Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_po_BDR.doc
Скачиваний:
289
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
9.82 Mб
Скачать

Швидкість і прискорення

Швидкість руху вибирається з урахуванням виду, ширини, стану і освітленості проїзної Частини, інтенсивності руху, метеорологічних умов, часу доби, технічного стану транспортного засобу, особливості вантажу, наявності пішоходів на проїзній частині або обабіч неї, а також досвіду водія.

Водій повинен пам'ятати, то із збільшенням швидкості руху збільшується гальмівний шлях автомобіля і підвищується небезпека дорожньо-транспортних пригод. Більшість дорожньо-транспортних пригод трапляється не через високу швидкість руху, а внаслідок невідповідності швидкості руху дорожнім умовам, стану дороги, інтенсивності руху, підготовленості водія.

Водночас при задовільному технічному стані дорожнього покриття, воно може бути мокрим, замасленим, забрудненим, засніженим, обледенілим. Швидкість руху в таких умовах необхідно зменшити через зниження коефіцієнта зчеплення шин з покриттям: на вологій дорозі в 2 рази; на забрудненій - в 4 рази; на обледенілій - в 8 разів.

Швидкість руху автомобіля залежить від особливостей вантажу, який перевозиться, його виду, способу укладання, висоти, центру ваги. Наприклад, при перевезенні контейнерів, верстатів, інших громіздких вантажів, збільшується висота центру ваги навантаженого автомобіля, внаслідок чого на поворотах можливе падіння вантажу чи перекидання автомобіля.

Прискорення - це приріст швидкості за одиницю часу. На прискорення впливає:

  • маса автомобіля;

  • передавальне число коробки передач, головної передачі; кількість передач;

  • обтічність (форма) автомобіля;

  • потужність двигуна; величина сумарних сил опору

Керуючи автомобілем необхідно уникати різкого рушання або прискорення, так як це викликає переміщення пасажирів і вантажу назад і можливе їх травмування.

При різкому рушанні або прискоренні, колеса пробуксовують, від чого може виникнути бокове занесення, збільшиться знос шин і деталей підвіски.

Сила тяги

Рух автомобіля можливий при умові, що його колеса будуть мати достатнє зчеплення з поверхнею дороги. Якщо сила зчеплення буде недостатньою (менше величина тяги на ведучі колеса), то колеса пробуксовують. Сила зчеплення з дорогою залежить від:

  • маси автомобіля, що припадає на ведучі колеса (Gк);

  • коефіцієнта зчеплення (φ).

де: Рзч - сила зчеплення;

φ - коефіцієнт зчеплення;

Gк - зчепна вага

Сила тяги є основною рушійною силою прикладеної до ведучих колі Вона виникає в результаті роботи двигуна і взаємодії ведучих коліс дорогою. При передачі енергії від двигуна до ведучих коліс, частина витрачається на подолання тертя між зубцями шестерень, коробки перед* ведучого моста та в підшипниках і сальниках. Тому потужність, її підводиться до ведучих коліс, менша за потужність двигуна.

Сила обертання ведучого колеса під дією прикладеного до нього крутного моменту спрямована на переміщення його вперед по відношення до дорожнього покриття. З боку дороги на колесо діє така сама за величиною сила, спрямована на подолання сил опору і зрушення колеса. Тягова сила в коліс передається на ведучий міст, далі на раму, змушуючи автомобіля рухатись. Величина тягової сили тим більша, чим більший крупній момент двигуна і передавальне число коробки передач та головної передачі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]