Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_po_BDR.doc
Скачиваний:
289
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
9.82 Mб
Скачать

Керування транспортним засобом у місцях зупинок маршрутних транспортних засобів (автобусів, тролейбусів, трамваїв).

Керуючи автомобілем у міських потоках, водій повинен знати особливості спільного руху з маршрутними транспортними засобами. Ці особливості визначають тактику руху і специфіку водіння. Наприклад, рухаючись у потоці за міським автобусом, водій повинен врахувати його часті (через 300-400м) зупинки і їхати позаду і зліва від нього. Випередження та обгін автобуса безпечніше виконувати після того, коли він зрушив з місця і набрав швидкості. У населеному пункті перевагою в русі користується маршрутний транспортний засіб, що розпочинає рух від позначеної зупинки, розташованої в заїзному "кармані"'.

Треба бути особливо уважним під час руху в транспортному потоці із з`єднаним автобусом, коли є загроза виносу причепа під час різких маневрів.

Якщо водій автобуса подав сигнал маневрування, слід вжити термінових заходів: при знаходження автомобіля поблизу причіпної частини боку від автобуса - пропустити його вперед або переміститися до передньої секції автобуса.

Рух тролейбуса, крім гальмування на зупинках, характеризується також несподіваними пригальмовуваннями в місцях з'єднання контактного проводу та зниженням швидкості на поворотах. Тому, рухаючись за тролейбусом, необхідно бути готовим до раптового гальмування. Маневрування тролейбуса обмежене контактним проводом, однак можливі різкі відхилення в обидва боки від контактного проводу на кілька метрів і швидкий (навіть порівняно з легковим) розгін з місця. Це обов'язково повинні врахувати водії при об'їзді, випередженні та обгоні тролейбуса.

Водію автомобіля, що рухається в потоці з трамваєм, доводиться зупинятися поблизу від зупинок, щоб пропустити пасажирів. Повертаючи ліворуч одночасно з трамваєм, водій повинен враховувати винос на повороті його зовнішньої задньої частини. Безпечний інтервал мас становити не менше як 1,5 м.

В зоні трамвайних зупинок з обмеженою оглядовістю можливий наїзд на пішохода (мал.90).

Мал.90 Можливий наїзд на пішохода при закритій оглядовості у зоні трамвайної зупинки

Створення небезпечної ситуації може бути на зупинках маршрутних транспортних засобів, коли пасажири, які поспішають перебігають проїзну (мал.91).

Мал.91 Можлива небезпечна ситуація в зоні автобусної зупинки

Наїзди на пішоходів часто трапляються під час переходу пішоходами дороги, як попереду так і позаду автобуса (тролейбуса), який зупинився на зупинці для маршрутних транспортних засобів.

Під'їжджаючи до зупинок маршрутних транспортних засобів (транспортних засобів загального користування), водії автомобілів зобов'язані знизити швидкість, збільшити відстань від зупинок маршрутних транспортних і бути готовим до гальмування при ранговій появі пішоходів.

Оптимальними і безпечними варіантами проїзду зупинок є такі:

  • випередження або обгін маршрутних транспортних засобів перед їх зупинкою;

  • розрахунок швидкості руху, щоб порівнятися з тролейбусом (автобусом) після початку руху від зупинки.

Керування транспортним засобом при зустрічному роз'їзді.

Роз'їзд із зустрічними транспортними засобами здійснюють з інтер­валом 1,5-2 м. Недостатній інтервал може призвести до зіткнення, а великий - до з'їжджання на узбіччя або межі дороги. Черговість проїзду дуже вузь­ких місць на дорогах регламентується Правилами дорожнього руху (мал.92).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]