Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_po_BDR.doc
Скачиваний:
289
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
9.82 Mб
Скачать

Під час руху по сухій курній дорозі треба збільшити дистанцію і вести автомобіль на межі пилової хмари. Якщо видимість менше 300 м, в

Мал.102 Рух по сухій курній дорозі

микають ближнє світло фар (мал.102).

Волога ґрунтова дорога (крім піщаної) стає слизькою, і автомобіль може легко знести в канаву або кювет. Під час сильних дощів і після весняного танення снігу ґрунтові дороги стають важкопрохідними для звичайних автомобілів. На автомобілях підвищеної прохідності необхідно завчасно увімкнути передній ведучий міст, понижену передачу і рухатися без зупинок і гальмувань, не роблячи рвучких поворотів рульовим колесом. В низинних місцях, що їх заливає вода, яка ховає від водія поверхню дороги, в розм'якшеному ґрунті колеса прорізують глибоку колію, де вони зазвичай буксують.

Для подолання неглибоких калюж можна зменшити швидкість, але попередньо потрібно закрити жалюзі радіатора. В глибоких калюжах вода зустрічної хвилі може бути підхвачена лопастями вентилятора і розбризкана в підкапотному просторі. Бризки води, попадаючи на прилади системи опалювання, роблять їх тимчасово непрацездатними. Такі ділянки долають на малій швидкості при включеній першій або другій передачі. Якщо двигун зупинився і спроби запустити його не дають бажаного результату, необхідно відкрити капот і протерти або обдути повітрям прилади системи запалювання, провітрити на протязі 10-15 хв. підкапотний простір, після чого двигун повинен працювати справно.

Для уникнення забруднювання під капотом простору та попередження механічних пошкоджень лопастей вентилятора і серцевини радіатора при подоланні глибоких калюж та броду рекомендується зняти пас приводу вентилятора.

На мокрих профільованих дорогах, що мають крутий профіль з глибокими кюветами без колії, треба остерігатися занесення. У цьому разі автомобіль ведуть рівномірно на малій швидкості по самому гребеню дороги. Водій повинен бути готовим до дій щодо запобігання занесенню.

На розкислій ґрунтовій дорозі з накоченою колією краще всього рухатися по ній. Ущільнений на дні колії грунт сприяє кращому зчепленню і меншому опору коченню коліс. Рухаючись по колії, водій повинен направляти автомобіль строго по середині, спостерігаючи за її глибиною. Якщо є небезпека зачеплення нижніми точками автомобіля за грунт, колію пропускають між коліс: колеса одного боку ведуть по гребеню колії, а другого по узбіччю дороги ( мал. 103).

Мал. 103 Рух по глибокій колії

Виїжджати з колії треба на невеликій швидкості, швидко повертаючи рульове колесо спочатку в бік, протилежний вийду, а потім - в бік виїзд. Якщо виїзд з колії утруднений, можна прокопати направляючі канавки для керованих коліс.

Рух по колії здійснюється на одній з понижених передач. Частота обертів колінчастого вала повинна бути дещо вище середньої, але з таким розрахунком, щоб можна було розігнатися для подолання важкопрохідних ділянок. Змінювати швидкість, в тому числі при гальмуванні, необхідно плавно, переключення передач і зупинка небажана.

Перетинати колію рекомендується під кутом 45°. руйнуючи колесами краї колії і засипаючи поглиблення (мал. 104).

Мал. 104 Переїзд колії

Якщо під час руху по заболоченій ділянці міцність трав'яною покриву викликає сумнів, то її вистеляють хмизом або дошками.

Для подолання мокрих лук вибирають місця з чистим підвищеним трав'яним покривом. По заболочених луках рухаються на одній з понижених передач без перемикання передач з високою швидкістю, не допускаючи крутих поворотів і зупинок. При буксуванні під колеса підкладають дошки, гілки. Не рекомендується підкопувати грунт, розхитувати автомобіль, тому що це призведе до ше більшого просідання коліс у грунт.

Для полегшення проїзду по заболочених або мокрих луках можна частково розвантажити автомобіль. Це знижує тиск коліс на грунт, підвищує прохідність. Рекомендується знизити тиск повітря в шинах автомобіля (до 50%).

Застосовувати ланцюги протиковзання на болотистих ділянках не рекомендується, оскільки руйнується поверхневий шар ґрунту, спричиняючи ще більше застрягання автомобіля.

На заболочених ділянках їхати по колії небезпечно (мал. 105), оскільки під верхнім дернистим шаром може бути розріджений грунт. Спочатку потрібно впевнитися у її прохідності. По таких ділянках автомобіль слід вести по можливості швидко, уникаючи різких поворотів рульовим колесом. Не можна допускати пробуксовування коліс, так як вони можуть заглиблюватися в грунт. Якщо таке станеться, необхідно зупинитися і перед поновленням руху підкласти під ведучі колеса хмиз, дошки, тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]