Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_po_BDR.doc
Скачиваний:
289
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
9.82 Mб
Скачать

Керування автомобілем під час руху на міських і заміських дорогах у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості.

До роботи на транспортних засобах в темну пору доби треба готуватися ретельно. Необхідно перевірити технічний стан транспортного засобу, акуратно скласти інструмент. перевірити справність і чистоту освітлювальних приладів, склоочисників і склообмивачів. Не рідше одного разу на рік проводять регулювання фар. Якщо планується дальня поїздка за невідомим маршрутом, то водій зобов'язаний детально вивчити його, щоб краще орієнтуватися в дорозі, рекомендується накреслити його схему.

Ш

Мал.98 Залежність відстані чіткої видимості

від швидкості руху

видкість руху має бути меншою, ніж удень. Відрегульовані фари при дальньому світлі освітлюють дорогу на відстані 100 м, при ближньому - 45 м. Рухатись необхідно з такою швидкістю, щоб зупинний шлях автомобіля був меншим за ці відстані. Необхідно також враховувати, що із збільшенням швидкості відстань чіткої видимості зменшується: при 100 км/год вона на 25 м менша, ніж при 30 км/год (мал.98).

Під час руху в темпу пору доби та в умовах недостатньої видимості небезпечною є несподівана поява пішоходів, особливо в нетверезому стані, а також гужового транспорту чи велосипедистів на проїзній частині. Силует пішохода в темному одязі зливається з навколишнім середовищем і його важко розпізнані. Помітивши пішохода чи велосипедистів, які рухаються по узбіччю, краю проїзної частини, треба знизити швидкість і об'їхати їх з достатнім інтервалом.

Вночі дуже ускладнюється оцінка відстані до зустрічного автомобіля або його швидкості. Тому, при наявності яких-небудь ознак зустрічного автомобіля від наміру здійснити обгін, потрібно відмовитися. Наближаючись до автомобіля, якого обганяють, необхідно переключити дальнє світло на ближнє на відстані не менше 150-200 м від нього. При цьому дорога добре проглядається завдяки світлу фар автомобіля, що обганяється. Дальнє світло можна увімкнути перед завершенням обгону.

При наближенні автомобіля, що обганяє, водій транспортного засобу, якого обганяють, повинен знизити швидкість і взяти праворуч. З моменту початку випередження йому слід перемкнути світло фар на ближнє і рухатися так доти, доки дистанція між автомобілями не досягне 150-200 м.

Однією з причин дорожньо-транспортних пригод є рух автомобіля із світлом однієї фари. Якщо увімкнена лише права фара, автомобіль можна прийняти за мотоцикл. У нічні години важкопомітними на дорозі стають загорожі ремонтних робіт, які не завжди позначені ліхтарями червоного кольору і відповідними знаками. Уважні водії здогадуються про наближення до такого відрізка дороги за насипами гравію, піску по краях дороги, підготовленої до ремонту.

Серед непередбачуваних перешкод на дорозі можуть бути залишені без освітлення дорожні будівельні машини, трактори, причепи, кінні вози. Рухаючись у темну пору доби, водій повинен звергати увагу на видимі вогні попереду, зокрема червоного кольору (освітлення колон, загорожі залізничних переїздів, світлофори і т.ін.). У сутінках відстань до джерела світла здається більшою, ніж насправді, тому водій зобов'язаний заздалегідь зменшити швидкість.

Інтенсивність руху за містом у нічні години незначна, тому водії користуються переважно дальнім світлом фар. За цих умов водії повинні зосереджувати увагу на віддалених відрізках освітленої дороги. Засліплення дальнім світлом фар водія автомобіля, що рухається на великій швидкості, трапляється досить часто. Тому, вибираючи швидкість руху за містом у темну пору доби, необхідно враховувати видимість на дорозі, тип і стан дорожньою покриття, технічний стан автомобіля, метеоумови.

Зір водія під час руху вночі поліпшується після вживання драже вітаміну С. лимона з цукром, мінної кави. Корисне також виконання фізичних вправ в поєднанні з обтиранням обличчя і шиї холодною водою та 20-ма глибокими вдихами і видихами протягом 2-х хвилин. Безперервна тривалість керування автомобілем повинна бути не більше 6 годин. Під час руху треба робити перерву: першу - після 2-3 годин руху, а наступну - через 1-1.5 год. Відпочинок має бути активним. Гарячу їжу слід вживати через 4-5 годин перебування за кермом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]