Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЇТеорія виховання.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Тема 4 Основні напрями змісту виховання План

4.1. Сутність і зміст громадянського виховання

4.2. Основні завдання розумового виховання

4.3. Сутність морального виховання

4.4. Зміст трудового виховання у сучасній школі

4.5. Формування естетичної культури – головне завдання естетичного виховання

4.6. Фізичне виховання як один з важливих напрямів національного виховання.

Рекомендована література:

    1. Закон України “Про загальну середню освіту” // Інф. Збірник МО України. – 1990. – №15.

    2. Закон України “Про освіту” // Голос України. – 1996. – №77.

    3. Киричук В.О. Філософія освіти: проблеми виховання // Нові технології навчання. Вип. 19. – К., 1997.

    4. Конкуренція виховання дітей та молоді у національній системі освіти // Інф. Збірник МО України. – 1996. – №13.

    5. Кравець В.П. Психолого-педагогічні основи підготовки школярів до сімейного життя. – Тернопіль, 1997.

    6. Мартинюк І.В. Національне виховання: Теорія і методологія. – К., 1995.

    7. Педагогічні умови морального виховання учнів початкових класів у позашкільних навчальних закладах: Автореф. дис... канд. пед. наук: 13.00.07 / Н.М. Шагай; Херсон. держ. ун-т. – Херсон, 2007. – 20 с.

    8. Стельмахович М.Г. Народна педагогіка. – К., 1985.

    9. Сухомлинський В.О. Народження громадянина // Вибр. твори: в 5 т. – К., 1976. – Т.3.

    10. Щербань П. Формування духовної культури особистості // Рідна школа. – 1999. – №7–8.

4.1. Сутність і зміст громадянського виховання

У відповідності до базової культури, яку повинен засвоїти учень у процесі виховання, та основ всебічного розвитку виділяють такі основні напрямки виховання: громадянське, розумове, моральне, трудове, естетичне, фізичне.

Громадянське виховання – це цілеспрямований педагогічний вплив на свідомість і почуття школярів, який має на меті формування у вихованців громадянських якостей, спрямованості особистості та громадянської активності.

Однією з найважливіших складових громадянського виховання молодших школярів є наявність народознавчих, правових, моральних знань, а також прагнення до їх розширення та поглиблення, їх міцність, глибина, дієвість. Знання, виступаючи складовою світогляду людини, значною мірою визначають її ставлення до дійсності, моральні погляди й переконання, вольові риси особистості, характер.

Ще одним важливим компонентом громадянського виховання є патріотизм – одне з головних громадянських почуттів, змістом якого є любов до Батьківщини, відданість своєму народові, гордість за надбання національної культури.

Виховна парадигма формування патріотичних почуттів передбачає вироблення високого ідеалу служіння народові, готовність до трудового та героїчного подвигу в ім’я процвітання української держави. Воно покликане формувати громадянина-патріота, виробляти глибоке розуміння громадянського обов’язку, готовність у будь-який час стати на захист Батьківщини, оволодівати військовими і військово-технічними знаннями, спонукати до фізичного вдосконалення, а також вивчати бойові традиції українського народу, його Збройних Сил.

З патріотизмом органічно поєднується національна самосвідомість громадян.

Одним з головних показників громадянської зрілості є збереження української мови, досконале володіння нею. Засвоюючи рідну мову, учні стають носіями національного духу, адже з її допомогою найефективніше формуються громадянська совість, громадянська свідомість, світогляд і характер громадянина.

Однією зі складових змісту громадянського виховання є формування культури міжнаціональних відносин, яка заснована на загальнолюдських цінностях, які базувалися і розвивалися в результаті багатовікового взаємного сприйняття, пізнання дружби народів, що являють собою цілісний організм і єдність співробітництва і взаємодопомоги; є невід’ємною частиною морального і духовного життя, суспільства, особистості громадянина. Вона передбачає рівень розвитку і активної реалізації в органічній єдності таких компонентів:

  • знання історії, культури, самобутніх витоків своєї Вітчизни, а також звичаїв і традицій сусідніх народів;

  • якості особистості: чуйність, гуманізм, співчутливість до людей будь-якої національності, релігії; справедливість, моральна гідність, товариськість, дружба, шанобливе ставлення до етносів, терпимість;

  • культура поведінки, що виявляється в сукупності сформованих соціально значущих якостей особистості, що ґрунтуються на нормах моралі, закону, вчинків людини. Культура поведінки виражає, з одного боку, моральні вимоги суспільства, закріплені в нормах, принципах, ідеалах закону, а з іншого – засвоєння положень, що спрямовують, регулюють і контролюють вчинки та дії людини.

Іншою складовою громадянського виховання молодших школярів є гуманність. Гуманність – це важлива ознака зрілого громадянського суспільства, яка постійно реалізується її носіями – членами цього суспільства через ставлення один до одного, до більш масштабних об’єднань людей, до природного довкілля тощо. Гуманні почуття є тим елементом свідомості, який мотивує прагнення до цілісного завершення їх у гуманних діях.

Важливим аспектом розвитку особистості в контексті громадянського виховання є правова обізнаність. Здатність школярів розуміти правила співжиття і вимоги до законів формується в результаті адекватних виховних впливів, а також є наслідком як спілкування з однолітками і старшими, так і участі в різних видах діяльності.

Викладене вище дає підстави визначити такі основні аспекти формування правових знань учнів: формування в учнів поняття про Конституцію, права і обов’язки громадянина України, поваги до народних символів і національної символіки, державних Герба, Прапора, Гімну; ознайомлення з основними положеннями Загальної декларації про права людини, Декларації прав дитини та Конвенції про права дитини, прийнятих Генеральною Асамблеєю ООН; виховання потреби виконувати Правила для учнів, почуття громадянської відповідальності за свої вчинки; формування негативного ставлення до проявів беззаконня, правопорушень.

Одним з охарактеризованих завдань громадянського виховання молодших школярів є розвиток потреби у праці, формування творчої, працелюбної особистості, умілого господаря із відповідними навичками і вміннями. Цим зумовлено обґрунтування працьовитості як одного із важливих аспектів громадянського виховання молодших школярів.

Структурні компоненти громадянського виховання молодших школярів представлено у схемі 1.

Схема 1