Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_po_BDR.doc
Скачиваний:
289
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
9.82 Mб
Скачать

П

Мал.96 Схема обгону

еред початком обгону треба впевнитися, що жодний з водіїв автомобілів, що рухаються позаду, сам не вдався до обгону, а водій автомобіля, що рухається попереду по тій самій смузі, не подав сигналу про поворот ліворуч. Готуючись до обгону, слід завчасно увімкнути покажчик лівого повороту. Після паузи безпеки (2-3 сек) плавно виїжджають зі свого ряду, рішуче збільшуючи швидкість руху. Виїхавши на іншу смугу руху, вимикають покажчик лівого повороту (мал.96).

Для привернення уваги водія транспортного засобу, якого обганяють, подають звуковий (де це не заборонено) або світловий попереджувальний сигнал.

Дорога, на якій здійснюють обгін, має бути безпечною на відстані 500-700 м поза населеним пунктом і 300-400 м у населеному пункті. Для автобусів та автопоїздів ця відстань збільшується на 30-50% порівняно із звичайним автомобілем.

За часом і відстанню обгін повинен бути якомога коротшим. Цього досягають перш за все за рахунок великої відносної швидкості між автомобілем, який обганяє, і тим, якого обганяють. Швидкість транспортного засобу, який обганяє, має бути на 10-20 км/год більшою за швидкість автомобіля, якого обганяють. Інакше обгін затягується, обидві сторони дороги тривалий час зайняті транспортними засобами, що рухаються на великій швидкості, а це дуже небезпечно. Оцінюючи швидкість транспортного засобу, що наближається, водій повинен зважати на особливості зорового сприйняття. Наприклад, чим більші габарити транспортного засобу, що наближається, тим вищою видається його швидкість. Ілюзорне відчуття швидкості більшої, ніж насправді, створюють яскраві кольори автомобілів (оранжевий, червоний), а нижчої (на 10-15%) -чорний, синій, вишневий. У сутінках, негоду, а також на вершині підйому дороги швидкість зустрічного транспортного засобу видається меншою, ніж насправді.

Обгін важких вантажних автомобілів рекомендується здійснювати, коли вони набирають швидкість після зупинки або з якихось причин знижують її, а також на довгих підйомах. На кінцевій стадії обгону водій, порівнявшись із транспортним засобом, який він обганяє, зобов'язаний увімкнути правий покажчик повороту і рухатися далі без зміни смуги руху. Після того як у дзеркалі заднього виду з'явиться силует обігнаного транспортного засобу, водій плавно повертається на попередню смугу. оцінивши умови позаду, водій вимикає покажчик правого повороту і рухається далі вперед, не знижуючи швидкості.

Під час обгону небезпечно з'їжджати на ліве узбіччя, особливо мокре та за рівнем нижче від твердого покриття дороги. На мокрій слизькій дорозі обгін здійснюють, завчасно увімкнувши склоочисник. Виконуючи обгін, водій не повинен німою вмикати або вимикати - його руки мають надійно утримувати кермо.

У разі появи несподіваної перешкоди на шляху руху Його водій повинен або прискорити обгін або припинити його. Від нього вимагається велике самовладання, висока точність розрахунку і дій. На вибір рішення впливають характер перешкод, ширина і стан дороги, динамічні якості та швидкість автомобіля. За невеликої швидкості автомобіля, якого обганяють, гальмування може виявитися небезпечнішим, ніж спроба завершити обгін з максимальною швидкістю. Якщо в такій ситуації водій приймає рішення припинити обгін, то гальмувати треба з максимально допустимою інтенсивністю не до зупинки, а до найменшої швидкості. Після того, як водій пропустить транспортний засіб, якого обганяє:, він перестроюється на попередню смугу руху.

Під час руху по дорозі колони обгін кількох транспортних засобів з її складу можливий лише за гарантії відсутності зустрічних автомобілів, а також за умови дуже малої швидкості пересування колони. У ситуації зображеній на мал.97, для уникнення ДТП треба вдатися до інтенсивного гальмування

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]