Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_po_BDR.doc
Скачиваний:
289
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
9.82 Mб
Скачать

Дороги в населених пунктах, поза населеними пунктами, дороги в сільській місцевості

Дороги з транзитним рухом, що проходять через невеликі населені пункти, розділяють ці населені пункти на частини, утруднюючи зв'язок між ними. Пропуск транзитного руху, в свою чергу, значно ускладнюється близьким розташуванням будинків і споруд від краю проїзної частини, зупинками автомобілів на узбіччях, нерегульованим рухом пішоходів, гужового транспорту, велосипедистів та місцевого транспорту.

Однією з причин ДТП у населених пунктах сільського типу є недостатній рівень їх благоустрою. Так, через відсутність тротуарів пішоходи у негоду змушені користуватися проїзною частиною дороги, нерідко дорога з удосконаленим покриттям є місцем вечірніх прогулянок молоді. Оскільки в населених пунктах бракує водорозбірних колонок і колодязів, мешканці змушені ходити по воду через проїзну частину.

Встановлено, що відносна кількість пригод у межах сільських населених пунктів залежить від протяжності останніх відносно загальної протяжності доріг. Якщо протяжність населеного пункту невелика, окремі водії намагаються проїхати його без зміни швидкості, не враховуючи ускладнення умов руху. За будь-якої протяжності доріг у населених пунктах, проїзд по них потребує зниження швидкості і підвищеної уваги водіїв.

В'їзд у населений пункт пов'язаний з подоланням психологічної ритму руху, відбувається, як правило, на підвищеній швидкості, як знижується вже в межах населеного пункту.

Під час проїзду сільських населених пунктів водії повинні враховувати недостатню організацію тут безпеки руху. Відсутність у більшості випадків пішохідних переходів, неосвітленість вулиць, відсутність стандартних дорожніх знаків призводить до зниження безпеки дорожнього руху.

Автомагістралі

"'Міжнародною Конвенцією про дорожній рух" визначено дві основні прикмети, за якими відрізняють автомагістраль від звичайної автомобільної дороги.

Автомагістраль:

  • має (за винятком окремих місцевих ділянок) самостійні проїзні частини для зустрічних напрямків, які відокремлені розділювальною смугою, не призначеною для руху транспортних засобів і пішоходів;

  • не має перехрещень на одному рівні з дорогами, залізничниками трамвайними коліями, пішохідними чи велосипедними доріжками (мап.168).

Мал. 168 Автомагістраль

Автомагістралі відносяться до доріг 1 категорії і мають капітальну основу і якісне дорожнє покриття (асфальт або цементобетонне, яке забезпечує рух колісних транспортних засобів з осьовим навантаженням, шо не перевищує 10 тон. Ці дороги мають широкі смуги 3,75 м, °5межені подовжні схили 3-4%, збільшені радіуси поворотів (більше 400 ;і) і широкі узбіччя. Такі дороги мають високу пропускну спроможність більше 7000 автомобілів на добу. Автомагістралі мають декілька смуг для руху в одному напрямку, розділювальну смугу. Розділювальна смуга виконана у формі газона, на якому встановлюють щити або висаджують частіше насадження, які запобігають засліпленню водія світлом 3У*грічцих транспортних засобів. Ще по середині розділювальної смуги встано8люіоть металеву сітку для того, щоб пішоходи і тварини не перетинали дорогу, крім того, на вузьких розділювальних смугах встановлюють металеві або залізобетонні огорожі. На автомагістралях перехрестя виконують Ц рі3)ИХ рівнях. При в'їзді і з'їзді з автомагістралі передбачені смуги розгону та гальмуванні.

Для вимушеної зупинки на автомагістралях передбачені Широкі { твердим покриттям узбіччя, де транспортні засоби повинні з правого боку перетнути всіма колесами білу суцільну лінію, яка позначає край Проїзної частини, ввімкнути аварійну світлову сигналізацію і виставити знак аварійної зупинки.

Виходячи з такої досконалої конструкції дороги І категорії, д0 якої відноситься автомагістраль. Правила дорожнього руху передбачають особливі вимоги руху по них.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]