Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЇТеорія виховання.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.55 Mб
Скачать
    1. Доповніть таблицю “Форми співпраці сім’ї і школи”

Індивідуальні

Групові

Колективні

Масові

Педагогічна освіта

Бесіди-консультації, бесіди-поради, педагогічні консиліуми

Засідання батьківського комітету, групові педагогічні консультації, батьківські збори, спільні бесіди, вечори

Загально шкільні батьківські збори, конференції, суспільно-корисна праця, батьківські дні

Загально шкільні свята

Університети педагогічних знань, лекції, конференції, демонстрація фільмів на педагогічні теми, випуск педагогічних бюлетенів, педагогічні практикуми

2.10. Прокоментуйте слова священника. Висловіть свою думку стосовно того, з якого віку потрібно здійснювати релігійний вплив на дитину.

Тепер вирішили, що впливати релігійно на дітей 7-9 років не варто: все одно не зрозуміють. Не беруть в храм, не розповідають про Бога. І діти виростають без душі, опалені, і, коли виростають, з відчаєм шукають Бога – і дуже часто  не знаходять…

Пам’ятаймо, що  з людиною на все життя залишається те, що вона бачить і чує в дитинстві. І тому не варто зволікати з вихованням дітей, починаймо робити це, коли вони ще немовлята. Хай завчасно привчаються бачити і чути все, чому ви будете вчити їх пізніше. Нехай вуха й очі дітей хоча б звикають до того, чим з часом буде зайнятий їх розум.

священик Олег Шинкаренко

2.11. Ознайомтеся з твердженнями видатних людей про роль релігії у розвитку людства:

1) “Наймудріші і найсильніші народи є водночас найбільш релігійними” (Сократ);

2) “Невизнання Бога є для держави найбільшим лихом, хто підриває релігію, той підриває водночас і основи суспільства” (Платон);

3) “Віра, релігія і моральність – необхідні підпори усякого добробуту і ладу” (Вашінгтон).

Як Ви розумієте ці вислови? Чи погоджуєтесь Ви з ними? Відповідь обґрунтуйте.

        1. Розв’язування педагогічних задач

Задача №1. Директор школи доручив вам виступити на батьківських зборах учнів 4-х класів з темою “Проблеми диференціації навчання в сучасній школі”. Суть у тому, що в школі після закінчення початкової школи учні продовжували навчання в класах фізико-математичного, гуманітарного, природничого профілю. Учні які не проявляли успіхів у навчанні об’єднувались у так званий клас вирівнювання.

Ви старанно підготувалися до виступу. На батьківських зборах ви наводили, на ваш погляд, переконливі дані про доцільність диференціації навчання, про її позитивний вплив як на сучасний стан учнів так і для їх майбутнього. Несподівано у ваш виступ втручається один з батьків, який говорить, що в умовах класів вирівнювання одні діти будуть поставлені в привілейоване становище, а інші – в становище ізгоїв, що в таких класах будуть даватись взнаки відмінності у фізіологічній, психологічній і соціальній зрілості школярів, а відтак в учнів розвиватимуться такі негативні якості як егоїзм, жорстокість, зневага до людей тощо. Отже, ваш виступ був поставлений під сумнів.

Що ви будете робити в даній ситуації? Чи знайдете якісь контраргументи, чи погодитесь з опонентом?

Задача №2. Класний керівник на запитання батьків, звідки він так добре обізнаний про взаємовідносини та інтереси в їхніх сім’ях, відповіла: “Все виявляється дуже просто. Ось преді мною твори ваших дітей на тему: “Моя сім’я”. Я порадила б вам, шановні батьки, їх прочитати. Думаю, що багатьох із вас ці твори примусять багато над чим задуматись і багато що переосмислити”. Після цих слів класний керівник роздала батькам зошити з творами їх дітей.

Проаналізуйте дану педагогічну ситуацію.

Чи правильно вчинила класний керівник?

Задача №3. У 7 класі, де ви є класним керівником, з’явилась нова дівчинка. Вона явно виділялася на фоні класу: в школу вона приходила неохайною, домашні завдання не виконувала, на уроках була неуважною. З учнями вона не спілкувалася; при спробі спілкування вела себе конфліктно. Як виявилося, батько покинув сім’ю і дівчинка жила з хворою матір’ю і двома малими братиками.

Як би ви повели себе в такій ситуації, як класний керівник? Що б ви зробили для налагодження відносин дівчинки з класом?

Задача №4.

До класного керівника за порадою прийшла мати однієї з учениць 10 класу. Мати жалілася, що дочка зовсім “відбилася від рук”, не вчить уроків, пізно приходить додому, на зауваження не реагує, веде себе агресивно. Які б поради ви дали матері на місці класного керівника? Що зробили б самі, як класний керівник даної учениці?

Задача №5. На батьківських зборах один батько поділився досвідом сімейного виховання своїх дітей. У них в сім’ї є така гарна традиція – ввечері вся сім’я обов’язково збирається на вечерю. Під час вечері обговорюються події дня всіх членів родини. Удачі і невдачі дітей обговорюються з такою зацікавленістю, як і справи дорослих. І не тільки їх успішністю, а все, чим жили діти: громадська робота, гуртки, спорт – все викликало інтерес. У домі часто бували однокласники дітей. Батько та мати з інтересом слухали про шкільне життя, брали участь в обговоренні подій.

Який вплив на виховання дітей мала атмосфера цієї сім’ї?

Які моральні якості формуються у дітей в такій сім’ї?

Задача №6. Класний керівник викликала батька одного з учнів класу на розмову. Після того, як вона розповіла про проблеми сина (незадовільні оцінки з хімії і фізики, часті пропуски уроків, незадовільна поведінка в школі) у відповідь від батька почула:

– Даруйте, але в нашій державі, кожен повинен робити свою справу. Я вам віддав свого сина, ви його і навчайте. Я зі своєю роботою справляюся і нікого на підмогу не кличу.

– Вірю вам. Однак виховання вашого сина не лише наша справа, а й ваша... Школа не завжди може...

– А я можу? Ви працюєте по три-чотири години на день, а я по двадцять чотири. Я ж вас не запрошую, щоб ви допомагали мені вирішувати проблеми моєї фірми.

Як ви розумієте роль сучасної школи у вихованні підростаючого покоління? Які обов’язки батьків щодо виховання дітей? Що б ви відповіли такому батькові?