Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_po_BDR.doc
Скачиваний:
289
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
9.82 Mб
Скачать

Мал.78 Необхідно бути уважним при проїзді перехрестя на дозволяючий сигнал світлофора та при обмеженій оглядовості

  • зіткнення з автомобілем в умовах обмеженого або закритого огляду при повороті (мал.79)

Мал. 79 Поворот праворуч

небезпечний через обмежену

оглядовість перехрестя

Аналізуючи проїзд перехресть, у усіх випадках водій повинен відмовитись від переваги на рух, якщо подальший рух небезпечний.

Керування автомобілем під час проїзду пішохідних переходів

Пішохідний перехід — ділянка проїзної частини або інженерна споруда, призначена для руху пішоходів через дорогу. Пішохідні переходи позначаються дорожніми знаками 5.35.1—5.37.2, дорожньою розміткою 1.14.1 —1.14.3, пішохідними світлофорами. За відсутності дорожньої розмітки межі пішохідного переходу визначаються відстанню між дорожніми знаками або пішохідними світлофорами, а на перехресті за відсутності пішохідних світлофорів, дорожніх знаків та розмітки — шириною тротуарів чи узбіч.

Регульованим вважається пішохідний перехід, рух по якому регулюється світлофором чи регулювальником, нерегульованим пішохідний перехід, на якому немає регулювальника, світлофори відсутні або вимкнені чи працюють у режимі миготіння жовтого сигналу.

Однією з найпоширеніших ДТП у населених пунктах є наїзди на пішоходів. Винуватцями наїзду можуть бути, як пішоходи, так і водії.

Окремим пішоходам властиві неорганізованість, необережність, а іноді й відсутність логіки поведінки. Дехто з пішоходів не знає Правил дорожнього руху, має лише загальне уявлення про них або свідомо порушує їх. Водіям, які скоїли наїзд на пішохода, часто притаманне невміння прогнозувати небезпечні ситуації, вчасно реагувати на ознаки можливої появи пішоходів (мал.80).

Мал. 80 Небезпечна ситуація на пішохідному переході.

Водій повинен бути вкрай уважним, щоб у разі несподіваної появи пішохода у невстановленому місці бути готовим вчасно подати звуковий або світловий сигнал, знизити швидкість, об'їхати пішохода або різко зупинитися. Якщо пішохід не реагує на попередній звуковий сигнал, водій зобов'язаний екстрено зупинитись, щоб уникнути наїзду.

В

Мал. 81 Проїзд через

нерегульований пішохідний

перехід.

одій транспортного засобу, що наближається до нерегульованого пішохідного переходу, на якому перебувають пішоходи, повинен зменшити швидкість, а в разі потреби зупинитися, щоб дати дорогу пішоходам, для них може бути створена перешкода чи небезпека (мал.81)

Причиною небезпеки може бути певне співвідношення швидкостей руху пішохода і автомобіля. Неоглядова зона створюється при швидкості руху автомобіля 5-20 км/год.

Не можна рухатись швидше за транспортний засіб із сусіднього ряду перед виїздом на пішохідний перехід та на самому переході, оскільки ж реальна небезпека не побачити пішохода (мал.82).

Мал. 82 Обмеження взаємної видимості між пішоходом водіями випереджаючих машин

П

Мал. 83 Небезпечний обгін перед пішохідним переходом

ідвищену небезпеку становить транспортний засіб зупинений ближче. ніж за 10 м до пішохідного переходу. Обмеження оглядовості зони пер пішоходам і водіям може спричинити ДТП (мал.83).

Таким чином, щоб уникнути наїздів і зменшення пропускної здатності доріг, водії повинні ставити транспортні засоби за пішохідним переходом або перед ним. так щоб забезпечувати достатню видимість всього пішохідного переходу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]