Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_po_BDR.doc
Скачиваний:
289
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
9.82 Mб
Скачать

.

Мал.97 Небезпечна ситуація при обгоні кількох транспортних засобів

Обгін не дозволяється, якщо транспортний засіб, що рухається попереду, готується до перестроювання для обгону, об'їзду, раптово гальмує, проїжджає повз пішоходів та велосипедистів. Водій транспортного засобу. який обганяють, побачивши у дзеркало заднього виду сигнал водія про наступний обгін, повинен, не знижуючи швидкості руху, взяти праворуч і не перешкоджати обгону. В разі появи зустрічного транспорту він має бути готовим до гальмування, щоб дати дорогу транспортному засобу, який його обганяє, для повернення на свою смугу руху. Якщо автомобіль, що розпочав обгін, припиняє його, то водій автомобіля, якого обганяють, повинен швидко збільшити швидкість руху, щоб полегшити повернення автомобіля, який обганяє, на свою смугу руху.

До типових помилок водіїв під час обгону, крім розглянутих вище, слід також віднести такі:

  • значне перевищення шляху обгону довгомірних транспортних засобів через малу різницю у швидкостях учасників обгону та недооцінку водієм автомобіля, який обганяє, довжини автопоїзда, автобуса та ін.;

  • зосередження уваги перед початком обгону на всіх напрямах одночасно (збоку, позаду та попереду);

  • передчасне і різке завершення обгону внаслідок помилки в оцінці відносної швидкості руху або різкого повороту керма.

5.Керування автомобілем у темну пору доби і в умовах недостатньої видимості

Причини, що викликають труднощі під час керування автомобілем у темну нору доби і в умовах недостатньої видимості.

Статистика показує, що на період темної пори доби припадає майже половина всіх дорожньо-транспортних пригод з найбільш тяжкими наслідками.

Керування автомобілем у темну пору доби дуже ускладнюється. З настанням темноти погіршується видимість дороги і розмішених на ній об'єктів. Фари автомобіля освітлюють лише обмежену ділянку дороги, при чому, об'єкти, з'являються в освітленій зоні раптово, для розпізнання їх необхідно більше часу, ніж вдень. Час реакції водія вночі збільшується в середньому у 2 рази.

В темну пору доби та в умовах недостатньої видимості майже неможливе відчуття кольорів предметів. Вони відрізняються не по кольору, а по яскравості, при чому, яскравість об'єктів дорожніх обставин (транспортні засоби, пішоходи) та контрастність їх відносно дороги дуже погіршуються. Відстань, на якій виявляються транспортні засоби вночі, скорочується майже вдвічі у порівнянні з світлою порою, однак водію здається, що вони знаходяться на більшій відстані. Взагалі під час вечірніх сутінків і на світанку у багатьох водіїв з'являється так звана оптична омана. Контури предметів розпливаються, автомобілі не білого і не яскраво-жовтого кольорів зливаються з фоном та покриттям дороги. У світлі фар спотворюються предмети та нерівності дороги.

Різкі та часті зміни освітленості та яскравості предметів вимагають постійного адаптування зору, в результаті очі водія швидко втомлюються. Найбільша небезпека виникає при засліпленні водія світлом фар: видимість різко погіршується, а в більшості випадків і зникає зовсім. Якщо при засліпленні волій не виконує вимоги Правил "не змінюючи смуги руху. зупинитися", то на протязі часу адаптації рух автомобіля виявиться некерованим, навіть при малій швидкості. При швидкості 30-40 км/год автомобіль може пройти 100 і більше метрів. В цих умовах водій не мас можливості не тільки побачити небезпеку або перешкоду, а й витримати правильну траєкторію руху автомобіля. Як правило, він слідкує лише за тим, щоб рульове колесо не міняло положення. Однак автомобіль здатний змінній траєкторію без участі водія і вийти за межі дороги. Найбільше піддається засліпленню втомлений водій.

Зниження інтенсивності руху в темну пору доби породжує у багатьох водіїв впевненість у тому, що можна рухатись з більш високою швидкістю і більш вільно маневрувати, ніж вдень, а послаблення контролю за рухом породжує відчуття безкарності.

Значно погіршуються умови видимості під час снігопаду, зливи і особливо, в умовах туману. Туман закриває орієнтири, змінює забарвлення променів всіх кольорів, крім червоного. Так, жовте світло в тумані стає червонуватим, а зелене - жовтуватим. Пелена туману може бути настільки густою, що навіть з увімкненими фарами неможливо нічого розрізнити на відстані 3-5 м.

В темну пору доби і в умовах недостатньої видимості водій більшу частину часу знаходиться в стані підвищеної емоційної напруги, тому він набагато швидше втомлюється, ніж у світлу пору доби.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]