Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЇТеорія виховання.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.55 Mб
Скачать

6.4. Основні позашкільні установи, завдання і зміст їх роботи (Див. Додаток є)

Позашкільні навчально-виховні заклади широкодоступні заклади освіти, які дають дітям та юнацтву додаткову освіту, спрямовану на здо­буття знань, умінь і навичок за інтересами, забезпечують потреби особи­стості у творчій самореалізації та організації змістовного дозвілля.

До позашкільних установ належать: палаци (будинки) школярів, літні табори відпочинку, дитячі спортивні школи (ДСШ), станції юних техніків (СЮТ), станції юних натуралістів (СЮН), дитячі театри, дитячі бібліотеки, дитячі залізниці, екскурсійно-туристичні станції, дитячі пароплавства, музичні школи та ін.

Творчі об'єднання у цих закладах класифікуються за трьома рівнями: Початковий– творчі об'єднання загальнорозвиваючого спрямування, що сприяють виявленню творчих здібностей дітей, розвитку їх інтересу до творчої діяльності. Основний – творчі об'єднання, які розвивають стійкі інтереси дітей та учнівської молоді, дають їм додаткову освіту, задовольняють пот­реби у професійній орієнтації. Вищий – творчі об'єднання за інтересами для юних талантів, обдарованих дітей та юнацтва.

Поширюється створення позашкільних навчально-виховних закладів нового типу: навчально-дослідницьких та творчо-виробничих центрів творчості, туризму, краєзнавства, шкіл мистецтва, спортивно-технічних шкіл, клубних закладів, театральних комплексів, соціально-педагогічних комплексів, кіноцентрів, міжшкільних клубів тощо.

За участю вихованців позашкільних закладів щорічно проводяться Всеукраїнські конкурси “Наукова зміна”, “Таланти твої, Україно”, виставки, олімпіади, турніри, конкурси тощо.

Кожен тип позашкільної установи має свою специфіку виховної роботи з учнями.

Національна доктрина розвитку освіти передбачає певні зрушення у позашкільній освіті:

  • забезпечення доступності освіти у державних та комунальних позашкільних навчальних закладах;

  • розвиток цілісної міжгалузевої системи позашкільних закладів різних типів і профілів для забезпечення розвитку здібностей і талантів обдарованих дітей та молоді, а також задоволення потреб населення у додаткових культурно-освітніх, дослідницьких, спортивно-оздоровчих та інших послугах;

  • оновлення змісту й методичного забезпечення, індивідуалізації та диференціації навчання обдарованої молоді;

  • створення системи підготовки та підвищення квалі­фікації педагогічних та керівних кадрів для позашкільної освіти і виховання.

Тема 7 Виховання особистості в колективі План

    1. Поняття колективу: суть, ознаки, функції, структура, типи.

    2. Динаміка й етапи розвитку колективу.

    3. Органи колективу, їх функції, умови ефективної діяльності.

Рекомендована література

  1. Волкова Н.П. Педагогіка: Посібник для студентів вищих навчальних закладів. – К.: Видавничий центр “Академія”, 2002. – 576 с.

  2. Галузинський В.М., Євтух М.Б. Педагогіка: Теорія та історія: Посібник для вузів. – К.: Вища школа, 1995. – 237 с.

  3. Максимюк С.П. Педагогіка: Навчальний посібник. – К.: Кондор, 2005. – 667 с.

  4. Мойсеюк Н.Є. Педагогіка. Навч. посіб. 5-е вид., доп. і переробл. – К., 2007. – 656 с.

  5. Фіцула М.М. Педагогіка: Навчальний посібник для студентів вищих педагогічних закладів освіти. – 3-тє вид., перероб. і доп.- Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2007. – 232 с.

  6. Якса Н.В. Основи педагогічних знань: Навч. посіб. – К.: Знання, 2007. – 358 с. – (Вища школа ХХІ століття).