Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_KZAMEN.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
716.29 Кб
Скачать

24.Комбінований урок та його особливості

В сучасній школі найбільш уживаним в середніх та старших класах є комбінований урок. Деякі дидакти визначають певну структуру комбінованого уроку, і наголошують, що структура даного типу уроку є такою і ніякою іншою. В. А. Оніщук вказує, що комбінований урок може мати різні структури в залежності від того, які типи уроків комбінуються, які дидактичні цілі при цьому переслідує вчитель тощо, тому ці комбінації будуть різними. Наприклад, вчитель з економіки, (назвемо його вчитель Грибов) використовує комбінований урок - узагальнення та систематизації знань з уроком перевірки та контролю знань. І вчитель, назвемо його Марченко теж використовує комбінований урок - узагальнення та систематизації знань з уроком перевірки та контролю знань. Але у кожного із даних вчителів структура даного типу може різнитися. Оскільки цілі, яких прагне досягти вчитель різні.Комбінований урок має дві або декілька приблизно однакових за своїм значенням дидактичних цілей. Наприклад, перевірка раніше вивченого матеріалу та засвоєння нових; узагальнення та систематизація знань та засвоєння навичок та умінь; перевірка знань, умінь навичок та умінь та використання їх на практиці в нестандартних ситуаціях і т.п. Таких комбінацій може бути багато.Інколи важко розробити вивчення теми на уроки різних типів, і, засвоєння нового матеріалу зливається з узагальненням та систематизацією знань. Якщо планується проведення комбінованого уроку , необхідно чітко установити які типи уроків і їх структурні елементи комбінуються. При цьому одні із етапів можуть випадати із структури комбінованого уроку, другі об'єднуються або удосконалюються. Важливо при цьому врахувати, що змінюватися можуть окремі етапи комбінованого уроку, але сама ідея та закономірності учбового процесу остаються незмінними.Таким чином, на відміну від традиційної структури комбінованого уроку, ми можемо використати різні комбінації структурних елементів відомих нам типів уроків.В реальному учбовому процесі число сполучень елементів уроку настільки велике, що спроба виділити постійно діючу однозначну структуру уроку є безплідна.І ще одне, частіше зустрічається використання комбінованого уроку в учбовому процесі, чим в чистому вигляді урок використання знань, умінь та навичок, на практиці, або урок формування умінь та навичок і т.д.

Таким чином, урок багатогранний та багатоплановий. В ньому, як в цілісному відрізку процесу навчання, взаємодіють всі компоненти цього складного процесу, його загальні педагогічні цілі, дидактичні завдання, зміст, методи, матеріальна озброєність та ін.

25.Лекції в системi економiчного навчання. Види лекцій.

Слово лекція походить від латинської lectіo і означає читання. Лекції з’явилися ще в Стародавній Греції та Стародавньому Римі.Лекції в вищій школі належить вельми значна роль. Ця роль визначається метою та завданнями навчання та особливостями лекції як однієї із форм передачі навчальної інформації від викладача до тих, хто навчаються. Лекція, як і інші форми та засоби навчання, має не тільки інформативний, але і навчаючий характер. Останнім часом лекцію, як форму організації навчання, дедалі частіше використовують в старших класах загальноосвітніх закладів, і носять назву урок-лекція.

Навчальними завданням лекції є ознайомлення тих, хто навчається, з основним змістом, принципами, закономірностями предмета вивчення, головними ідеями та напрямками розвитку даної галузі науки. Лекції знайомлять учнів/студентів з основними науково-теоретичними положеннями визначної наукової галузі, її прикладним значенням та передбаченими шляхами розвитку. На лекціях студенти отримують напрямки для самостійної роботи в галузі даної науки.В залежності від дидактичних завдань та логіки навчального матеріалу відрізняють лекції: ввідні, оглядові та узагальнюючі.Ввідні лекції знайомлять тих, хто навчаються, з завданнями, питаннями, спрямованістю курсу в цілому або теми. Суттєва особливість ввідної лекції - проблемно-пошуковий підхід до розкриття теми або її пошуково-інформаційний характер.Оглядові лекції в основному використовуються з метою узагальнення та систематизації знань. Велику роль тут відіграє демонстраційний експеримент, який передує поясненню матеріалу.Узагальнюючі (заключні) - свого роду підсумкові (все що вивчено за курс, або розділ, теми і т.п.)Названі вище види лекцій можуть бути: пояснювально-ілюстративною, проблемною, лекцією з блочною структурою, бінарною лекцією, лекцією-консультацією та ін.., які важливі при викладанні економічних дисциплін.Розглянемо структуру блочної лекції:

І. Організаційний етап.

ІІ. Інформаційний блок: план викладання, тезисне викладення певних питань згідно плану викладання.

ІІІ. Розширюючий блок: включає в себе одне або (рідше) два питання, які викладаються більш детально (розширено).

ІV. Проблемний блок: включає в себе проблемне питання або проблемну ситуацію після викладення певного навчального матеріалу ( даний етап лекції може бути включеним може бути відсутнім – на розсуд викладача, залежить від теми викладання, від питань, які передбачено в лані даної лекції, наскільки доречно, необхідно і т.п..

V. Синтезуючий блок: на цьому етапі проходить узагальнення і систематизація викладеного матеріалу на лекції.

VІ. Блок контролю: закріплення та перевірка матеріалу з допомогою контролю знань (письмового) з нового викладеного матеріалу (економічний диктант за термінами, поняттями, які викладались на лекції, нескладні тестові завдання, відповідь на проблемне питання тощо.

Лекція читається, як правило, потоку студентів, в школі – окремому класу учнів. Лекцію необхідно конспектувати. Недарма говорять: хто записує, той читає двічі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]