Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_po_BDR.doc
Скачиваний:
289
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
9.82 Mб
Скачать
  1. Зіткнення перед перехрестям під час зміни сигналу світлофора через неуважність і неузгодженість водіїв (приміром, за різкого гальмування на зелений миготливий сигнал).

  2. Наїзд на пішохода, що закінчує переходити проїзну частину за ввімкненого для нього заборонного сигналу світлофора.

  3. П

    Мал.134 Поворот праворуч небезпечний через обмежену оглядовість перехрестя Спостереження і розбір дорожньо-транспортних ситуацій піл час проїзду пішохідних переходів

    роїзд на великій швидкості (зходу) на дозволяючий сигнал в умовах обмеженої оглядовості, особливо під час виконання поворотів (мал. 134).

Місця проїзду через пішохідні переходи характеризуються підвищеною небезпечністю через часту несподівану появу пішоходів. Наїзд на них - найпоширеніший вид ДТП, особливо в містах, населених пунктах, винуватцями наїзду можуть бути як пішоходи, так і водії. Основною причиною наїздів у зоні пішохідного переходу є неготовність водія до небезпеки.

Під час наближення до переходу водієві слід заздалегідь знизити швидкість, підвищити увагу, оцінити умови видимості і оглядовості на ньому.

Проїзд пішохідних переходів являється небезпечним і може викликати слідуючі дорожньо-транспортні ситуації:

  1. Неправильна траєкторія об'їзду пішохода при закінченні ним переходу.

  2. Обмежена оглядовість при проїзді пішохідного переходу.

3. Перехід пішоходів через проїзду частину у не встановлених місцях. На мал.135 показана ситуація у випадку, коли пішохід вже досяг середини пішохідною переходу і водієві належить спрогнозувати подальший розвиток подій. Оскільки у такій небезпечній ситуації, пішохід може розгубитись, водій повинен об'їхати його ззаду.

Мал.135 Траєкторія об'їзду пішохода

а)правильна б)неправильна

Однією з причин наїзду, як уже зазналось, є обмежена оглядовість пішохідного переходу. Велике значення під час проїзду пішохідних переходів має зоровий контакт водія з пішоходом.

Аварійні ситуації виникають через недостатню оглядовість зони переходу. Так, на мал.136 показана ситуація, де обмежувати оглядовість з кабіни водія, можуть її передні стійки, а також забруднені частини вітрового скла під час руху в негоду.

Мал.136 Видимість пішохода обмежена передньою стійкою кабіни

Не допускається також випередження транспортного засобу, яки знижує швидкість, щоб пропустити пішохода (мал.137).

Мал.137 Небезпечне випередження перед пішохідним переходом транспортного засобу, який уповільнює рух

В цій ситуації наїзд на пішохода неминучий, якщо водії випереджаючого автомобіля і пішохід вчасно не побачить один одного водієві слід остерігатися також наїзду на пішохода під час обгону н дорогах, які мають по одній смузі для руху в кожному напрямку. Крім ці такий маневр Правилами руху заборонений.

В ситуації зображеній на мал.138 небезпека полягає в обмеженій оглядовості та малій ширині проїзної частини дороги з однією смугою для! руху в кожному напрямі. Близькість протилежної сторони дороги притуплює почуття обережності у пішохода і "стимулює" його до переходу навіть на червоне світло світлофора.

Мал.138 Обмеження оглядовості пішохідного переходу автомобілем, який зупинився за переходом

Зважаючи на те, що перевага при перетині переходу пішоходам, водій повинен особливо пильнувати і бути готовим до екстреного гальмування. Грубо порушують Правила дорожнього руху ті водії, які повертаючи її поруч або праворуч, не пропускають пішоходів.

Досить типовою є й така ситуація, коли група пішоходів чекає на переході безпечного проміжку в потоці транспортних засобів. Якщо хтось із пішоходів несподівано кинеться через проїзну частину, через скупчення юдей, водій може його вчасно не побачити (мал.140).

У повсякденній практиці часто зустрічається перехід проїзної частини дороги у невстановлених місцях. Такими місцями переважно є зупинки маршрутних транспортних засобів (мал.141), газетні та інші кіоски. магазини, кінотеатри, стадіони (мал.142).

Ситуація ускладнюється обмеженим оглядом узбіччя дороги транспортними засобами на відстої, густими зеленими насадженнями. Водій зобов'язаний передбачити можливість появи пішоходів у таких місцях і всіляко уникати наїзду.

Небезпечним щодо аварійності вважається період з 16.00 до 20.00 год У цей час, особливо за недостатньої видимості (сніг, дощ, туман, погане» освітлення), водії повинні бути вкрай уважними і обачними. У пішоходів після робочого дня знижується відчуття небезпеки, вони часто поспішають додому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]