльність викладача та учнів, спрямована на засвоєння учнями системи знань, набуття умінь і навичок, їх виховання і загальний розвиток. Він повинен виконувати три функції - навчаючу, виховну і розвиваючу.

З курсу «Економіка» за програмою С.В.Степаненко я обрала тему «підприємництво та його зміст» з розділу 3 «Економіка підприємства. Підприємництво».

За даною темою можна запропонувати такі методи навчання, як методи словесної передачі та слухового сприйняття навчальної інформації(пояснення), методи наочної передачі та здорового сприйняття навчальної інформації(ілюстрації), методи передачі навчальної інформації шляхом практичних дій та тактильного, кінестетичного її сприйняття (вправи).

За допомогою пояснення розкрию сутність підприємництва як форми діяльності, визначу підприємництво як особливий фактор виробництва. Даний метод сприяє розкриттю причинно-наслідкових зв’язків і закономірностей розвитку економічних явищ та економічної природи. Такий й метод можна поєднати із наочними методами навчання, так як ілюстрація певних аспектів з теми сприятиме більш чіткому представленню понять і явищ. За даною темою можна у табличній форма проілюструвати види підприємницької діяльності( виробнича, комерційна, посередницька, фінансова і страхова) та схематично зобразити взаємозв’язок між ними. Доцільно буде запропонувати учням самостійно схематично відобразити державне регулювання підприємницької діяльності та звірити з правильним варіантом на дошці. Це зумовить активізацію набутих знань та вмінь учнів. Актуальним буде використати і вправи, що сприятимуть поглибленню знань, формуванню вмінь та навичок з даної теми. Можна запропонувати такі вправи, які спрямовані на самоаналіз питань про проблеми розвитку підприємництва в Україні, про основні напрямки розвитку підприємництва в Україні на сучасному етапі.

На мою думку, поєднання таких методів навчання сприятимуть успішному засвоєнню учнями даної теми.

Теоретичні питання

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]