Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_po_BDR.doc
Скачиваний:
289
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
9.82 Mб
Скачать

Мал.53 Заїзд автомобіля на стоянку під прямим кутом

Мал.54 Заїзд на стоянку під кутом до краю тротуару

Автомобілі можна ставити на стоянку також під певним кутом до тротуару. Цей маневр порівняно не складний (мал.54).

На стоянку, розташовану вздовж тротуару, дозволений заїзд тільки переднім ходом. Якщо відстань між транспортними засобами на стоянці мінімальна (але не менш як 1,5 довжини заїжджаючого автомобіля), заїзд здійснюють заднім ходом, зважаючи на кращу маневреність передньої частини автомобіля.

Під час заїзду на притротуарну стоянку переднім ходом необхідно забезпечити інтервал праворуч не менш як 1 м і , обертаючи рульове колесо праворуч, стежити, щоб правою задньою частиною автомобіля не зачепити автомобіль, що стоїть поряд на стоянці.

Заїзд заднім ходом на стоянку вздовж тротуару проводять у такій послідовності (мал.55):

Мал.55 Заїзд на стоянку вздовж тротуару заднім ходом

  1. Проїхати вперед і зупинитися, дотримуючись інтервалу 0.5-0,6 м відносно поставленого автомобіля (положення 1).

  2. Повільно рушити назад швидко, обертаючи рульове колесо праворуч до упору і стежачи за проходженням правого боку автомобіля.

  3. Як тільки середина автомобіля порівняється з кінцем заднього крила автомобіля, який об'їжджають, почати швидко обертати кермо ліворуч до упору, стежачи за проходженням правого переднього колеса.

  4. Після проходження правого переднього колеса вивернути рульове колесо в положення для руху прямо.

  5. Вирівняти інтервали попереду і позаду, подаючи автомобіль вперед-назад (положення 2).

  6. Загальмувати автомобіль.

Точність заїзду заднім ходом у проміжок між транспортними засобами визначається вмінням водія швидко обертати рульове колесо з крайнього правого у крайнє ліве положення, пильно стежачи за проходженням правого крила автомобіля.

Дія водія під час відпрацювання техніки подолання косогору, пагорба, установлення автомобіля на естакаду, залізничну платформу.

Косогір необхідно долати на нижчій передачі і увімкненим переднім мостом, рухаючись на малій швидкості без перемикання передач і гальмування. Поворот рульового колеса в бік, протилежний ухилу, здійснювати плавно і на невеликий кут.

Під час руху по косогору автомобіль необхідно вести дуже повільно, уникаючи різких поштовхів і крутих поворотів, інакше він може перекинутися. Якщо автомобіль почав зсуватися, то кермо слід плавно повернути в бік ухилу (мал.56).

Мал.56 Рух по косогору

Для подолання підйому необхідно завчасно дати розгін автомобілю. На крутих підйомах не можна рухатися на вищій передачі до значного зниження швидкості, треба завчасно перейти на нижчу передачу. На пологому (не затяжному) спуску можна рухатись з використанням накату, а на затяжному та крутому, особливо на слизькій дорозі, необхідно їхати на передачі, яка б дала змогу забезпечити підйом на цьому ухилі (мал.57).

Мал.57 Подолання підйому.

При виїзді на естакаду автомобіль необхідно чітко встановити вздовж повздовжньої осі естакади так, щоб передні колеса упирались в похилі бруси по їх середині і знаходилися в прямому положенні (при необхідності в правильності під'їзду впевнитись вийшовши з кабіни).

Увімкнути першу передачу і з постійною частотою обертання колінчастого вала заїхати на естакаду, утримуючи кермо в положенні для руху в прямому напрямку (мал.58).

Мал.58 Заїзд на естакаду

При заїзді на залізничну платформу необхідно висадити особовий склад із кузова (кабіни) машини і на нижчій передачі рухатися вперед з малою швидкістю, плавно, без зупинок і різких гальмувань. Водію потрібно постійно спостерігати за сигналами спеціально призначеної особи, відповідальної за завантаження. По закінченню завантаження на автомобілі повинні бути ввімкнені стоянкове гальмо і нижча передача (мал.59).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]