Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_KZAMEN.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
716.29 Кб
Скачать

17. Поясніть чи можливо в навчальному процесі застосувати тільки активні форми та методи навчання, ігноруючи традиційні.

Економічна освіта в Україні набуває свого розвитку. Зростаюча необхідність в економічній освіті породжує і зростання вимог до неї. А саме, вона має бути всебічною, стосуватись не лише суто економічної сторони, а й включати також моральні, етичні, психологічні аспекти, які так чи інакше пов'язані з економікою. До сучасної людини висуваються вимоги не лише діяти, але і мислити по-новому.

Тому дедалі частіше при вивченні економічних дисциплін відходять від використання традиційних методів навчання. їхнє місце займають інші активні методи навчання, які дозволяють:

  • виявлення різних точок зору на одну і ту саму подію;

  • виявлення спільних поглядів при інтерпретації блоку інформації;

  • розвиток вміння до активної співпраці у робочих групах;

  • встановлення емоційних контактів, об'єднання учасників занять у колективи;

  • формування навичок самопідготовки для більш ефективної діяльності та засвоєння більшого обсягу інформації і багато іншого.

А це все в свою чергу сприяє формуванню творчої особистості.

На відміну від активних форм і методів навчання традиційні методи відіграють суто інформативний характер; засвоєння знань, вмінь, навичок проходить більшою частиною на репродуктивному рівні.

Але повне відмовлення від традиційних методів може сприяти поверховості знань, відсутністю глибини і міцності знань, вмінь.

Тому, в навчальному процесі необхідно застосовувати різноманітні методи навчання, вміло поєднуючи традиційні і активні методи навчання, що буде сприяти глибині, міцності знань, а також навчить мислити нестандартно, самостійно користуватися доповнюючою навчальною інформацією, знаходити рішення будь-якої проблеми та інше

18. Поясніть, чому на сучасному етапі економічного навчання все більше уваги приділяється моральним цінностям у здобутті економічної освіти

Кожній людині, окрім певних професійних знань та навичок, потрібен характер. Так і людині, яка навчається потрібні не тільки економічні знання, а й певні підприємницькі риси характеру, морально-етичні настанови.

Ось чому на сучасному етапі економічного навчання все більше уваги приділяється моральним цінностям у здобутті економічної освіти. Важливо зупинитись на виховній функції економічних знань. Ми розглядаємо економічне навчання як пізнавальний процес неперервної зміни поведінки особистості. Тому що тільки вчинок є мірою економічних знань, економічного мислення та економічної поведінки. Викладач, в кращому випадку, може лише вказати напрям духовного та морально-етичного розвитку людини. На заняттях учні можуть переконатися, що економічний успіх і етика на високому рівні завжди крокують поруч.

В економічному навчанні є актуальним виховання кожної людини за принципом: інтелект + чесність + характер.

Викладачу треба знати чимало відповідних ситуацій і прикладів і вміти методично правильно їх використовувати в процесі економічного навчання.

Метою викладача економіки є створення умов (навчальних і творчих) для розвитку економічного способу мислення та поведінки, що ґрунтується на конкретній системі економічних понять, концепцій тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]