Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_po_BDR.doc
Скачиваний:
289
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
9.82 Mб
Скачать

Рух в автомобільній колоні

Колона - це організована група з трьох і більше транспортних засобів, що спільно рухаються в одному напрямку безпосередньо один за одним з постійно ввімкненим ближнім світлом фар і позначені розпізнавальним знаком "Колона".

Рекомендується формувати колону із однотипних автомобілів, в цьому випадку зручно підтримувати однакову швидкість руху, а також виконувати в дорозі ремонтні роботи.

Перед поїздкою колони заздалегідь перевіряють технічний стан автомобілів, для кожного з них визначають певне місце у колоні (в голові колони повинні рухатися тихохідні транспортні засоби, а в кінці - машина технічної допомоги). Особливу увагу слід звернути на стан шин. Автомобілі повині бути повністю укомплектовані інструментами, крім того, на кожному з них повинна бути автоаптечка.

Якщо у складі колони є автомобілі з причепами, необхідно ретельно перевірити справність причепів і їх зчіпних пристроїв.

Щоб рух колони був чітко організований, автомобілями попереду та позаду колони повинні керувати найбільш досвідчені водії.

Начальник колони знаходиться в головному автомобілі з групою запасних водіїв, які можуть бути використані в якості регулювальників при проходженні колоною небезпечних і особливо важких ділянок маршруту (спуски, підйоми, водні перешкоди і т.ін.). Колону замикає замісник начальника колони, що очолює технічну групу. Технічна група повинна мати засоби для ремонту, буксировки і, при необхідності, цистерну з пальним.

Начальник колони перед виїздом колони знайомить особовий склад із завданням, проводить інструктаж про маршрут і графік руху, особливості місцевих дорожніх умов, порядок руху автомобілів вдень і вночі, швидкість руху і приблизну дистанцію між автомобілями, пункти відпочинку і порядок розташування транспортних засобів на привалах, пункти технічного обслуговування, порядок заправки автомобілів і надання технічної допомоги.

Керування рухом автомобілів в колоні здійснюється за допомогою радіозв'язку, ліхтарів, а також сигналів, що подаються рукою або прапорцями.

При русі колони команди подаються з головного автомобіля: вдень - сигнальними прапорцями (жовтий - в лівій руці, червоний - в правій), а вночі - сигнальними ліхтарями з кольоровими склом.

Рух накатом в колоні не допускається.

Під час руху в колоні водії повинні бути уважними і виконувати вказівки старшого колони. Управління колоною здійснюється за допомогою

радіозв'язку, ліхтарів, сигналів, що подаються рукою або прапорцями (див табл.3).

Таблиця сигналів управління колоною

Таблиця З

Примітка: Сигнальний прапорець складається з прямокутного полотнища розміром 32 х 22 см, прикріпленого до древка завдовжки 40 см. Замість прапорця жовтого кольору можна використовувати прапорець білого кольору.

Шикування і витягування колони

Рух колони починає машина старшого колони. За нею по черзі починають рухатися інші автомобілі, займаючи певне місце в колоні. Відбувається "витягування1' колони, яке передбачає досягнення встановленого швидкісного режиму і заданої дистанції. Швидкісний режим встановлює старший колони, виходячи з дорожніх умов і часу доби, а також і відповідності з поставленою метою.

При хорошій видимості в денний час на покрашених ґрунтових дорогах швидкість може бути 30-40 км/год, а на дорогах з твердим покриттям 40-50 км/год.

При русі колони в темну пору доби з ввімкненими фарами швидкість обмежують до 20-25 км/год, а при русі в умовах світломаскування до 10 км/год.

Під час руху колони в денний час на всіх транспортних засобах має бути увімкнене ближнє світло фар або протитуманні фари.

Водії повинні вести свої автомобілі по траєкторії автомобіля, що рухається попереду. Відхилення ліворуч для огляду дороги не дозволяється.

Рух колони через населені пункти, на підйомах і спусках, розвороти для руху в зворотному напрямку

При під'їзді до населеного пункту швидкість руху головного автомобіля знижується, колона підтягується.

Рухатися по населених пунктах слід на малій швидкості, із зменшеною дистанцією. Водій не повинен випускати з виду автомобіль, що рухаються попереду. З метою безпеки перед великими населеними пунктами необхідно робити невеликі привали.

Під час руху на підйомах і спусках дистанція збільшується удвічі. На крутих спусках і підйомах рух можна починати після того, як автомобіль, то рухається попереду, досягне вершини підйому або кінцях схилу.

Підйоми по можливості долають з розгону, для чого водій головної машини збільшує швидкість з таким розрахунком, щоб збільшити дистанцію між автомобілями і дати їм можливість розігнатися. Після подолання підйому швидкість головного автомобіля зменшують до моменту, доки всі автомобілі не подолають підйом.

При незапланованій зупинці колони водіям забороняється глушити двигун і виходити з кабіни. Розворот колони для руху в зворотному напрямі може здійснюватися за один прийом або одночасно всією колоною за кілька прийомів на широкій (мал. 123-а) і на вузькій (мал. 123-б) дорозі.

Мал. 123 Порядок розвороту колони

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]