Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_po_BDR.doc
Скачиваний:
289
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
9.82 Mб
Скачать

Мал.62 Послідовність проїзду перехрестя при лівому повороті

Якщо під час розвороту зліва є транспортні засоби, то після виїзду на перехрестя треба зупинитися і пропусти їх. Проїжджаючи перехрестя у прямому напрямі (маневр 3), водій зобов'язаний дати дорогу транспорту, що наближається праворуч, і лише після цього, проїхати перехрестя.

Під час виконання правого повороту (маневр 4) водій повинен дати дорогу пішоходам і стежити за поведінкою інших учасників дорожнього руху.

Правий поворот довгомірним транспортним засобом виконують, змістивши автомобіль ліворуч, щоб уникнути наїзду на тротуар.

Виїзд на головну дорогу вимагає зупинки автомобіля перед виїздом на перехрестя, щоб не створювати перешкод транспортним засобам, що рухаються по головній дорозі (мал. 63).

Мал. 63 Вибір місця зупинки автомобіля перед поворотом:

а, в - правильний;

б, г-неправильний.

Д

Мал. 65 Небезпечна ситуація на перехресті на якому змінюється напрям головної дороги

Мал. 64 Неправильна послідовність проїзду нерегульованих перехресть рівнозначних доріг

осить поширеним серед водіїв є незнання черговості руху під час проїзду Т-подібного рівнозначного перехрестя. Наприклад, водії, що рухаються прямо, помилково вважають, що вони мають перевагу в русі перед водіями, які виїжджають з прилеглої бокової території (мал.64).

Часто водії порушують правила проїзду перехрестя, на якому змінюється напрям головної дороги. Небезпечні ситуації при цьому створюють переважно водії, які рухаються по головній дорозі, не пропускаючи транспортні засоби праворуч (мал.65).

Багато непорозумінь пов'язані із сприйманням водіями знака "Проїзд без зупинки заборонено" на перехрестях із світлофором. Окремі водії при зеленому сигналі світлофора біля знака зупиняються, забуваючи, що в цьому випадку, знак не діє. Інші водії не зупиняються при жовтому миготливому і сигналі світлофора.

Типові і небезпечні ситуації на нерегульованому перехресті виникають через:

  • відсутність достатнього огляду, закритого транспортним засобом, що повертає (мал.66,67);

Мал. 66 При повороті ліворуч

слід передбачати появу

перешкоди

Мал. 67 Призводять до

зіткнення: неуважність,

обмежена оглядовість,

порушення правил проїзду

перехрестя

  • п

    Мал. 68 Водій автопоїзда

    не бачить легкового

    автомобіля

    оворот автопоїзда направо не з праворуч крайньої смуги (мал.68);

  • різке гальмування транспортного засобу, що рухається попереду (мал.69);

Мал. 69 Різке

гальмування

може призвести до

наїзду ззаду.

  • обмежена оглядовість перехрестя (мал.70).

Мал. 70 Оглядовість на

перехресті обмежена зеленими

насадженнями

Р

Мал. 71 Розворот на

перехресті повинен

виконуватись тільки з

крайнього лівого ряду

озворот на перехресті здійснюється тільки з крайнього положення на проїзній частині в даному напрямку (мал.71). Якщо транспортний засіб через свої габарити або інші причини не може виконати поворот чи розворот з відповідного крайнього положення, дозволяється відступити від вимог пункту Правил, якщо це не суперечить вимогам заборонних чи наказових дорожніх знаків, дорожньої розмітки та не створить небезпеки чи перешкод іншим учасникам руху. У разі потреби, для забезпечення безпеки дорожнього руху, слід звернутися за допомогою до інших осіб.

Виїзд на трамвайну колію перед перехрестям не дозволяється, якщо на даному відрізку є дорожні знаки, які визначають кількість смуг і напрям руху по них (мал.72).

Мал. 72 Поворот ліворуч з трамвайної колії дозволяється при відсутності дорожнього знака

Повороти на перехресті необхідно здійснювати з крайніх положень проїзної частини, щоб уникнути аварійної ситуації, внаслідок зіткнення автомобіля, що повертає, з автомобілем, що рухається прямо (мал.73).

