Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації при підготовці до занять...doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
7.1 Mб
Скачать

Механізм розщеплення, роздвоєння та утворення додаткових тонів:

У ряді випадків поряд з нормальною мелодією серця можна вислуховувати додаткові тони звуки різної висоти. Це зумовлено розщепленням чи роздвоєнням тонів або появою додаткових.

Роздвоєння і розщеплення тонів:

Нерідко замість єдиного 1 чи 2 тонів вислуховуються два звуки однакової сили з ледь помітним між ними проміжком. Залежно від величини цього проміжку розрізняють розщеплення і роздвоєння 1 чи 2 тону серця. Тоді замість звука «та» ми чуємо звук «т-ра». Різниця між розщепленням і роздвоєнням лише кількісна, і диференціація уих двох феноменів деякою мірою зумовлена досвідом та суб'єктивним відчуттям лікаря.

Роздвоєння 1 і 2 тонів може бути як фізіологічним, так і патологічним. Фізіологічне роздвоєння тонів найчастіше буває у молодих людей, воно пов'язане з актом дихання або фізичним навантаженням і бувале напостійним.

Роздвоєння 1 тону залежить від неодночасного закриття дво- і тристулкового клапанів. У фізіологічних умовах цей феномен деколи може виникнути під час видиху, коли внаслідок підвищення тиску в грудній порожнині кров з великою силою потрапляє в ліве передсердя і тим самим сповільнює закриття мітрального клапана. Це призводить до того, що звукові явища з атріовентрикулярних клапанів сприймаються як окремий тон. Роздвоєння 1 тону в патологічних випадках може виникнути при блокаді однієї з ніжок пучка Гіса, коли проходить неодночасне скорочення правого і лівого шлуночків серця.

Роздвоєння 2 тону виникає внаслідок неодночасного закриття стулок аортального клапана та клапана легеневої артерії. У здорових молодих людей на висоті вдиху виявляють роздвоєння 2 тону, яке при видиху зникає. Це пояснюється тим, що при вдиху внаслідок присмокту вальної сили грудної клітки наповнення правого шлуночка збільшується. Завдяки цьому закриття клапана легеневої артерії ще більше затримується і легеневий компонент 2 тону виділяється із звичайного комплексу звуків. Під час видиху, коли наповнення правого шлуночка зменшується, 2 тон сприймається вухом як єдине ціле. Це розщеплення вислуховується тільки на точці легеневої артерії. На відміну від фізіологічного розщеплення, патологічне роздвоєння 2 тону найчастіше пов'язане з підвищенням тиску в малому колі кровообігу внаслідок неодночасного закриття клапанів легеневої артерії та аортального клапана. При значній гіперволемії малого кола, наприклад, при незрощенні міжпередсердної перетинки, інтервал між компонентами роздвоєння називають фіксованим. Найбільшу відстань між компонентами роздвоєного 2 тону спостерігають при стенозі устя легеневої артерії. Роздвоєння 2 тону може бути пов'язане не тільки зі змінами в малому колі, а й з порушеннями у лівій половині серця. Наприклад, скорочення лівого шлуночка зумовлює ранню появу аортального компоненту 2 тону ,який виникає значно раніше., ніж легеневий компонент, тому його чути окремо. Це спостерігається при недостатності двостулкового клапана, бо при цій ваді внаслідок повернення частини крові в ліве передсердя, період вигнання лівого шлуночка скорочений.