Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_po_BDR.doc
Скачиваний:
289
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
9.82 Mб
Скачать

Організація харчування та відпочинку водіїв

Особливе значення для водіїв має правильно організоване харчування, так як порушення режиму і погана якість харчування призводять до швидкого настання втомлюваності і захворюваності. Не бажано змінювати нічний час обіду і замінювати гарячі страви холодною закускою. Водіям, що виконують далекі рейси, рекомендується брати із собою гарячу їжу в термосі.

Втомлюваність, що розвивається на протязі робочого дня, зникає після відпочинку. Якщо ж відчуття стомлення не проходить після нічного сну або втомлюваність наступає швидше звичайного, це свідчить про перевтому.

Основним засобом попередження перевтоми є правильна організація праці з обов'язковим повноцінним і своєчасним відпочинком.

На протязі робочого дня потрібно чергувати працю і відпочинок. Якщо поїздка триває 3-5 год., необхідно приблизно через годину робити 5-10-ти хвилинну перерву, під час якої корисної короткочасні (2-3 хвилинні) фізичні вправи для м'язів спини, рук та ніг. Після першої і четвертої години праці доцільно випити солодкий чай або каву.

Вимоги до робочого місця водія, мікроклімат кабіни

Робоче місце водія автомобіля знаходиться в кабіні, де необхідно підтримувати нормальну температуру і постійний обмін повітря, забезпечувати низький рівень шуму, виключаючи можливість загазованості вібрацій, різких струсів і, крім того, забезпечити зручним для праці сидінням.

Працездатність і загальний фізичний стан водія багато в чому залежать під правильної посадки його в кабіні - подушка і спинка сидіння повинні відповідати зросту і іншим фізичним даним водія. Висота сидіння і відстань від його краю до педалей повинні підбиратися так, щоб при натискуванні на педаль нога була в злегка зігнутому стані. Якщо сидіння надто високе або встановлене надто далеко від педалей, це утруднює працю водія і призводить до його швидкої втомлюваності.

Шум, що перевищує допустиму межу, шкідливо діє на організм людини. Водій може знизити рівень шуму, підтримуючи транспортний засіб технічно справному стані, а також виключити їзду на проміжних передачах и максимальній частоті обертання колінчастого вала двигуна.

Струси, що виникають під час руху вантажних автомобілів, можна зменшити, правильно встановивши сидіння і забезпечивши його хорошу амортизацію.

Загазованість кабіни можлива при проникненні в неї відпрацьованих зів і парів палива. Пари бензину викликають гостре або хронічне отруєння, що проявляється в підвищеному роздратуванні, запамороченні, ослаблення серцевої діяльності.

У відпрацьованих газах найбільш небезпечним компонентом є он вуглецю. Концентрація його вище допустимої становить у відпрацьованих газах при роботі двигуна на холостому ході, а також у випадках, коли двигун несправний або не відрегульований.

Усунути загазованість можна, підтримуючи транспортний засіб технічно справному стані, а також правильно використовуючи вентиляцію.

Температуру в кабіні слід підтримувати в межах +15°...+25°С, найбільш прийнятна + 18°...+20°С. Низька температура повітря в кав негативно впливає на стан організму водія, призводить до зменшення швидкості і точності рухів. При високій температурі послаблюється уваг пильність водія, зменшується реакція. Як низька, так і висока температурі кабіні є причиною збільшення кількості помилок при керував транспортними засобами.

Для більшості людей оптимальною величиною концентрації вологості повітря є 30-70%. Велика вологість при високій температурі може б\ причиною перегрівання тіла водія, а низька - сприяє його переохолоджені і застуді. Ефективним засобом зниження температури і вологості при сильній спеці є вентиляція кабіни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]