Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_KZAMEN.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
716.29 Кб
Скачать

17. Навчальний план. Структура та загальна характеристика навчальної (робочої) програми

Навчальний план – документ, що визначає структуру навчального року, містить назви дисциплін з визначенням годин, які відводяться на її вивчення (в вищих навчальних закладах кредитів) по роках та семестрах вивчення; визначено всі види робіт з кожної дисципліни та передбачена на них кількість годин. Навчальний план кладається з двох частин:1.Обов'язкові навчальні дисципліни; 2. Вибіркові навчальні дисципліни (в загальних закладах освіти - факультативні навчальні дисципліни).

Відповідно до кожної дисципліни розробляються та затверджуються навчальні програми. Навчальні програми повинні мати високий науковий рівень з урахуванням досягнень науково-технічного прогресу, втілювати виховний потенціал, генералізувати нав­чальний матеріал на основі фундаментальних положень сучасної науки, групувати його навколо провідних ідей і наукових теорій, не містити надто ускладненого і дру­горядного матеріалу, реалізовувати міжпредметні зв'язки та ідею взаємозв'язку науки, практики і виробництва; формувати вміння і навички учнів з кожного предмета.

Навчальна програма з дисципліни (робоча програма) визначає її зміст, завдання вивчення, можливості оцінювання навчальної діяльності студентів/учнів. Структура навчальної програми: вступ (мета викладання дисципліни, завдання вивчення курсу, предмет навчальної дисципліни, навички та уміння, якими має володіти студент (учень) внаслідок вивчення дисципліни); тематичний план дисципліни (розподіл навчального часу за формами навчання та видами занять, тематична структура дисципліни, розподіл навчального часу за формами навчання та видами занять відповідно до навчального плану); зміст дисципліни за темами; плани лекцій; плани семінарсько-практичних занять (плани уроків, уроків-практикумів); самостійна робота студентів/учнів; індивідуально-консультативна робота; методики активізації процесу навчання; система поточного модульного контролю та підсумкового контролю; основна література, додаткова література. Відповідно до навчальних програм створюють підруч­ники і навчальні посібники.

18. Підручник з економіки. Інструктивно-методичні матеріали для вивчення економічних дисциплін

Конкретний зміст освітнього матеріалу розкривається в підручниках та навчальних посібниках, які створюються відповідно до навчальних (робочих) програм та навчальних планів.Підручник - це книга, що викладає основний зміст навчального предмета відповідно до програми.У підручниках матеріал, що вивчається з кожного предмета, роз­членовується на окремі теми, і дається фактичний його виклад. Підручники містять указівки щодо організації навчальної роботи школярів. Підручник повинен забезпечити науковість змісту ма­теріалу, точність, простоту і доступність його викладу, чіткість формулювання визначень, правил, законів, ідей, точну й доступну мову тексту, правильний розподіл нав­чального матеріалу за розділами і параграфами. Найваж­ливіший матеріал мусить бути проілюстрований схема­ми, малюнками, відповідно структурований та оформле­ний шрифтами. Для успішного використання підручника в навчаль­ному процесі і вчитель, і учні повинні орієнтуватися в його структурі. Підручник складається з двох компонен­тів: текстового і позатекстового. Перший компонент - основний, додатковий і пояснювальний тексти. До другого належать: а) апарат організації засвоєння; запитання і завдання; інструктивні матеріали (пам'ятки, зразки-розв'язання задач, прикладів); таблиці; підписи-пояснення до ілюстративного матеріалу; вправи; б) ілюстра­тивний матеріал (фотографії, малюнки, плани, картки, окреслення та ін.); в) апарат, орієнтування (вступ, зміст, бібліографія).Зміст навчального матеріалу в підручнику може фор­муватися за генетичним (в історичній послідовності), ло­гічним (відповідно до сучасної логічної структури конкретної науки), психологічним (з урахуванням пізна­вальних можливостей учнів) принципами, пов'язаними між собою.Зміст підручника складається з таких компонентів: а) основні факти, принципи, засоби й нові відкриття в науці, доступні учням відповідного типу закладу; б) сві­тоглядно-методологічні та виховні ідеї, зокрема моральні й естетичні ідеали, які можна сформувати конкретним навчальним матеріалом; в) методи наукового мислення і дослідження, і що сприяють засвоєнню навчального ма­теріалу; г) знання з історії науки і творчої діяльності її видатних представників, які стимулюють інтерес учнів; д) уміння і навички, що випливають з конкретного нав­чального змісту або необхідні для його засвоєння; є) роз­криття прийомів мислення, логічних операцій, які учень має засвоїти у процесі вивчення змісту підручника. Більшість шкільних підручників складається з тек­стів емпіричних (відображають факти, явиш;а, події, міс­тять вправи і правила) і теоретичних (містять теорії, ме­тодологічні знання).

Працюючи з підручником, учитель повинен доповню­вати його матеріал додатковою інформацією, оскільки зміст підручника нерідко надто конспективний, і знан­ня, почерпнуті учнями лише з нього, будуть обмеженими. Важливо використовувати на уроці як додатковий міс­цевий, краєзнавчий матеріал. Учитель мусить маневру­вати методичними прийомами під час викладу матеріа­лу підручника з огляду на те, що для одних учнів він може бути надто складним, а для інших - легкодоступним, за­надто простим.

Навчальний посібник - це книга, зміст якої або повністю відпо­відає навчальній програмі, або поглиблено розглядає окремі теми на­вчального предмета, або ж містить емпіричний матеріал, що слу­жить закріпленню основного теоретичного матеріалу. До навчальних посібників належать збірники задач і вправ, хрестоматії, словники, довідники, атласи та ін. Цей допоміжний дидактичний матеріал сприяє зміцнен­ню пізнавальних і практичних умінь, прищеплює навич­ки самостійної роботи.

Монографія (в перекладі з грецької – один пишу) - книга, в якій відображено одноосібну або колективну наукову працю з однієї проблеми.

Підручники і навчальні посібники пишуться на основі монографій визначних учених, які мають хрестоматійний характер.

У науково-популярній книзі в доступній для широкого загалу формі подаються основні теоретичні концепції або гіпотези конк­ретної науки.

Також до інструктивно-методичного матеріалу відносять різноманітні методичні вказівки, методичні рекомендації тощо з різних видів роботи, передбаченої навчальним планом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]