Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_po_BDR.doc
Скачиваний:
289
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
9.82 Mб
Скачать

Зміни напрямку руху

Зміною напрямку руху вважають повороти праворуч, ліворуч, розвороти та рух заднім ходом.

Маневреність автомобіля (автопоїзда) це закладені в його конструкції можливості змінювати напрямок руху. Маневреність характеризується здатністю рухатися на обмежених майданчиках і в проїздах заданих розмірів і форм

Маневрова здатність автомобіля виконувати найбільш круті повороти оцінюється найменшим радіусом повороту по колії зовнішнього переднього колеса.

При повороті автомобіля на малій швидкості, колія його задніх коліс являє собою дугу меншого радіусу, порівняно з колією передніх коліс. Ця дуга зміщується до центру повороту. Збіг слідів коліс при повороті збільшується із зменшенням радіуса повороту і збільшенням бази автомобіля. Таке зміщення слідів становить габаритну смугу руху, за якою визначають маневрові властивості автомобіля.

Плавність руху

Плавність руху - це здатність автомобіля рухатися по різних дорогах на високих швидкостях з найменшими коливаннями, вібраціями, розхитуваннями кузова, трясінням вантажу і пасажирів.

Плавність ходу визначає величину динамічних навантажень підресорні механізми і кузов, що в свою чергу впливає на строк її служби.

Основним фактором, що визначає плавність ходу, є конструкція підвіски та її технічний стан. Чім менша жорсткість підвіски, тим плавніше хід автомобіля. Жорсткість автомобіля спричиняє порушенню фізіологічної функцій, загальну втомлюваність, шум у вухах, нудоту, запаморочення водія і пасажирів. Це знижує продуктивність праці водія і безпеку руху в цілому.

Незадовільний стан ходової частини автомобіля погіршує плавність його ходу. Наприклад, внаслідок недостатнього змащення ресор, збільшується частота коливання, а під час проїзду нерівностей відчуваються поштовхи кузова. При підвищенні опору амортизатора він перестає гасити коливання і кузов довго розхитується на ресорах. Якщо нерівності на дорозі чергуються, то колеса починають сильно підстрибувати, погіршується стійкість і керованість транспортного засобу.

Таким чином плавність ходу автомобіля забезпечується справністю ресор, амортизаторів і шин. Автомобіль з плавним ходом довше служить, ним можна керувати на великих швидкостях, без зайвої втоми водія і пасажирів.

Відрив коліс від дороги

Відрив коліс від дороги найчастіше трапляється при неправильному виборі швидкості автомобіля, що рухається по нерівній дорозі, на крутих поворотах, мокрому покритті дороги. Особливо часто виникають випадки відриву коліс від дороги при неправильному розташуванні вантажу в кузові автомобіля та неправильно вибраній швидкості руху. В таких випадках автомобіль втрачає стійкість і може перекинутись.

Під час руху по мокрому шосе існує загроза гідроковзання. вода не повністю витискається з-під передніх коліс і виникає своєрідний клин завтовшки кілька міліметрів (мал.158).

Мал.158 Ефект гідроковзання

Втрачається контакт між колесами і дорогою, а отже і керованість автомобіля. В таких випадках треба повільно знизити швидкість руху.

Великі зазори в рульовій трапеції можуть викликати виляння коліс та підплигування передніх коліс, що порушує зчеплення з дорогою. Причиною коливань коліс може також бути їх дисбаланс.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]