Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_po_BDR.doc
Скачиваний:
288
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
9.82 Mб
Скачать

Запуск, прогрівання і зупинка двигуна.

Дії водія при запуску прогріванні і зупинці двигуна розглянемо з точки зору забезпечення безпеки праці. Перед запуском двигуна, необхідно зафіксувати автомобіль в нерухомому стані за допомогою стоянкового гальма. Навстіж відкрити двері гаража або (при наявності) під'єднати вихлопну трубу автомобіля до газовідвідної труби.

Запуск проводити за допомогою стартера.

У випадку запуску двигуна за допомогою заводної рукоятки, її не можна брати "в обхват" (див.мал.10), так як це може спричинити травмування водія.

Мал.10 Положення руки на пусковій рукоятці:

а) правильне;

б) неправильне.

Слід пам'ятати, що при прогріві двигуна у відпрацьованих газах присутні окис вуглецю і інші отруйні речовини, які можуть спричинити отруєння і навіть смерть людей, що знаходяться в гаражному приміщенні.

Для полегшення запуску двигуна і зменшення часу Його роботи при прогріві, треба користуватись передпусковими підігрівачами або проливати перед запуском через систему охолодження гарячу воду.

Не допускається запуск холодного двигуна за допомогою буксира, а також із застосуванням відкритого полум'я, факелів, вогнища, паяльних ламп.

Перед зупинкою двигуна, для зменшення шкідливих викидів в атмосферу, необхідно збільшиш оберти колінчастого вала до середніх, відпустити педаль регулювання подачі палива і одночасно виключати запалювання.

Огляд і оцінка дорожніх обставин перед початком руху.

Перед тим, як рушати з місця, водій повинен уважно роздивитися у всіх напрямках, щоб запобігти зіткненню з транспортними засобами і наїзду на пішоходів. Упевнившись, що наступний маневр безпечний і не створить перешкод іншим учасникам руху, водій може вмикати покажчик повороту і починати рух.

Огляд і оцінку дорожніх обставин водій може робити через дзеркало заднього виду, але якщо цього зробити не можливо, то перед початком руху, особливо заднім ходом, для забезпечення безпеки руху водій у разі потреби повинен звернутися за допомогою до інших осіб.

Користування попереджувальними сигналами.

При вмиканні під час руху допоміжних приладів клавішами, кнопками, важелями водій керує автомобілем однією рукою. Вона має бути зсунута у верхню частину обода рульового колеса на випадок невеликого маневру. Важелями перемикання світла фар, покажчика поворотів, омивача скла і склоочисника користуються не знімаючи руки з рульового колеса. Важелі водій вмикає безіменним пальцем, не відриваючи погляду від дороги. Звуковий сигнал на легкових автомобілях натискають великими пальцями рук, не знімаючи рук з обода рульового колеса. Сигнали поворотів треба подавати завчасно, щоб маневр не був несподіваним. Не можна вмикати покажчик повороту в тому разі, коли ще не проїхали і не пройшли, всіх кого водій повинен пропустити. Увімкнений покажчик повороту насторожувати­ме водіїв і відвертатиме їхню увагу від дороги. При обгоні в нічний час попередження за допомогою перемикання світла фар можна робити при відсутності зустрічних транспортних засобів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]