Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЇТеорія виховання.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.55 Mб
Скачать

5. Для того, щоб вихованя було успішним, необхідно щоб люди які виховують, не переставали виховувати себе л.М.Толстой

6. Як вимогливий митець, що з мукою вдивляється в обриси свого скульптурного твору, знаходячи в ньому все нові й нові недороблені деталі, так з глибокою тривогою думає класний керівник про своїх вихованців.

Олесь Донченко

3. Педагогічний практикум

Задача 1.

Напередодні батьківських зборів класний керівник провела анкетування учнів класу. Учням було запропоновано дати відповіді на такі питання:

1. Скільки часу ваша сім’я проводить разом?

2. Про що, найчастіше, розмовляєте з батьком?

3. Про що ви розмовляєте з матір’ю?

4. Чи щасливі ви у своїй родині?

Зібравши відповіді, класний керівника проаналізувала їх і використала у розмові з батьками на батьківських зборах.

Як ви оцінюєте педагогічні дії класного керівника? Чи можна таким шляхом отримати об’єктивну інформацію? Як вчинили б ви на місці класного керівника?

Задача 2.

Учень 11 класу Володя Б. на початку другої чверті отримав три двійки з біології. Учитель біології, він же класний керівник, вирішив відвідати його вдома. Коли ж він прийшов до учня додому, то застав гостей, у Володі був день народження.

Як повинен вчинити вчитель у даній ситуації?

Задача 3.

У 10 класі більшість учнів негативно ставляться до виховних заходів, які проводить класний керівник у класі, і не відвідують їх. Про що свідчить такий стан речей у класі? Які можливі помилки в конструюванні і проектуванні виховного процесу допущені класним керівником? Як необхідно планувати і організовувати виховні заходи, щоб стимулювати активність учнів?

Задача 4.

У 8 класі новий класний керівник (перший рік роботи) вийшов з учнями на генеральне прибирання школи. Через деякий час староста класу звернувся до заступника директора школи з проханням, щоб класного керівника усунули від організаційної роботи. На питання, в чому справа, староста відповів, що вчитель нічого не розуміє, не знає кого куди поставити і тільки заважає невдалими порадами.

Проаналізуйте дану ситуацію. Знання яких психолого-педагогічних закономірностей і засобів виховання дасть змогу молодому вчителеві знайти спільну мову з учнями?

Задача 5.

До класного керівника 6 класу звернулася молода вчителька математики зі скаргою, що учні байдуже ставляться до її предмета, не проявляють старанності. Як повинен діяти в такій ситуації класний керівник?

Задача 6. Класний керівник 7-А класу, якого дуже поважали учні, за сімейними обставинами переїхав в інше місто. Клас вважався дружним, згуртованим. Керівництво школи призначило класного керівника, якому відразу важко було знайти спільну мову. І якось на виховній годині вчитель сказав учням, що вони не такі вже хороші, як про них говорили. Спроектуйте можливі стосунки вчителя з класом. Як, на вашу думку, слід діяти у даній ситуації, враховуючи рекомендації педагогічної науки?

4. Аналіз педагогічних ситуацій

Ситуація 1.

Молодий педагог, в якого виникли ускладнення з написанням плану роботи класного керівника, звернувся за порадою до колеги.

– Що ти мучишся, – відповів той. – Візьми старий план роботи, перепиши його, постав нові дати і все готово.

Поясність, який виховний результат дасть переписаний план роботи. Чому неможливо навіть хороший чужий план виховної роботи застосувати у своєму класі?

Ситуація 2.

У складеному класним керівником плані виховної роботи переважали такі пункти: “Стежити за відвідуванням учнями уроків”. “Систематично проводити бесіди з учнями і батьками”, “Відвідувати уроки вчителів у своєму класі”, “Допомагати учням, які відстають у навчанні”, “Роздати матеріал учням для проведення вечора поезії”, “Раз на тиждень проводити політінформацію” і т. ін.

Проаналізуйте наведені заходи. Які педагогічні прорахунки були допущені класним керівником при проектуванні системи виховних заходів? Назвіть основні принципи планування виховної роботи, вимоги, яким повинен відповідати план роботи класного керівника.

Ситуація 3.

У своїй педагогічній діяльності Іван Григорович взяв за правило: при проведенні будь-якої справи надавати побільше самостійності та ініціативи дітям. У цьому йому допомагає методика колективних творчих справ. Для розробки та проведення колективного діла у класі вибирають штаб планування, клас розподіляють на невеликі мікрогрупи, кожна з яких виробила свій варіант проведення заходу. Потім проходить обговорення пропозицій, вибираються найцінніші, виробляється загальний план дій. Тому в усіх справах діти охоче беруть участь, оскільки кожен має змогу запропонувати те, що до душі йому. Крім того, це привчає дітей до самостійності, відповідальності за обране діло. Класний керівник начебто і нічого не робить, усе організовують і проводять діти, на відміну від класів, де всю роботу класні керівники беруть на себе. Але в даному випадку роль значення класного керівника для класу значно більша.

Як ви оцінюєте можливості методики колективних творчих справ при організації планування у дитячому колективі? Яка роль класного керівника при організації і проведенні колективних творчих справ?

При проведенні виховного заходу я як класний керівник:

а) сам розподіляв би обов’язки серед дітей;

б) взяв би на себе тільки функції контролю;

в) виступав би в ролі консультанта, порадника, учасника загальної справи.

Ситуація 4.

Готуючись до виховної години у класі класний керівник склав детальний план проведення виховного заходу, підібрав цікавий з його точки зору матеріал, виписав цитати, підготовив питання. Але при проведенні виховної години діти почали задавати зовсім інші питання, ніж передбачав класний керівник, те що він розповідав не завжди було дітям цікаво, вони слухали неуважно, дехто взагалі займався своїми справами.

Яку помилку допустив класний керівник, конструюючи виховну годину? Як би ви використали ініціативу й інтереси учнів при підготовці та проведенні виховної години?

 

 

 

Назад

 

 

Початок

 

 

Вперед

5. Самостійна робота

Варіант 1.

1. Назвіть мету відвідування класним керівником учнів вдома.

а)...

2. Складіть алгоритм підготовки класного керівника до відвідування учня вдома.

а)...

3. Якщо класний керівник вирішив познайомитися з сім’єю учня, то які параметри життєдіяльності сім’ї повинні стати об’єктом його вивчення? Якими методами він повинен здійснювати це вивчення.

Варіант 2.

1. Назвіть основні функції класного керівника у сучасній школі.

а) ...

2. Складіть професіограму особистості та діяльності класного керівника.

Варіант 3.

1. Охарактеризуйте значення і завдання педагогічної діагностики в роботі класного керівника.

2. Складіть:

а) орієнтовну програму вивчення школяра;

б) орієнтовну схему аналізу виховного заходу.

Варіант 4.

1. Назвіть основні завдання та функціональні обов’язки класного керівника у сучасній школі.

а)

...