Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_po_BDR.doc
Скачиваний:
289
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
9.82 Mб
Скачать

Проїздах

Поняття про динамічні габарити автомобіля.

Для впевненого керування автомобілем в обмеженому просторі водій повинен добре відчувати габарити керованого ним транспортного засобу, чітко уявляти траєкторії його руху на поворотах, при розворотах, а також траєкторію руху передніх і задніх коліс. Цього досягають тренуванням. Розташування крайніх по ширині точок автомобіля волій зі свого місця визначає за допомогою завчасно вибраних орієнтирів звилин облицювання, край крила і т.ін) і стежить за їх положенням відносно краю проїзної частини, тротуару, дорожньої розмітки та інших елементів дороги. За цими орієнтирами водій стежить при маневруванні в обмеженому просторі під час виїзду з дворів, місць зупинки, при паркуванні, тощо.

Запорукою безпеки при виконанні будь-яких маневрів є обережність водія.

За Правилами дорожнього руху всі транспортні засоби, допущені до експлуатації, повинні відповідати певним вимогам щодо розмірів і маси. Такі вимоги в усіх країнах встановлюються в законодавчому порядку. Рух транспортних засобів здійснюється за погодженням з органами Державної інспекції.

Під час руху на автомобіль діють різноманітні випадкові фактори, спроможні змінити характер руху. До них слід віднести: удари коліс об нерівності дороги, зміна поперечного нахилу дороги, боковий вітер, тощо. Навіть на прямолінійних відрізках дороги транспортний засіб рухається не прямолінійно, а по кривих великих радіусів. Тому водій безперервно коригує траєкторію руху, внаслідок чого, смуга руху автомобіля перевищує його статичну ширину. Ширина смуги необхідної для руху транспортного засобу, називається динамічним коридором.

Динамічний коридор при прямолінійному русі автомобіля, коли в результаті випадкового поштовху передні колеса повернулися на певний кут, зображений на мал.28 (положення а).

Мал. 28 Динамічний коридор автомобіля при прямолінійному русі

а - поворот передніх коліс праворуч;

б - криволінійний рух автомобіля;

в - поворот передніх коліс в положення прямолінійного руху;

г - поворот коліс ліворуч;

д - установка автомобіля паралельно попередньому напрямку руху

ДК - динамічний коридор

СШ - статична ширина автомобіля

За час реакції водія автомобіль, рухаючись криволінійно, переміститься у положення б. Після цього, обертаючи рульове колесо, водій спочатку поверне передні колеса у середнє положення в, а потім, повернувши їх у зворотному напрямку (положення г), встановить автомобіль паралельно передньому напрямку руху (положення д).

Ширина динамічного коридора залежить від довжини транспортного засобу, швидкості руху і здатності водія своєчасно реагувати на відхилення автомобіля. При швидкості 35 км/год динамічний коридор перевищує статичну ширину автомобіля на 34-45 %, а при швидкості 70 км/год - 60-70 %. Динамічний коридор вантажних автомобілів, зокрема автопоїздів, значно перевищує статичну ширину. Це необхідно враховувати під час вибору транспортного засобу, особливо на вузьких дорогах.

При великій висоті автомобіля виникають значні поперечні коливання, що може призвести до зачіпляння перешкод збоку дороги або перекидання автомобіля. Динамічний коридор навантаженого автомобіля більший, ніж порожнього. Тому водій зазнає високих психологічних навантажень при утриманні такого автомобіля на заданій траєкторії руху. У разі ігнорування водієм факторів збільшення динамічного коридора, за несприятливих умов, можливі зіткнення із зустрічними і попутними транспортними засобами, наїзд на пішоходів або з'їзд за межі проїзної частини.

Динамічний коридор значно збільшується при криволінійному русі (мал.29)

C L

Для автопоїзда з одним або кількома причепами, динамічний коридор збільшується. Більшість вантажних автомобілів при повороті керованих коліс на максимальний кут займає смугу, яка перевищує статичну ширину в 1,3-1,5 рази, а автобуси - вдвічі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]