Мал. 73 Повороти на пере­хресті треба виконувати з крайніх положень, щоб уникнути зіткнення

Т

Мал. 74 Траєкторія руху при повороті на перехресті

раєкторія повороту праворуч або ліворуч може бути будь-якою, але виїжджати на проїзну частину зустрічного руху забороняється (мал.74)

Проїзд регульованих перехресть

На регульованому перехресті черговість проїзду визначається сигналами регулювальника або світлофора. Якщо на перехресті при працюючому світлофорі рух регулює регулювальник, то водієві слід керуватися сигналами останнього.

Однією із основних причин ДТП на перехресті є перевищення швидкості. Рухатись через перехрестя на зелене світло світлофора треба без зміни швидкості. Збільшення швидкості може призвести до створення аварійної ситуації внаслідок різкого гальмування при зміні сигналу світлофора, або проїзду перехрестя на червоне світло. Вибираючи швидкість проїзду на зелене миготливе світло, доцільно врахувати його тривалість (близько 4 сек.).

Після вмикання жовтого сигналу рух продовжують лише в тому разі. якщо екстрене гальмування може спричинити зупинку на самому перехресті. Небезпечно починати рух при вмиканні жовтого сигналу після зеленого, оскільки несподівано може виїхати автомобіль з поперечного напрямку руху, який закінчує проїзд перехрестя. Іноді водії наближаються до перехрестя в момент увімкнення жовтого сигналу після червоного, намагаючись проїхати відразу. В цій ситуації реальна загроза наїзду на пішоходів, які не встигли закінчити перехід (мал.75), а також зіткнення з транспортним засобом, що рухається з поперечного напрямку ліворуч (мал.76).

Мал.75 Реальність загрози наїзду на пішохода при перемиканні сигналів світлофора

Мал.76 Зіткнення при перемиканні сигналів світлофора

Основна причина виникнення таких ситуацій - ігнорування водіями можливих перешкод в умовах обмеженої оглядовості перехрестя.

Поворот ліворуч і розворот на перехресті мають свої особливості залежно від способу регулювання.

При вмиканні зеленого сигналу світлофора водій повинен виїхати на центр перехрестя, зупинитися і пропустити трамвай попутного напряму зліва та зустрічний транспорт, що рухається прямо і праворуч. Виїзд на центр перехрестя робиться для збільшення його пропускної здатності. Якщо немає зустрічних транспортних засобів або попутного трамвая ліворуч, поворот ліворуч або розворот здійснюють без зупинки в центрі. На перехрестях з регулювальником водій повинен зайняти лівий ряд. завчасно увімкнути лівий покажчик повороту і чекати дозволяючого сигналу. Дочекавшись такого сигналу, водій здійснює поворот ліворуч або розворот без зупинки в центрі перехрестя, якщо не виникає необхідність дати дорогу транспортним засобам, які наближаються праворуч.

При регулюванні руху світлофором з додатковою секцією увімкненою одночасно із зеленим сигналом світлофора, водій здійснює маневр без зупинки.

Якщо стрілка вмикається одночасно з червоним сигналом світлофора, водій зобов'язаний дати дорогу транспортним засобам, які проїжджають з інших напрямків. При вимкненій стрілці, рух у цьому напрямі, заборонений.

Через перехрестя можна рухатись в прямому напрямі з будь-якої смуги при відсутності дорожніх знаків, що визначають напрям руху з кожної смути або дорожньої розмітки. При регулюванні руху світлофорами з додатковою секцією крайні смуги під час руху прямо не займають, щоб не створювати перешкод для автомобілів, що рухаються позаду праворуч або ліворуч при увімкненій стрілці одночасно з червоним сигналом світлофора.

Заслуговує на увагу аналіз ситуації на перехресті, де черговість проїзду регулюється сигналами світлофора. Іноді ДТП трапляються внаслідок того, що рухаючись по головній дорозі при дозволяючому сигналі світлофора ліворуч, водій помилково вважає, що він має перевагу і не дає дорогу зустрічним транспортним засобам (мал.77).

Мал. 77 При працюючому світлофорі дія дорожнього знака втрачає свою силу

Типові небезпечні ситуації при проїзді регульованих перехресть такі:

  • зіткнення з транспортним засобом, який закінчує проїзд перехрестя при заборонному сигналі світлофора (мал.78);

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]