Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_KZAMEN.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
716.29 Кб
Скачать

48. Метод аналізу конкретних економічних ситуацій та методика застосування.

Даний метод представляє собою спосіб свідомого планування та організації навчальної діяльності того, хто навчається, який дозволяє тому, хто навчається, за зовнішніми ознаками, обставинами, умовами представити внутрішній характер явища, процесу та прийняти доцільне рішення. Аналіз конкретних економічних ситуацій сприяє розвитку у студентів дослідницького підходу. Під конкретною ситуацією розуміється проблема, із якою майбутній спеціаліст може зіткнутися в своїй роботі і яка вимагає від нього аналізу, прийняття рішень, конкретних дій. Метод аналізу конкретних економічних ситуацій включає такі прийоми: уявне розчленування предмету, явища, умов для виявлення складу їх частин, елементів, сторін, властивостей, характеристик, параметрів; встановлення взаємозв’язків та прийняття рішення, яке оптимізує регулювання, перегрупування, реконструювання і т.п.. Безумовно, що в реєстр прийомів методу аналізу конкретних економічних ситуацій входять також прийоми і методи проблемного навчання.Метод аналізу конкретних економічних ситуацій дозволяє:

• розвивати такі функції мислення: синтез, узагальнення, порівняння, абстрагування;

• формувати актуальну готовність студента до життєтворчості;

• моделювати розумові схеми дій Використання методу аналізу конкретних ситуацій рекомендується для поглиблення знань з теми, встановлення зв'язку теорії і практики, формування вмінь слухачів аналізувати ситуацію, робити висновки, приймати відповідні рішення в нетипових або непередбачених ситуаціях.

Аналіз конкретних економічних ситуацій сприяє розвитку у студентів дослідницького підходу. Під конкретною ситуацією розуміється проблема, із якою майбутній спеціаліст може зіткнутися в своїй роботі і яка вимагає від нього аналізу, прийняття рішень, конкретних дій. Використання методу аналізу конкретних ситуацій рекомендується для поглиблення знань з теми, встановлення зв'язку теорії і практики, формування вмінь слухачів аналізувати ситуацію, робити висновки, приймати відповідні рішення в нетипових або непередбачених ситуаціях. Ситуація відбирається викладачем така, яка мала місце в реальній дійсності

Метод конкретних ситуацій містить такі етапи:

  • упорядкування викладачем конкретної ситуації і постановка до студентів контрольних запитань;

  • здійснення студентами розрахунків, необхідних для аналізу ситуації;

  • проведення дискусії серед студентів за результатами аналізу;

  • оцінка викладачем результаті в розбору ситуації.

При використанні даного методу необхідно з'ясувати суть ситуації..

Етапи вирішення проблемних ситуацій можна сформулювати у вигляді відповідей на такі запитання:

  1. У чому суть проблеми?

  2. Що в проблемі є невідомим, а що відомо?

  3. До чого треба прагнути?

  4. Чи можна вирішити цю проблему вже відомим способом?

  5. Що нове потрібно застосувати?

Рекомендується така послідовність аналізу ситуації: формулювання ситуації, її вивчення, дискусія щодо вирішення, висновок. Викладач повинен знати, яка його мета, спонукати та надихати на пошук нових оригінальних ідей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]