Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЇТеорія виховання.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.55 Mб
Скачать

4.4. Перелік навчально-методичного забезпечення курсу

Опорні конспекти лекцій; інтерактивний комплекс навчально-методичного забезпечення дисципліни (ІКНМЗД); нормативні документи МОН України; ілюстративні матеріали щодо структури складових ЕСТS, наочні посібники, ТЗН, таблиці, плакати, навчальні демонстрації, комп’ютерне забезпечення.

V. Тематичний план дисципліни Змістовний модуль 1

Тема 1. Сутність і зміст національного виховання як цілісної системи формування особистості (4 год.)

Процес виховання, його специфіка, компоненти і рушійні сили. Об’єктивні та суб’єктивні фактори виховного процесу. Зовнішні і внутрішні суперечності процесу виховання. Етапи процесу виховання. Управління процесом виховання. Психолого-педагогічний аспект готовності педагога до виховної діяльності. Самовиховання: суть, умови, етапи, прийоми. Сутність процесу перевиховання. Класифікація кате­горій неповнолітніх: важковиховуваних, педагогічно за­недбаних, неповнолітніх правопорушників і злочинців. Функції, етапи, принципи перевиховання. Результати процесу виховання. Шляхи підвищення ефективності процесу виховання.

Тема 2. Українська національна система виховання (4 год.).

Сутність і мета національного виховання. Національний ідеал. Загальнолюдські й національні цінності як основа ідеалу національного виховання. Шляхи реалізації цінностей. Система основних компонентів духовного світу особистості: національна психологія, національний характер і темперамент, національний спосіб мислення, народна етика і мораль. Складові української народної педагогіки: педагогіка народного календаря, педагогіка народознавства, козацька педагогіка, українськf національнf системf виховання.

Тема 3. Закономірності і принципи виховання (2 год.).

Закономірності виховання як стійкі, повторювані, об'єктивно існуючі істотні зв'язки у ньому, реалізація яких сприяє забезпеченню ефектив­ності розвитку особистості школяра. Класифікація закономірностей виховання. Діяльність та спілкуван­ня як визначні чинники у вихованні.

Принципи виховання як керівні положення, що відображають за­гальні закономірності процесу виховання і визначають вимоги до змісту організації та методів виховного процесу. Цілеспрямованість виховання. Зв'язок виховання з життям. Єдність свідомості та поведінки у вихованні. Виховання в праці. Комплексний підхід у вихованні. Виховання особистості в колективі. Поєднання педагогічного керівництва з ініціативою та самодіяльністю учнів. Поєднання поваги до особистості вихованця з розум­ною вимогливістю до нього. Індивідуальний підхід до учнів у вихованні. Принцип системності, послідовності й наступності у ви­хованні.

Принципи національної системи виховання: народність, природо відповідність, гуманізація, культуровідповідність, демократизація, етнізація.

Тема 4. Основні напрями змісту виховання (4 год.).

Громадянське виховання як формування громадянськості, патріотизму, правосвідомості, моральності.

Зміст і основні завдання розумового виховання.

Виховна діяльність школи, сім’ї з формування в учнів моральної свідомості, розвитку морального почуття, навичок, умінь. Педагогічна діяльність, спрямована на розвиток екологічної культури.

Діяльність школи і сім’ї по вихованню свідомого ставлення вихованців до праці через формування звички та навиків активної трудової діяльності.

Особливості трудового виховання в сучасних умовах.

Формування естетичної культури і свідомості дітей і молоді. Основні форми естетичного виховання.

Виховна робота спрямована на зміцнення здоров’я людини, загартування її організму, розвиток фізичних можливостей, рухових навичок і вмінь.