Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_po_BDR.doc
Скачиваний:
288
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
9.82 Mб
Скачать

Рухові, сенсорні і розумові навички водія та методи їх удосконалення

Рухові і сенсорні навички набуваються на заняттях з водіння автомобіля і вдосконалюються в процесі самостійної діяльності водія. Сенсорні навички дозволяють водію точно оцінювати профіль дороги, відстань до об'єктів і між ними, швидкість і її зміни, а також визначати відхилення автомобіля від бажаної траєкторії руху.

Отримані навички необхідно закріплювати і вдосконалювати і систематичним тренуванням. Людина часто не помічає втрату навичок. Наприклад, власники транспортних засобів, що керують ними з тривалими їй перервами, частіше стають учасниками ДГП з причини втрати навичок, ніж водії, що керують систематично. Особливість у тому, що корисні навички вони набувають під час водіння у порівняно спокійній обстановці при хорошій видимості й оглядовості. при незначних перешкодах у русі і т.ін. Гном з тим небезпечні умови можуть виникнути несподівано, в будь-який . і водій повинен уміти з максимальною швидкісно виконувати необхідні пі по попередженню цієї небезпеки.

Особливою складністю є розвиток розумових навичок. Від того. п скільки розвинені розумові навички, залежать швидкість і точність оцінки дорожніх умов і прогнозування їх розвитку, що необхідно для своєчасного прийняття рішення. Добре розвинені розумові навички забезпечують швидке і точне виконання різних маневрів, особливо при обгоні, проїзді нерегульованих перехресть і т.ін. Вони допомагають вчинити правильно а складних дорожніх умовах, вибрати потрібну передачу, оптимальну швидкість.

Водій безперервно зустрічається із ситуаціями, схожими на ті, які вія уже зустрічав раніше і наслідки яких йому відомі завдяки попередньому досвіду. Чим більше збереглося в пам'яті водія таких стандартних ситуацій -| асоціацій, тим більшу безпеку він здатний забезпечити. Однак, стандартний ситуацій дуже багато, і на їх систематизацію в пам'яті водія необхідно кілька років.

Повага до Закону, оточення, сумлінне виконання Правил дорожнього руху

Надійний водій повинен поважати Закони і Правила дорожнього руху, бути впевненим в обов'язковому виконанні всіх без виключень встановлення норм і правил на практиці. Повинен вірити, що тільки тверді знання і точне дотримання вимог Правил дорожнього руху може забезпечити безаварійну роботу. Повинен з розумінням сприймати помилки і необачні поступки інших учасників руху при користуванні дорогою, звичайно, якщо вони не с результатом навмисних дій.

Не може стати надійним, безпечним водієм людина, наділена такими рисами, як надмірність, зневажливе ставлення до інших учасників руху, яка не обдумує наслідки своїх дій.

Нажаль, багато учасників дорожнього руху (особливо водіїв) не розуміють ролі і впливу цих рис характеру на загальний рівень аварійності на наших дорогах. Читаючи ці рядки, де хто подумає: ''Пусте, знання Правил дорожнього руху, уважність і швидкість реакції - ось що мені потрібно, щоб уникнути аварії!" Причиною такої омани є вкрай недостатня інформованість, відсутність необхідного навчання і виховної роботи, яку постійна і активно повинні вести всі, хто може вплинути на світогляд водія. А таї часто трапляються випадки, коли потрібна участь і взаємна допомога колег, ■ отримати їх вдається не скоро, хоча мимо проїхало багато водіїв. Водій буде відчувати себе на багато впевненіше, якщо учасники руху будуть взаємно) доброзичливими, готовими виручити і надати допомогу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]