Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_KZAMEN.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
716.29 Кб
Скачать

4. Зміст економічної освіти та характеристика її компонентів.

Зміст економічної освіти – це категорія, яка відображає сукупність компонентів:

1. Економічні знання у вигляді законів, закономірностей, теорій та вміння знаходити і працювати з інформацією економічного змісту.

2. Досвід економічної діяльності та поведінки. Йдеться про уміння працювати з економічними показниками, аналізувати їх, навички заповнення фінансово-економічної звітності, готовність до соціально-відповідальних вчинків, загальної компетенції.

3. Досвід нестандартних творчих рішень діяльності в цілому в економічній сфері (підприємництво).

4. Досвід емоційно-оцінних відносин, формування позитивного стану до економіки, економічних явищ, необхідності розв’язання економічних проблем.

Зміст економічної освіти спрямований на поєднання економічного мислення, економічної поведінки та загальної економічної культури.

Економічне мислення розглядається як процес опосередкованого й узагальненого відображення у свідомості людей стану економічного життя у вигляді понять у їхній визначеній системі і логічному зв'язку; усвідомлення закономірностей розвитку суспільства; засвоєння емпіричного досвіду, економічних знань і їхнє застосування у свідомій практичній діяльності.Економічне мислення — погляди та уявлення, породжені практичним досвідом людей, їх участю в економічній діяльності тощо.

Економічна поведінка — система соціальних дій, пов'язаних з використанням різних за функціями і призначенням економічних цінностей (ресурсів) та зорієнтованих на одержання користі (вигоди, винагороди, прибутку) від їх обігу.

Економічна культура - це система цінностей і спонукань господарської

діяльності, поважне відношення до будь-якої форми власності і комерційному успіху як до великого соціального досягнення, неприйняття настрою “зрівнялівки”, створення і розвиток соціального середовища для підприємництва і т.п.Довідник по культорології в більшій мірі торкає духовний і моральний початок економічної культури - це сукупність елементів і феноменів культури, економічної свідомості, поведінки, економічних інститутів, що забезпечують відтворення економічного життя суспільства.Таким чином, економічна культура не існує сама по собі поза тканиною соціальних і політичних структур, культурних форм і структур, самосвідомості.

5. Методика викладання економіки в системі підготовки майбутніх викладачів економіки

Методика викладання економіки - це система способів, прийомів та засобів, спрямованих на організацію та стимулювання економічного навчання. Методика викладання економіки має об'єднувати дані психолого-педагогічної науки (зміст та особливості навчальної та інших видів діяльності, оволодіння змістом економічної освіти, урахування особливостей пізнавальних та інших психічних процесів, регулювання емоційно-психологічних станів діяльності тощо) із системою знань в галузях економічних дисциплін. Методика викладання економіки - це така наука, яка є і мистецтвом, і психологією організації пізнавальної діяльності, і педагогічною взаємодією того, хто навчає і тих, хто навчається. Але треба зазначити, що для того, щоб стати мистецтвом в діяльності фахівця педагога, методика викладання повинна бути засвоєна на технологічному рівні. Іншими словами, викладач економіки повинен бути обізнаним на таких питаннях:

• сутність економічного навчання, його зміст та структура;

• принципи організації навчального процесу;

• система організації навчання в економічній освіті;

• форми організації економічного навчання;

• види економічного навчання;

• методи та засоби навчання в системі економічної освіти;

• засоби стимулювання та активізації навчально-пізнавальної діяльності студентів (учнів);

• види та методи контролю;

• сутність та види педагогічного моніторингу.Тому можна сказати, що методика викладання - це оптимальне поєднання загально дидактичного та спеціального, зумовленого необхідністю передачі та засвоєння саме змісту економічної освіти.Методика викладання економіки передбачає:

• відображення логіки спеціальної пізнавальної діяльності викладача (вчителя) та студента (учня);

• випереджаючу цінність викладання в організаційній, інтелектуальній, психічній сферах;

• функціонування системи викладання, як однієї із форм інтелектуальної власності викладача.В економічній вищій школі курс «Методика викладання економіки» є заключним у блоці психолого-педагогічної підготовки бакалаврів з економіки до викладацької діяльності.Завдання курсу зумовлені саме означеними особливостями.Основними завданнями курсу «Методика викладання економіки» є:

1. Засвоєння студентами теоретичних засад щодо методики викладання як оптимальної системи діяльності викладача. 2. Формування та розвиток вмінь передачі та створення умов засвоєння змісту економічної освіти в навчальних закладах різного рівня. 3. Ознайомлення студентів із відповідним педагогічним досвідом та шляхами його удосконалення. 4. Розвиток потреби в само освіті, само удосконалені. Завдання реалізуються на підставах методичних положень вивчення курсу МВЕ, до яких слід віднести такі:

1. Навчальний процес являє собою діалектичну єдність викладання та учіння. 2. Загально-філософською основою його розуміння, дослідження, удосконалення є процес пізнання (сприймання-осмислення-практична діяльність).3. Рушійною силою процесу навчання є протиріччя поміж вимогами суспільства до рівня освіти і тим станом освіти, який є в дійсності на даний момент розвитку суспільства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]