Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS_KZAMEN.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
716.29 Кб
Скачать

6. Сутність компонентів готовності студентів до педагогічної діяльності за л.В.Кондрашовою.

Показником педагогічного професіоналізму на думку Л.В.Кондрашової виступає морально-психологічна готовність студентів до роботи в школі,необхідними компонентами якої є:

- мотиваційний (професійні установки,інтереси,прагнення займатися педагогічною роботою);

- морально - орієнтаційний (професійний обов’язок, любов до дітей, відповідальність, педагогічний такт, педагогічна вимогливість,комунікабельність, віра в можливості і здібності людини);

- пізнавально - операціональний (професійна спрямованість пам’яті, уваги, мислення, уяви, творчі здібності та засоби,які будуть забезпечувати інтелектуальний розвиток учнів);

- емоційно-вольовий (емоційна сприятливість, професійний оптимізм, ініціативність, здібність управляти своїм настроєм і настроєм інших);

- психофізіологічний (професійна діловитість, роботоздатність,прагнення наполегливо і до кінця доводити почату справу,вирішувати педагогічні завдання,активність і саморегуляція,врівноваженість та витримка);

- оцінний(самооцінка своєї професійної підготовки і відповідність процесу рішення професійних завдань оптимальним педагогічним зразкам)

7.Компетенції, які притаманні професії педагога.

Професія педагога – одна з головних у ​сучасному світі. Від його зусиль, майстерності та компетенції ​залежить майбутнє суспільства. Поняття „компетентність” (лат. сompetens – відповідний, здібний) означає коло повноважень будь-якої посадової особи; володіння знаннями, досвідом у певній галузі. Під професійною компетенцією педагога розуміють особистісні можливості учителя, які дозволяють йому самостійно й ефективно реалізувати завдання навчально-виховного процесу. Для цього треба досконало знати педагогічну теорію, вміло застосовувати теоретичні знання на практиці. Готовність може виступати також у вигляді психічного стану, який, хоч і не є якістю особистості, але все ж може характеризувати можливості студента розв’язувати в умовах навчання задачі, близькі до реальних задач професійної діяльності.

Сучасні вимоги до педагога висвітлені у законі “Про загальну середню освіту”: “Педагогічним працівником повинна бути особа з високими моральними якостями, яка має відповідну педагогічну освіту, належний рівень професійної підготовки, здійснює педагогічну діяльність, забезпечує результативність та якість своєї роботи, фізичний та психічний стан здоров’я якої дозволяє виконувати професійні обов’язки у навчальних закладах середньої освіти”.

Сукупність професійно обумовлених вимог до вчителя визначається як професійна готовність до педагогічної діяльності. В її складі виділяють, з однієї сторони, психологічну, психофізіологічну готовність, а з іншої – науково-теоретичну і практичну підготовку (підготовленість) як основу професіоналізму.

Зміст професійної готовності як відображення мети педагогічної освіти акумульовано у професіограмі. Професіограма – це узагальнений портрет учителя або сукупність професійно обумовлених вимог до вчителя, вихователя.

Професіограма особистості вчителя – це ідеальна модель вчителя, зразок, еталон, у якому представлені основні якості особистості, якими повинен володіти вчитель, знання, уміння, навички, необхідні для виконання педагогічних функцій.На даний час накопичений великий досвід побудови професіограми вчителя, що дозволяє професійні вимоги до вчителя об’єднати у три основні взаємопов’язані комплекси:

· загальногромадянські якості,

· якості, які визначають специфіку професії вчителя,

· спеціальні знання, уміння та навички з предмета (спеціальності).

8."Я - концепція" педагога за А.А.Реаном та Я.Л.Коломенським.

Я-концепція - це загальне уявлення про самого себе, система установок відносно власної особи або, якщо можна так сказати – « теорія самого себе». Я-концепція педагога є не статичним, а динамічним психологічним утворенням. Соціальне середовище має великий вплив на формування „Я-концепції”. В психології прийнято виділяти 2 форми Я-концепції: реальна і ідеальна. Також ще розглядають професіональне - я. В свою чергу професіональна –я концепція може бути як реальна, так і ідеальна. Реальна”Я-конц.” - це уявлення особистості про себе, про те, який я є. Ідеальна”Я-конц.” - це уявлення особистості про себе у відповідності із бажанням. Реальна і ідеальна концепції частіше всього не співпадають. Розходження між реальною і ідеальною ”Я-конц.” може призводити як до позитивних так і до негативних наслідків. З одного боку неузгодженість між реальним і ідеальним може стати джерелом серйозних внутрішньоособистих конфліктів. З іншого - неспівпадання між реальною і ідеальною „Я-конц.” є джерелом професійного удосконалення особистості та прагнення до її розвитку.

Образ «Я» у педагогів найбільш віддалений від ідеалу по таким якостям, як уступливість, лідерство та довіра. Це означає, що лідерство, по самооцінці педагогів, виражено у педагогів недостатньо, тобто існує необхідність розвивати у педагогів якість лідерства, наближуючись до «ідеального» образу педагога-професіонала.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]