Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_KZAMEN.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
716.29 Кб
Скачать

20. Проаналізуйте можливості та шляхи удосконалення навчання економіці в школі на сучасному етапі.

Із здобуттям Україною незалежності, преходом до ринкової економіки гостро постала проблема формування сучасної економічної культури нації взагалі та переорієнтації та поглиблення економічної освіти взагалі.

Економічна освіта має відповідати основному напрямку розвитку загальної середньої освіти, її реформуванню та розвитку. До основних шляхів удосконалення навчання економіці можна віднести посилення темпів введення курсу економіки до всіх середніх навчальних закладів, вирішення проблеми якісного зростання пропозиції економічної освіти, у спеціалістах, які б могли забезпечити високий рівень викладання економіки у школі на основі сучасних педагогічних технологій. Удосконалення потребує і аспект ефективного контролю і стимулювання якості викладання економічних дисципліну загальноосвітніх закладах. Водночас тільки базова економічна освіта не в змозі задовольнити зростаючі пізнавальні інтереси учнів, їх прагнення підготуватися до майбутньої практичної діяльності. Такі потреби може задовольнити додаткова економічна освіта, яку можна здобути за межами школи( приватні школи, клуби ділового спілкування, гуртки з економічної діяльності). А також в реалізації економічного навчання потрібно врахувати національну культуру, етнопсихологію, в розповсюдженні економічних знань слід забезпечити розвиток системи безперервної освіти.

21. Поясніть яким чином на формування творчої особистості впливає активізація навчальної діяльності.

На формування творчої особистості впливає активізація навчальної діяльності через постановку проблемних завдань, питань чи постановці проблеми, шляхом пошуку і аналізу інформації, а також за рахунок самостійної роботи. Можна запропонувати такий шлях від активності до творчості---як постановка проблемного питання, визначення проблемного завдання, вирішення проблемної ситуації, самостійно робота і нарешті творчість.Даний ланцюжок допомогає сформувати творчу особистість, так як при розв’язанні проблемних питань, завдань і ситуацій йде самостійний пошук нестандартного рішення, а це в свою чергу розвиває логіку, мислення, робить знання більш міцними, так як вони здобуваються в більшості завдяки власним зусиллям тих, хто навчається, підвищує пізнавальну активність. У результаті отримуємо творчу особистість, яка спроможна генерувати ідеї, розробляти альтернативні методи чи шляхи виходу з різних ситуацій, розробляти методики відносно різних сфер діяльності.

22. Поясніть, чому на сучасному етапі економічного навчання все більше уваги приділяється самостійній роботі.

Економічне навчання на сучасному етапі має на меті: Ознайомлення з основами економічної теорії і прикладних економічних дисциплін (основами бізнесу, підприємницької діяльності, бухгалтерського обліку, менеджменту, маркетингу тощо).Формування в учнів економічного мислення. Формування вмінь і навичок приймати обґрунтовані рішення. Проведення професійної орієнтації в галузі економічної, правової, підприємницької діяльності та розвиток підприємницьких здібностей учнів. Також на сьогоднішній день зростає актуальність самостійного здобутку знань, як методу навчання. Так самостійну роботу можна охарактеризувати як метод навчання, то можна ваажати його засобом закріплення та тренування, вироблення вмінь та навичок. А якщо самостійна робота виступає як форма організації навчальної діяльності студентів, то вона виступає засобом розвитку творчих здібностей та професійного мислення. Самостійна робота є специфічним видом діяльності навчання, головною метою якого є формування не тільки уміння самостійно поповнювати свої знання та вільно орієнтуватися у потоці наукової інформації, а й формування активності та самостійності як необхідної умови для подальшого самонавчання.

Тому , зважаючи на такі особливості самостійної роботи, їй приділяється велика увага при економічному навчанні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]