Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_po_BDR.doc
Скачиваний:
289
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
9.82 Mб
Скачать

Керування автомобілем піл час об'їзду нерухомих перепон.

Об'їзд перешкоди на правому боці дороги передбачає виїзд на сусідню смугу або на смугу зустрічного руху, рух по ній і повернення на попередню смугу руху.

Об'їзд на дорогах з двома і більше смугами для руху в одному напрямі особливих труднощів не становить. Водночас треба остерігатись наїзду на пішоходів, які можуть несподівано з'явитись із-за перешкоди. Доцільно збільшити інтервал до перешкоди, попередньо оцінивши умови позаду від автомобіля через дзеркала заднього виду.

Особливо обережними треба бути водіям під час об'їзду транспортного засобу, який щойно зупинився. Несподівано відкриті ліві дверці цього транспортного засобу можуть спричинити ДТП. Складно виконувати об'їзд на дорогах з однією смугою для руху в кожному напрямі (мал.88).

Мал. 88 Схема об'їзду перешкоди

Небезпека полягає в тому, що в зоні об'їзду перешкоди можуть зна­ходитись зустрічні автомобілі або пішоходи. Для огляду зони об'їзду водій повинен спочатку виконати розвідувальний маневр - заздалегідь виїхати на зустрічну смугу, звідки видно правий бік дороги за перешкодою. Такий маневр відповідно орієнтує також водіїв і пішоходів. Якщо транспортних засобів у зоні об'їзду немає, водій починає об'їзд. Довжина зони початку об'їзду повинна бути такою, щоб у разі появи зустрічного транспорту водій міг повернутися на попередню смугу руху без наїзду на перешкоду, тобто не меншою від зупинного шляху автомобіля при екстреному гальмуванні. Це показано на мал.88 штриховою лінією. За нормальних умов руху гальмування автомобіля здійснюється менш інтенсивно, ніж екстрене. Крім того, після повернення на попередню смугу руху зупинитися слід на такій відстані від перешкоди, щоб можна було знову почати об'їзд без зайвих маневрів. Звідси безпечна довжина зони початку об'їзду повинна дорівнювати двом зупинним шляхам автомобіля. Як свідчать експери­ментальні дані, із збільшенням швидкості руху збільшується і зона об'їзду. Зона об'їзду значно збільшується на слизьких дорогах.

Не можна на вузькій дорозі занадто наближатися до транспортного засобу, що зупинився, потім різко виїжджати на лівий бік смуги у безпосередній близькості до нього (мал.89): по-перше, в цей час попутний автомобіль може почати обгін транспортного засобу, що здійснює об'їзд (мал.89-6); по-друге, за транспортним засобом, якій зупинився можна не побачити зустрічний автомобіль і не встигнути вчасно загальму­вати (мал.89-в).

Мал. 8.9 Схеми об'їзду:

а - правильного;

б - неправильного (зіткнення автомобіля, який об'їжджає, з автомобілем, який обганяє);

в - неправильного (зіткнення автомобіля, який об'їжджає, із зустрічним транспортним засобом)

Об'їзд транспортного засобу, якій зупинився па підйомі на дорогах з однією смугою для руху в кожному напрямі здійснюють па мінімальній швидкості впритул до зупиненого транспорту, намагаючись якомога швидше повернутися до правого боку дороги.

Небезпечна ситуація може виникнути через несподіване рушання { місця зупиненого автомобіля, водій якого не оцінив дорожні умови через дзеркала заднього виду. Тому під час об'їзду зупиненого транспортного засобу треба простежити, чи працює в нього двигун, чи вимкнений покажчик лівого повороту, в який бік повернуті колеса. Доцільно звернути увагу також і на положення та дії водія цього засобу. З мстою перестрахування слід бути готовим до екстреного гальмування: поставити ногу на педаль гальма] вибравши вільний хід педалі, перевірити умови руху позаду через дзеркало заднього виду.

У сумнівних ситуаціях доцільно подати попереджувальний світловий (увімкненням дальнього світла фар) або звуковий сигнал.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]