Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_po_BDR.doc
Скачиваний:
289
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
9.82 Mб
Скачать

Керування автомобілем на дорогах із зниженим коефіцієнтом зчеплення на початку руху, на поворотах, під час гальмування, виїзду на мокре чи засніжене узбіччя

Слизькою дорога буває завжди, коли вона покрита кригою або снігом, але і в теплу пору року проїзна частина дороги нерідко буває слизькою, особливо на початку дощу, коли на дорозі з'являється змащувальна суміш з оди, матеріалу спрацювання шин, дорожнього покриття і ґрунту. Мокра бруківка залишається слизькою завжди. Знижений коефіцієнт зчеплення може мати дорога зранку, коли на покриття дороги сідає туман; в спекотні дні, коли на асфальтовому покритті проступає бітум; в місцях, де вона "відполірована" рухом інтенсивного транспортного потоку, а також в період осіннього листопаду, коли мокре листя буває ніби тала крига.

На дорогах із зниженим коефіцієнтом зчеплення значно знижує зчеплення коліс автомобіля з дорогою, збільшується небезпека блокуванні коліс, а це може призвести до втрати поперечної стійкості автомобіля, тому водіння в таких умовах вимагає великої пильності та досвіду.

На слизькій дорозі рушають з місця повільно з поступовим відпусканням педалі зчеплення і плавним натисканням на педаль керування дросельними заслінками. Не слід різко відпускати педаль зчеплення, інакше ведучі колеса будуть обертатись на місці, не забезпечуючи рух автомобіля.

Розпочинати рух з місця в ожеледицю досить складно через буксування коліс. Щоб уникнути цього слід: увімкнути другу або третю передачу; дуже плавно відпускати педаль зчеплення до настання рівності крутного момент) що передається через зчеплення, і моменту опору руху; злегка відпустити педаль зчеплення або педаль подачі пального. У системі двигун-зчеплсння колесо-дорога забезпечуються умови для уникнення буксування, оскільки сила тяги перевищує силу зчеплення

При поворотах автомобіля на слизькій дорозі передусім необхідно добре відчувати габарити та можливості автомобіля, яким керуєте. Повороті виконують без вимкнення зчеплення. Швидкість при цьому має буті принаймні вдвічі меншою, ніж під час руху по сухій дорозі. Крім того корисно пам'ятати, що автомобіль на заокругленні дороги рухається так, що заднє внутрішнє колесо проходить набагато ближче до краю дороги, ніж переднє. Тому, якщо водій під час повороту направить переднє колесо по внутрішньому краю або близько до нього, то заднє може з'їхати на узбіччі або наїхати на бордюрний камінь. При русі автомобіля на поворотах дуже небезпечне занесення автомобіля.

Водій повинен пам'ятати, що на слизькій дорозі гальмовий шлях автомобіля збільшується в кілька разів. Якщо при русі по сухій дорозі дистанцію між автомобілями рекомендують приблизно рівною по значенню швидкості, то на дорозі із зниженим коефіцієнтом зчеплення вона повинна бути збільшеною не менше ніж у два рази, тому що при гальмування автомобіля колеса схильні до блокування, "юзу". Коли всі колеса заблоковані одночасно ковзають, вивести автомобіль із занесення поворотом рульового колеса неможливо - зміна положення коліс, що не котяться, не може зміні траєкторію руху. Необхідно на короткий час припинити гальмування, після чого змінити його спосіб. На слизькій дорозі багато водіїв застосовують переривчасте гальмування . Цей спосіб нескладний, доступний кожному значно скорочує гальмовий шлях автомобіля і позбавляє його небезпечних занесень.

Суть переривчастого гальмування заключається в наступному. На грані блокування водій сильно тисне на педаль, а потім на мить відпускає гальмо. Якщо колеса при гальмуванні заблокувалися, що небажано, то вони встигнуть розкрутитися і відновити зчеплення з дорогою, занесення припиниться. Знову виконується натискання на педаль, але уже трохи слабкіше. Більш слабке , ніж при першій спробі, натискання запобігає від нового блокування коліс. Знову відпускається педаль . потім знову натискається і так далі. При такому способі "натиснув-відпустив" водій більш точніше співставляє відповідність сили натискання педалі до результатів кожного натискування. Гальмувати треба так, щоб не допустити блокування коліс.

Зручним і надійним способом гальмування на слизькій дорозі являється комбінований. переважно двигуном, шляхом плавного зменшення числа обертів колінчастого вала з одночасним використанням робочого гальма .

Двигун надає велику допомогу водію при гальмуванні на слизькій дорозі. Відомо, що на слизькій дорозі "юз" виникає при найменшій обережності, і забезпечення плавного гальмування край необхідне. Зазвичай першими блокуються задні колеса, а їх ковзання призводить до занесення .

При комбінованому способі , коли увімкнене зчеплення і передача , до сповільнюючого зусилля , створюваного на колесах двигуном , додаємо гальмове зусилля гальмових колодок. Тепер водій легко відчуває навіть наближення моменту блокування коліс. Двигун надає сигнали, що він от-от спиниться, і водій трохи відпускає гальмо. Крім того, всі деталі двигуна, зчеплення і коробки передач, що обертаються, приймають участь у гальмуванні - опираються різкій зупинці і тим самим пом'якшують результати необережного, грубого натискання на педаль. Інерція маси автомобіля робить дуже різке сповільнення просто неможливим. Використання комбінованого способу гальмування забезпечує надійну поперечну стійкість автомобіля. З'їзд з дороги на грунтове в дощову погоду ні засніжене узбіччя небезпечний через різницю зчіпних якостей і опору руху колесам, що знаходяться ще на дорозі і які вже з'їхали на узбіччя. Щоб запобігти занесенню, не рекомендується застосовувати робочу гальмову систему і робити різкі рухи кермом. Гальмують при з'їзді на узбіччя тіпуном .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]