Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_KZAMEN.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
716.29 Кб
Скачать

Структура заняття:

І. Організаційний момент;

ІІ. Нульовий блок;

ІІІ. Інформаційний блок;

IV. Розширюючий блок;

V. Проблемний блок;

VI. Синтезуючий (узагальнюючий) блок;

VII. Блок контролю.

Хід лекції

I. Організаційний момент (3 хв.): привітання з групою, перевірка присутніх на лекції.

II. Нульовий блок (7 хв.): повідомлення теми лекції, формулювання мети, мотивація навчальної діяльності, повідомлення плану викладення матеріалу та рекомендованої літератури.

Тема лекції: Економічні цикли.

Мета: Вивчити сутність економічних циклів і відмінностей між різними їх видами. Засвоїти структуру економічних циклів, основні ознаки кожної стадії цієї структури. Зрозуміти суть економічної кризи, причини її виникнення і наслідки для економіки України.

Для мотивації навчальної роботи студентів викладач зазначає: «Мабуть, всі ви помітили, що економічний розвиток України не є однорідним і рівномірним. Час від часу в ньому відбуваються піднесення і спади, і це обумовлено не лише переходом України до ринкової економіки або нестабільною економічною ситуацією, але й, передусім, циклічним розвитком економіки. Такий розвиток є нормальним і притаманний будь-якій іншій державі, навіть економічно розвиненій, так як економічний розвиток будь-якої країни є не рівномірно-поступальним, а циклічним. Тому, напевно, вам буде цікаво дізнатися причини виникнення цих коливань, їх вплив на економіку держави, і, зокрема, кожного її громадянина, а також шляхи згладжування економічних коливань і запобігання економічній кризи».

План викладу матеріалу

1. Поняття і види економічних циклів.

2. Сутність циклічного розвитку економіки. Економічна криза та причини її виникнення.

3. Ознаки сучасних економічних циклів.

Рекомендована література

  • Макконелл К. Економикс /К. Макконелл, С. Брю. - М.: Владос, 2004.

  • Мочерний А. Т. Основи економічних знань / Мочерний А. Т.. - К.: Либідь, 1994.

  • Радионова И. Ф. Основы економики / Радионова И. Ф.. - М.: Прогрес, 1995.

  • Основи економічної теорії /[за ред. Г. Н. Климко, В. П. Нестеренко]. – К.: Вища школа – «Знання», 1997. ІІІ. Інформаційний блок (35 хв.): тезисний виклад змісту навчального матеріалу у відповідності з планом.

  1. Економічний цикл – це регулярні коливання рівня ділової активності, коли за зростанням активності настає її зниження, яке знову змінюється зростанням.

За тривалістю виділяють три види економічних циклів:2. Економічний розвиток країни не є стабільним. На практиці розвиток економіки є не рівномірно-поступальним, а циклічним, так як економіка будь-якої країни являє собою складну структуру, яка складається з безлічі суб’єктів з неузгодженими, а часто й протилежними цілями. Тому економічний барометр постійно коливається. Незначні коливання є нормальним явищем і не викликають занепокоєння. Причини для такого занепокоєння виникають, коли коливання є значними і хронологічними. Найбільш негативним явищем циклічного розвитку економіки є економічна криза.

Основними причинами економічної кризи є: перенасичення ринку товарами, що не узгоджується з платоспроможним попитом на них; світова економічна криза тощо.

3. Під впливом науково-технічного прогресу і втручання держави в економічне життя країни економічні цикли видозмінюються. Сучасні економічні цикли включають дві стадії: рецесія (криза і депресія) і піднесення (пожвавлення і бум).

IV. Розширюючий блок (10 хв.): останнє питання лекції розглядається розширено. Надається інформація, що виходить за межі питання і дає уявлення про шляхи вирішення даної проблеми.

V. Проблемний блок (10 хв.): викладач ставить проблемні питання, ситуації, відповіді на які можна отримати проаналізувавши матеріал лекції, а також поєднуючи знання, отримані на лекції з раніше набутими знаннями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]